Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wczoraj troszkę po szalałem swoja 540 i zauważyłem coś dziwnego i nie pokojowego a mianowicie podczas gwałtownego dodania gazu np na 4 5 tyś obrotów to jak by wspomaganie się odłączało strasznie ciężko skręcić kierownico podczas normalnej spokojnej jazdy wspomaganie działa ok wie ktoś co to może być jaka przyczyna ? pompa siada czy jest jakiś inny powód ??
Opublikowano
Wiesz, mam wrażenie, że gdyby pompa siadała to właśnie przy dodawaniu obrotów by działała prawidłowo, a na niskich miałbyś brak wspomagania.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

Moze to spawka serwotronika?

Rozkoduj VIN i zobacz, czy to masz.

Tylko serwotronik dziala w zaleznosci od predkosci, a nie obrotow silnika.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam! Mam dokładnie ten sam problem co autor postu. Również w e39 540i. Wspomaganie wyłącza się czasem przy wyższych obrotach, czasem przy parkowaniu, bez jakiejkolwiek uchwytnej przyczyny. Czasem mam nawet wrażenie, że kierownica chodzi gorzej niż powinna działać bez wspomagania (tak jakby była przez coś blokowana)

95% czasu wspomaganie działa i wydaje się, że wszystko jest w porządku. Poziom płynu hamulcowego w normie, płyn czysty. Całe przednie zawieszenie łącznie z końcówkami kierowniczymi, tulejami drążka i drążkiem kierowniczym wymienione na nowe (Bilstein, Moog) - bez żadnego wpływu na powyższe objawy.

Czy może ktoś jeszcze miał podobny problem w e39 z innym, silnikiem niż 4,4? (Pytam dlatego, że w 540 były montowane inne układy kierownicze niż do pozostałych silników)

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej,

odswieżam temat po latach :lol:

mam podobny problem w swoim aucie,

wyłącza wspomaganie pow. 3 tyś obrotów

czy możliwe, że to wina paska od pompy wspomagania hydraulicznego?

pasek i tak jutro wymieniam więc dam znać czy pomogło.

Opublikowano
Pisałem o tym problemie dwa lata temu. Wymieniłem płyn wspomagania i objawy były zdecydowanie mniej nasilone. Teraz znowu jest coraz gorzej i powoli przymierzam się do wymiany pompy wspomagania. Może jednak kolega odkryje problem z paskiem i zmienię podejście :)
Opublikowano

Mam dokładnie to co Wy. Zmieniałem płyn, wymieniałem cały napęd pompy (pasek, napinacz). Wszystko naciągnięte tak jak ma być. Problem pozostał.

Prośba do kolego który przymierza się do wymiany pompy żeby dał koniecznie znać czy pomogło.

• 1 rok później...
Opublikowano
Podpinam sie pod ten tamat. Mam ten sam problem . 2.0 benzyna 97r. Gdy odpale auto i przy wyzszych obrotach nie moge skriecic kierownica. Po chwili juz mozna, ale to wspomaganie i tak nie chodzi tak jak powinno. Waż od zbiornika jest ulany , wiec jakis wyciek jest, chociaz podejrzewam ze to nie to , plyn byl zmieniany. Wie ktos co moze byc przyczyna?
  • 2 lata później...