Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu po pół roku wziąłem się dziś za wymianę regulatorów...niebawem przegląd :D

Wszystko w porzo poszło,działa prawa-lewa i góra-dół.Wieczorem chciałem sobie podregulować trochę światła przed jutrzejszą wizytą w stacji diagnost.bo będę chciał je w końcu ustawić.No i mały problem:światła świeciły za nisko więc regulowałem,regulowałem i...skończyła się regulacja a one podniosły się ale wg.mnie jeszcze świecą za nisko.Co z tym teraz zrobić?Zaznacze,że jeden regulator wcześniej załątwiłem bo myśłałem,że może za mało nagwintowałem regulator i pęk.Nie chcę teraz dalej na siłę kręcić,żeby nie było to samo.Co Wy na to?Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A środek lamy siedzi sztywno, nie kołyszę się?

Może nie wpiąłeś regulacji silniczków?

Opublikowano
Wszystko jest sztywno,ładnie siedzi.Regulacja też zapięta.Regulacja elektryczna ustawiona na 0 a i tak świecą za nisko,wg. mnie.Zobacze jak będzie na stacji diagnostycznej.
Opublikowano

U mnie zostalo pol starego regulatora na srubie (stare byly totalnie rozsypane) przez co bylo podobnie jak u Ciebie.

Dopiero jak sie zorientowalem o co kaman i ponownie rozebralem lampe wszystko jest cacy.

Nie wiem jak to sie stalo, ze tego nie widzialem.

Opublikowano

Ja wszystkie stare na pewno usunąłem.Wydaje mi się,że lewa świeci w miare ok,natomiast problem tkwi w prawej.Nie chce na siłe regulować żeby nie walnął nowy regulator.Podjade na diagnostykę to zobaczę.

Ładny masz tytuł teraz--da się nie :norty: POzdr

Opublikowano
Dlatego nie warto kupiwać tych gorszych regulatorów tylko te wstępnie nagwintowane i z metalową końcówką. Inne to są trochę badziewne i widać że są z nimi problemy podczas gwintowania.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam.Kontynuuje temat.Po wymianie regulatorów prawa lampa dalej świeci za nisko.Regulacja ręczna pokrętłąmi działa prawidłowo.Wygląda tak,jakby zabrakło regulacji...ale o tym juz pisałem.Zauwazyłem,że własnie w prawej lampie nie działa elektryczna regulacja ze srodka auta,reaguje tylko lewa.Moje pytanie więc brzmi,czy moze być winny własnie ten uszkodzony silniczek elektrycznej regulacji,dlatego lampa swieci dalej za nisko mimo wymiany regulatorów?POZDRAWIAM.
Opublikowano
Czyli do wymiany czy jest możliwość jego naprawy?Łatwo się go demontuje,bo przy wymianie regulatorów nawet nie zwracałem uwagi jak on tam ''siedzi''
Opublikowano

W teorii prosto sie go demontuje w praktyce latwo uszkodzic.

Jest przykrecony dwoma albo trzeba srubkami. Nastepnie trzeba ostroznie wyjac przegub kulowy z oprawki wewnatrz i juz.

Przewaznie prosciej i taniej wymienic na inny niz naprawiac stary.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W praktyce wygląda to tak(lampy przedlift).

Lampy%2520BMW.%2520%252811%2529.jpg

Jak rozbierałeś lampy to nie widziałeś jak to jest mocowane?Do wyjęcia odbłyśnika musiałeś rozpiąć elektryczną regulację.

Kolega ma rację, że najlepiej wyjąć z innej lampy i przełożyć.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Pamiętam,że przekręcałem po środku odbłyśnika biały bolczyk to pewnie o to chodzi,więcej się nie zagłębiałem i nawet jeżdżąc wcześniej nie zauważyłem,że regulacja el.nie działa.To ok.poszukać więc muszę takiego silniczka i go wymienić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz uważać jaki silniczek kupujesz bo były 2 rodzaje.Ja u siebie jak widać na zdjęciu mam wsuwany w odblysnik, ale wiem że były też z innym mocowaniem.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
U mnie chyba idzie inny ten silniczek.Kończył się takim białym bolczykiem co wchodził w...dziurkę :D w środek odbłyśnika...A u Cichego widzę,że jest zakończony jakimś kwadracikiem białym.Chyba dobrze kojarze?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silniczek przed i po lifcie różnił się.

Przed liftem silniczki jako takie były raczej takie same tylko te końcówki były inne. Podejrzewam że końcówkę/zaczep można by przełożyć, aczkolwiek po tylu latach bał bym się próbować bo mogło by się skończyć jak z regulatorami.

ec2Wze6.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Temat uważam za zamknięty dzięki użytkownikowi Maciej V8.Silniczek zakupiony właśnie od Niego,dzięki za pomoc!Światełka świecą jak trzeba :cool2: Pozdrawiam!