Skocz do zawartości

E60, 2.0d, brak ciepłego powietrza z centralnego nawiewu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dziwny problem z działaniem ogrzewania w E60, 2008r, 2.0d.

Gdy przełączę nawiew na szybę i ustawię temperaturę na maxa przy nagrzanym silniku leci po prostu żar. Tak samo z nawiewem na nogi. Gdy jednak przełączę się na nawiew z frontowych kratek powietrze, które się z nich wydostaje jest delikatnie mówiąc letnie.

Rzucam okiem na ukryte menu i temperaturę silnika. Jest ok 85-88 C. Więc o co chodzi...

Przełączam nawiew raz jeszcze na nogi bądź szybę i co... temperatura spada do ok. 75C. Przy włączeniu nawiewu centralnego ponownie powoli wzrasta. :mad2:

O co kaman! :?: :?: :?: :duh:

Opublikowano
Witam,

Mam dziwny problem z działaniem ogrzewania w E60, 2008r, 2.0d.

Gdy przełączę nawiew na szybę i ustawię temperaturę na maxa przy nagrzanym silniku leci po prostu żar. Tak samo z nawiewem na nogi. Gdy jednak przełączę się na nawiew z frontowych kratek powietrze, które się z nich wydostaje jest delikatnie mówiąc letnie.

Rzucam okiem na ukryte menu i temperaturę silnika. Jest ok 85-88 C. Więc o co chodzi...

Przełączam nawiew raz jeszcze na nogi bądź szybę i co... temperatura spada do ok. 75C. Przy włączeniu nawiewu centralnego ponownie powoli wzrasta. :mad2:

O co kaman! :?: :?: :?: :duh:

Komputer do podpiecia i bedzie wiadmomo, może któryś silnik krokowy w układzie klap w wentylacji zastrajkował i wprowadza zamęt albo zawór wody ...

Opublikowano

No oczywiście samochód oddam na warsztat. Chciałem jedynie wiedzieć co to może być, żeby mi ciemnoty nie wcisnęli :wink:

Jak coś będę wiadział to dam znać.

Dzięki! :wink:

Opublikowano

Cześć,

wybacz (być może) banalne pytanie - czy ustawiłeś odpowiednią temp. powietrza w i-drive ?

Mam na myśli wskaźnik czerw./nieb. Zdarzyło mi się przejechać całą zimę z nieodpowiednim ustawieniem :)

Opublikowano
Cześć,

wybacz (być może) banalne pytanie - czy ustawiłeś odpowiednią temp. powietrza w i-drive ?

Mam na myśli wskaźnik czerw./nieb. Zdarzyło mi się przejechać całą zimę z nieodpowiednim ustawieniem :)

Tak, oczywiście.

Gdyby tak nie było to zapewne letnie powietrze leciałoby również z nawiewu na szybę oraz nogi. Tym czasem tam jest ok.... :mad2:

Samochód jest juz na warsztacie. Zobaczymy co wymyślą...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem :) to ustawienie reguluje u mnie wyłącznie temperaturę powierza z nawiewów umieszczonych centralnie - w stronę "korpusu" kierowcy.

Pozostałe tj. na szybę i nogi są zgodne z ustawieniem na desce.

Mam nadzieję, że już się z tym uporałeś.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sam już nie wiem.

W warsztacie powiedzieli mi, że sprawdzali w kilku egzamplarzach e60 i z centralnego nawiewy w każdym z nich leci chłodniejsze powietrze...

Dziwne. Żadnych błędów w kompie więc o co chodzi.

Dla mnie to normalne nie jest, bo czemu na szybkę i nogi leci taki żar, że aż mi sie duszno robi, a po przełączeniu nawiewu na twarz temperatura powietrza jest wyraźnie niższa...

Opublikowano

W zależności od wersji klimatyzacji masz więcej lub mniej ustawień temperatury nawiewów w menu idrive.

W wersji klimatronika high masz bardzo dużo ustawień tj. z którego nawiewu jak mocno ma wiać i jak ciepło/zimniej - trzeba trochę się pobawić za pierwszym razem żeby to ogarnąć.

W wersji kilmatronika podstawowego jest tylko sterowanie nawiewu na twarz i są trzy ustawienia zimniej/neutralnie/cieplej.

Polecam lekturę instrukcji auta i "zabawę" idrivem.

Opublikowano

Yyy, ale ja nie mam problemów z obsługą idrive'a. :roll:

Mam wersję z trzema ustawieniami temperatury i od razu zaznaczam, że aktualnie jest tam wybrana pozycja, która powinna dawać ciepłe powietrze.

Opublikowano
Witam , z góry przepraszam że podepnę się pod temat bo mam podobnie chodź nie do konca :nienie: Panowie powiedzcie proszę bo dziś robiłem trochę dłuższą trasę i tak w drodze zimno w aucie ( temp. -20 ) natomiast jazda w mieście i w środku jest cieplutko. Czy to jest wina termostatu, a jeśli tak to jaki to jest model bo spotkałem się na allegro z kilkoma wersjami. Mam klime z nawiewem na kierowce i pasażera na twarz korpus i nogi z ustawieniem siły nawiewu. W mieście jest wszystko ok natomiast w trasie jest znośnie, a powinno być ciepło. Auto jest z listopada 2005 roku 525D. Z góry dziękuje.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam mam podobny problem tylko ze w moim bmw e85 tylko ze u mnie nawiew wogole nie dziala,klimatyzacja jaki i podgrzewanie tylniej szyby.Moze ktos z was umialby mi pomuc.Z Gory dziekuje.
Opublikowano
tak jest chyba w każdym bmw, może chłodne powietrze leci dlatego żeby oczy nie wyschły gdyby leciał taki żar jak na nogi czy szybę :D