Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zleciłem wymianę uszczelek reflektorów mechanikowi.

Kosz jeden uszczelki 35 zł bodajże w aso, ale mniejsza o to.

Prawa uszczelka fajnie się sprawuję tzn. nie paruje i nie skrapla się woda.

Natomiast problem jest z lewą uszczelką, strasznie paruje, skrapla się woda, widać kropelki wody na szkiełku od światła pozycyjnego/drogowego.

Para czasem obejmuję całą środkową część szybki reflektora i wygląda to strasznie..

A z racji tego, że mamy pogodę jaką mamy to podejrzewam, że para zejdzie dopiero na wiosnę, lato...

Byłem z tym u mechanika i rozłożył ręce, że najlepiej kupić cały nowy reflektor, bo możliwe, że jest jakieś mikropęknięcie w reflektorze i nic z tym nie zrobi..

Z racji tego, że będę miał kilka dni wolnego, chciałbym się temu bliżej przyjrzeć.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/d/n/11.png

Czy da się wymienić uszczelkę nr 2, bez wyjmowania całego reflektora ?,

Z racji tego, że uszczelka jest stosunkowa nowa, obróciłbym ją o 180 stopni, wyczyścił i osuszył wszystkie elementy suszarką, zgrzewarką w garażu, ale nie chciałbym wyjmować całego releftora z kieszeni.

Z tego co wiem trzeba odczepić trzy zaczepy górne i trzy górne śrubki odkręcić, to wszystko ? czy na dole też są jakieś śrubki, tylko jak się do nich by trzeba było dostać?

Aha lampy nie mam sklejanych, a samochód do e36 318i.

Opublikowano
Jak dobierzesz się do dolnych zaczepów to nie musisz wyjmować lampy . Nie jest proste ale wykonalne. Pod szkłem masz otwory przez które i tak dostaje się powietrze , także , żadne mikropęknięcia nie mają na to wpływu na parowanie lampy . Moje przestały parować jak zdjąłem zaślepki żarówek i wysuszyłem całą lampę suszarką.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie prosciej odkręcić 4 wkręty i mieć lampę w reku niż kombinować i rysować lakier?

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze.Wszyscy upierają się, że lampa nie szczelna,leci im woda itd. A nikt nie weźmie pod uwagę, że nie ma gdzie odparować.

ec2Wze6.jpg