Skocz do zawartości

Jakie mogą wystapić problemy przy wymianie miski olejowej??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem nową miske olejową(tzn, używaną ale dobrą:))i chciałem zapytać czy gdybym sam się za to zabrał mogą wystapić jakieś komplikacje??I nie chodzi mi o to ,że mogę śrube ukręcić tylko o to czy cos konkretnego trzeba zrobić czego nie ma w innym aucie??

Pozdr

E36 318is -> E46 323i -> E46 325Ci -> E92 335i -> E60 520d LCI M Sport -> E46 330ci M Sport Auto -> E81 120d M Sport -> E91 330d M Sport Tourer -> F30 330d M Sport Plus Tourer -> E91 335d M Sport Tourer -> E92 335i Coupe M Sport -> E70 Lci X5 40d M Sport ->???
Opublikowano

Hmm nie dam sobie ręki obciąć ale żeby zdjąć miske chyba trzeba wyciągnąć silnik bo tam pod miską belka jest i nie wyjdzie.. może sie myle. ale....

Powodzenia..pozdrawiam

Opublikowano
tak a żeby wymienic olej trzeba postawic samochod do gory kolami zeby zleciał :mrgreen: bez jaj ,zrobisz to sam bez problemu większego,radze rowniez oprocz nowej uszczelki posmaruj tez miske silikonem jest specjalny do uszczelnienia misek.pozdro
Opublikowano
Czesc zrobisz to sam a co do uszczelek pod mise olejowa niektore zaklady juz nie montuja uszczelek po mise tylko klada silikon bez uszczelki.I tak jest w moim bmw bez uszczelki tylko silikonem i do tej pory nic nie przecieka. :twisted:
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano

Lubią ukręcać się gwinty.

Z tym silikonem, ostrożnie. Nie za dużo.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Mecik jakbys nie wiedzial to idzie pod silnikiem belka i byc moze bedzie trzeba odkrecic silnik i go podniesc ze 3-4 cm do gory aby mona bylo wyciagnac miske.
Opublikowano
nic nie trzeba podnosic,mozna to wyjac bez ceregieli,belke mozna opuscic i na 100% jest to prostsze niz wyciaganie kobyły do góry.a jak dobrze pokombinuje to bez niczego wyjmie ta miske i założy druga.zdarza mi sie to robic i jakos nigdy ale to nigdy nie wyciagalem silnika.pozdro
Opublikowano
popre miecika, bo musze u siebie równiez wymienić miskę (mam juz nawet kupioną) i orientowałem się, ze wystarczy opuścić belkę (może nie tyle wystarczy, ale trzeba) ale na pewno nie trzeba podnosić silnika!! :jawdrop: Bo gdyby tak było to straciłbym juz wogóle odbre zdanie o niemieckiej mysli technicznej :cool2:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
A czy podniesienie silnika o pare cm to taki problem?? Odkrecacie 2 srobki i podnosicie silnik razem ze skrzynia. Tyle ile podejdzie wystarczy aby miska wyszla.
Opublikowano

Witam

No więc słyszałem zdanie mechanika, że trzeba unieść silnik bo odkręcenie belki wiąże się z ustawianiem zbieżności itd.

Pozdr

E36 318is -> E46 323i -> E46 325Ci -> E92 335i -> E60 520d LCI M Sport -> E46 330ci M Sport Auto -> E81 120d M Sport -> E91 330d M Sport Tourer -> F30 330d M Sport Plus Tourer -> E91 335d M Sport Tourer -> E92 335i Coupe M Sport -> E70 Lci X5 40d M Sport ->???
Opublikowano

Witam

Miska wymieniona.

Wnioski i sugestie:

-Nie ma mozliwości wyiągnięcia miski olejowej z E36 318is bez uniesienia silnika i opuszczenia belki!!!!

Nikt kto naisał ,że sie da chyba tego nie robił.

Nie da się!!!!!!!!!!!!!!!!

Niemiecka myśl technologiczna jednak nie jest taka wspaniała jak mozna by pomyśleć!!!!

-Uszczelka pod miską nie jest gumowa jak pisało kilku klubowiczów!!!!!!!!

Jest papierowa i trzeba ją wymienić-nie nadaje sie do niczego!!!!

-Jeżeli ktoś nie wie lub nie jest czegoś pewien to lepiej niech nic nie pisze, aniżeli ma pisać nieprawdę!!!!

Nastawiłem się na prsotą wymianę bez kupowania uszczelki a skończyło się na wzywaniu kolegi, podnoiszeniu silnika i lataniu po sklepach ,żeby dokupić uszczelkę za 28 zł!!!!

Dzięki za porady i sugestie......

Mam nadzieję ,że to co napisałem nikogo nie urazi i inni unikną podobnych problemów.

Pozdr

Opublikowano
Zapewniam Cię,że da się(jak Cie ciekawi jak to podjedź do dobrych majstrow i Ci moze pokażą jak trzeba ją przekrecić i co lekko uniesc-nie jest to silnik-żeby wylazla) to raz,dwa zamiast latac za uszczelka za 28zeta mogłeś kupic za 5tke silikon do uszczelniania misek olejowych i zrobic to na silikon bo jesli skreciłes to zle to i tak czeka cie uszczelnienie miski(bo bedzie ciekło,jesli nie od razu to niedługo),aha mam nadzieje ze to co Ci napisałem cie nie urazi.pozdro
Opublikowano

Jeżeli fabrycznie jest uszczelka, to nie wolno jej zastępować silikonem (zwłaszcza jeżeli jest to połączenie miski olejowej i kadłuba).

Smok zasysający olej wisi tuż tuż nad dnem miski.

Fabryczna uszczelka jest grubsza niż "uszczelka" z silikonu.

Przy przykręcaniu miski olejowej na silikon (zamiast uszczelki) zmniejszy się odległość od dna miski do smoka oleju.

Wskutek tego pompa oleju może mieć problemy z szybkim zassaniem oleju po uruchomieniu zimnego silnika i z utrzymaniem odpowiednio wysokiego ciśnienia przy wyższych obrotach. Lampka kontrolna ciśnienia oleju nie wykryje takich spadków ciśnienia.

Ludzie często zajeżdżają tak silniki, nie mogąc znaleźć przyczyn przedwczesnego zużycia. A powodem jest np. lekko wgięta miska olejowa, beztrosko pozostawiona, bo nie ciekła.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Spoko

Dzięki za info

Wolałem jednak oryginalną uszczelkę założyć.

Poza tym nie da sie jej wyjąć bez podnoszenia silnika i opuszczania belki--Nie da się i koniec.

Pomagał mi naprawde dobry mechanik i nik nie wmówi mi ,że sie da.Wszystko preżyło i tylko bym cos połamał gdybm ciągnął na siłe.

Pozdr