Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem nowy na forum. Mam problem w moim e39 otóż ubywa płyn chłodniczy i dymi na biało . Jak auto jest zimne to dymi mocno , na ciepłym trochę mniej.Podejrzewam

UPG ale nie mam pewności. Nie zlokalizowałem żadnego przecieku.Temperaturę trzyma dobrze , nie ma bąbelków w chłodnicy , śladów płynu w oleju czy też odwrotnie.Proszę o podpowiedź. Pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy dokładnie sprawdziłeś,czy nie ma wycieków?

Czy węże od płynu chłodzenia są bardzo twarde czy nie.

Może to sugerować uszkodzenie uszczelki pod głowicą-np.jeśli para z wydechu ma słodkawy,charakterystyczny zapach.

Opublikowano
Pytanie jak dużo płynu ubywa, w jakim czasie.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Płynu ubywa około 0,4 litra na 100 km. O dziwo w dymie nie czuć słodkawego zapachu, a jeżeli chodzi o przecieki to nic nie widać . Chłodnica jest nowa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Węże od płynu chłodniczego po rozgrzaniu auta są bardzo twarde czy nie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To chyba musisz zlokalizować wyciek.
Opublikowano
Jeśli dymi na biało to równie dobrze może to być odma.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj w wyszukiwarce,jest mnóstwo tematów o niej :search:
Opublikowano

Fachura od głowic już powiedział diagnozę :mrgreen:

Dymić dymi bo to normalne. Wgraj film i zobaczymy. Ubywa płyn bo może masz wyciek którego nie widać bo sączy dopiero na rozgrzanym silniku w mało widocznym miejscu. Trzeba porządnie prześwietlić wszystko z kanału zdjąć osłony czasami nawet kolektor ssący bądź jakoś przez niego obserwować.

Opublikowano
Ja też mam 523 i kat jest metalowy.(wg.znawców)Przy niskoch temp.dymi mocno.Silnik jest zdrowy a dym to różnica temp.pozdr.K
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.