Skocz do zawartości

[E36] Podgrzewane dysze spryskiwaczy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wymienić sobie dwie dyszę spryskiwaczy przedniej szyby, ponieważ z jednej jest bardzo słabe ciśnienie i wylatuje zaledwie na maskę.. no chyba, że igiełką się pobawić to wtedy leci okej.. ale przez jakieś 5-10 min.. później znów się zatyka..

Sprawdziłem sobie dyszę, odkręciłem wygłuszenie,

Mam podgrzewane dyszę z tego wynika, bo wychodzą dwa kabelki do kostki złączeniowej + wąż od przepływu płynu.

Zauważyłem, że mam także jeden króciec do którego jest podłączony wąż którym płynie płyn, a na końcu jest obejma malutka aby trzymało.

Chciałem zakupić ową dysze podgrzewaną, ale wszędzie są z dwoma króćcami,... o co chodzi ? czy mogę kupić taką ?

http://sklep.intercars.com.pl/dynamic/uni/ws_serve_pic.php?n=5233341513141613176014131460141515131911414838&i=14131115161711141415111813&s=b2eb79692656bb2b00e94030ae4bfbfa

Tylko co zrobić z drugim króćcem ?? do jednego podłącze wąż od płynu a z drugim problem..

Opublikowano

o ile się orientuję to jedna dysza jest z dwoma króćcami a druga z jednym bo są połączone

jak założysz z drugiej strony z dwoma to jeden króciec trzeba zaślepić

Opublikowano
Postprzez Eskimos » 17 Lut 2009 01:23

Dwa króćce są jak masz intensywne zmywanie, dwa zbiorniki, dwie pompki itp.

Czyli masz jedną pompkę jeden zbiornik musisz zaślepić króciec w przypadku kiedy nie znajdziesz z jednym króćcem spryskwacza-będzie działało.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam..

Ciśnienie dalej jest słabe...

Dyszę wymienione na nowe..

Rurki prowadzące do spryskiwaczy nigdzie nie są zagięte...

Czy pompka do spryskiwacza odpowiada także za ciśnienie ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio wymieniałem u siebie wężyki bo popękały ze starości.

I przy spryskiwaczach mam takie białe fajeczki miałem je wywalić i dać wężyki bezpośrednio na spryski, ale uznałem że skoro ma to znaczek BMW to po coś tam jest.To takie coś jakby zaworek.

Link do mojego tematu.

viewtopic.php?f=68&t=206052

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Tak jak juz Cichy wspomniał o zaworkach pod spryskami tak ja dodam od siebie tyle,że to może być wina owych zaworków kiedy się zapchają efektem jest słabe ciśnienie płynu.Ja kiedyś wymieniałem je z powodu słabego ciśnienia zapchane były i na dodatek rozszczelniły się na obwodzie czego nastepstwem było mokre wygłuszenie maski pod spryskiwaczami-zaworkami.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Witam..

Dziś wyjąłem zbiornik do sprysków i luźno latało sobie sitko, gdy je wyciągłem rozsypało się w drobny mak.. sparciało..

Pompkę wymoczyłem w occie..

Niby lepiej pryska, ale ciśnienie nie powala..

Czy te sitko jest potrzebne w zbiorniku ? z tego co patrzałem to nie da rady zamocować tego sitko i trzeba by było kupować cały zbiorniczek.

Po drugie jak pompka ma swoje lata to może też być przyczyną mojego problemu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli mówisz o tym sitku we wlewie to ja też go nie mam. W E39 miałem i jest ono po to żeby jakiś syf nie wpadł jak nalewasz płyn. W efekcie i tak je wyjmowałem żeby wsadzić lejek bo tak to rozlewałem płyn na lewo i prawo.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Sitko w zbiorniku.. one było chyba tam gdzie pompka wchodzi.. całe połamane było..

Sprawdzę jeszcze dokładnie połączenia do dysz.. a jeśli to nie pomoże to podmienię pompkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu zrobiłem to co trzeba było zrobić :)

A więc zrobiłem całą instalację spryskiwaczy od nowa..

Na początek zakupiłem 2 metry oryginalnego węża do spryskiwaczy w ASO - koszt 1 metra o zgrozo 20 zł...

Wymieniłem dwie dyszę na nowe - podgrzewana dysza w ASO - 120 zł.

Wymieniłem także pompkę na nową z FEBI-ego - koszt 60 zł.

I plus oczywiście opaski zaciskowe 6 szt. koszt jednej około 2 zł..

Tak więc teraz spryskiwacze sikają jak z armatki policyjnej z czego jestem bardzo zadowolony :)

Myślę, że nowa instalacja posłuży jakieś 10-15 lat, oczywiście przy odpowiednim doborze płynu do spryskiwaczy :)

AHOJ ! :evil:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 zł? Ja kupowałem po 9 za metr. Gumowy mięciutki, a nie taki twardy jak drut i opaski nie potrzebne :wink:
ec2Wze6.jpg