Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje BMW Compact 316i.

Strasznie sie tnie (ostatnio zacieała sie gdy zdenerwowany zaczałem w miescie wyprzedzac auto z literką L na dachu jadace w porywach 15 km/h) no i równo z nim ZONK samochód nie jedzie i jedziemy tak ze 100 m. równo hehe. Czy miasto czy trasa pali 11l/100 km. Obroty srednio 1300 (czasem 500 czasem 2000) No i wkoncu pojechałem do znajomego mechanika który za podłączenie pod komp skasował mnie 50 zł.

I wyskakuje mu blad sondy, co wykasował po chwili znowu bład sondy. No i stwierdzil ze sonda do wymiany. Pyta, ile? Odpwiada: Sonda Bosch przeczyszczenie katalizatora ustawienie temeratury ustawienie obrotów ponowne podłaczenie pod komp no ze niby wszystko zrobic za 200 zł.

Sam raczej tego nie zrobie bo nie mam pojecia nawet gdzie ta sonda sie znajduje i co w ogole jest;) ale znalazłem na Allegro sondy uzywane które wystarczy tylko podłączyc i nic nie trzeba przerabiać. Koszt takiej sondy to 60-80 zł.

http://allegro.pl/item92644321_bmw_e36_316_sonda_lambda_.html

http://allegro.pl/item94234081_sonda_bmw_316.html

http://allegro.pl/item94313707_bmw_e36_1_6_sonda_lambda_.html

Gdybym miał kase dał bym temu elektrykowi 200 i sie nie bawił. Ale nie brdzo jestm przy kasie...:(

Doradzcie co robic.... PROSZE!!! Kombinowac samemu z uzywanymi sondami (czy poozniej i tak trzeba cos ustawiac u elektryka obroty i w ogole)? Czy wywalic 200 i miec spokój??

Opublikowano

nawet jeśli sam wymienisz sonde to i tak czeka cie kasowanie błędów zapamiętanych przez kompa.A tego sam bez sprzętu nie zrobisz!

Co do używanych sond stanowcz odradzam!

Opublikowano
pierwsze slysze, nie jedna sonde wymienialem i komputer zawsze sam adaptowal nowe ustawienia.... Jezeli zas chodzi o sama sonde to polecam NGK/NTK ( moga byc uniwersalne ). Z uzywkami nie warto eksperymentowac.
Opublikowano

... zrobisz jak będziesz uważał ale ja nie wywalałbym tyle kasy na używaną - jedna sprawa - sonda wytrzymuje ok 100 000 km / czasem trochę więcej innym mniej - zależy od wielu czynników / , używana - nie wiadomo ile pracowała, czy jest sprawna , czasami można kupić uniwersalną w tym samym przedziale cenowym / trzeba tylko przelutować wtyczkę , odcinasz kilka cm lub mm od wtyczki , plus koszulki termo plus lutowanie potem koszulki na lut i działa / Po całej operacji - reset komputera poprzez odłączenie aku i po chwili lub kilu km powinno wrócić do normy ... pamiętaj tylko że co do uzwanej sondy to możesz trafić lub zainwestować dwa razy ....

a sama sonda jest na wyjściu pomiędzy kolektorem wydechowym a katalizatorem / u mnie jest na wysokości 4i 5 cylindra a przy Twojej pojemności ... też powinna być widoczna na wyściu za zgięciem rur - prostopadle wkręcone " coś " do rury z kabelkami - to jest sonda .

można też zmierzyć ją omomierzem ale nie wiem czy dasz radę / z tego co piszesz / postaraj się ponegocjować z Twoim mechanikiem co do ceny ale z użuwką daj sobie spoko - takie moje zdanie ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Moje BMW Compact 316i.

I wyskakuje mu blad sondy, co wykasował po chwili znowu bład sondy. No i stwierdzil ze sonda do wymiany. Pyta, ile? Odpwiada: Sonda Bosch przeczyszczenie katalizatora ustawienie temeratury ustawienie obrotów ponowne podłaczenie pod komp no ze niby wszystko zrobic za 200 zł.

Witam,

W jaki sposób przeczyścić katalizator? Nigdy nie słyszałem o tym, że katalizatory się czyści.

Pzdr,

Opublikowano
heh moze cos zle zrozumiałem moze chodziło o cos innego. Sorry ja nie mam o tym pojecia:(
Opublikowano
Też odradzam używki, zwłaszcza sondy i polecam NTK/NGK z własnego doświadczenia. Co do czyszczenia katalizatora, to znam tylko jeden sposób- wyczyszczenie z bebechów.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
MaM PYTANIE...W przypadku gdy rzeczywiście z sondą jest coś nie tak jak znacznie wzrasta spalanie? Pytanie bierze się stąd iż do tej pory na mieście palił 9-9,5 obecnie 11,7-12 przy bardzo spokojnej jeździe, auto dodatkowo wydaje się jakieś zmulone........Z tego co słyszałem spalanie wzrasta i to znacznie więc nie wiem jak w moim przypadku........to w sumie 2l/100
Opublikowano
Czyżu: w moim przypadku spalanie mówiąc delikatnie bardzo wzrosło (ok. 23l/100). Do tego poziomu rosło stopniowo, ale szybko. Po wymianie sondy wróciło do normy. Mam gaz i na gazie palił normalnie, ale był słabszy i falowały obroty. Wymieniłem sondę, na benzynie jeżdżę czasem na trasie, to pali teraz 7-8l. Gazu 10-11l, ale zawsze tak palił. Jeśli nie masz gdzie sprawdzić czy sonda pracuje, to oszacuj ile może mieć przejechane i jeśli koło 100tys. to wymień ją profilaktycznie. Na pewno nie zaszkodzi, a byćmoże zwróci się po kilku tankowaniach.
Opublikowano
Witam. ja mam podobny problem. Padla mi jakies 3 miechy temu sonda (objawy byly takie ze palil 15 l /100 km) wymienilem na zamiennik az allegro ktory pochodzil 2 dni i tyla okazal sie bubel. Kupilem uniwersalna NGK ale spalanie nic mi nie zmalalo, a teraz jeszcze doszlo szarpanie silnikiem na wolnych obrotach. teraz jezdze z odlaczona i znow bede musial sprawdzac sonde na kompie (ju 2 razy sprawdzalem ale mechanicy kurcze nie bardzo kumali bo widizalem ze sonda nie zmienia napiecia rowno tylko czasem se zmieni czasem nie ale oni moiwli ze chyba jest ok) teraz wiem ze nie bylo bo bez sondy chodzi o wile rowniej. Trza dac znow do reklamacji NGK (mam nadizje ze mi uznaja) i juz ie wiem co kupic zeby znowu zaraz nie poszlo w szlag. A na zakonczenie to dodam ze spalanie mam mieszane przy oszczednej 14,5 l /100 km (nie mam gazu) a jak sie podepcze to i 17 l /100 wychodzi szok!!
Opublikowano

Nie mam takiego problemu ale wiem z doswaidczenia ze rózne usterki kazy mechaniek powie ze cos jezte zjebane ale kazdy wskaze na cos innego!!

tylko tarcisz kase ja bym pojechał odrazu do ASO i by było wiadomo!

miałem sporo problemów z silnikiem dopóki enie pojeczałem do serwisu zapłaciłem 250 z tym ze dla pseudo mechaniorów tez ponad 250 takze sie nie opąłca 250 placisz i masz auto w porzodku oczywiccie plus czesci. ale gdyby nie naprawy inne i badania to bym amiał czesci!!

Opublikowano
No tak tylko odemnie to najblizszy ASO jest 200 km od miasta. koszalin to taka dziura na pomorzu co zadnego ASO BMW nie ma. Tylko Szczecin, Gdańsk i Poznan.