Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów! Jestem nowym posiadaczem bmw 318i z 2000r.Mój problem polega na tym że dmuchawa podaje cały czas zimne powietrze z wyjątkiem nawiewu na szybę i nogi. Ogólnie dodam że posiadam klimatronik i nieważne na jaką temperaturę ustawię cały czas leci zimne powietrze. Silnik trzyma równo temperaturę 90 stopni. Czytałem że to może być elektrozawór, mechanik powiedział że pompka do ogrzewania, problem w tym że mieszkam za granicą a części muszę sprowadzić z Polski i po prostu nie jestem pewny co zamówić .Mam nadzieję że coś pomożecie, pozdrawiam!
Opublikowano
No faktycznie mialem ustawione na zimne;) Dzięki wielkie, jeszcze jedno pytanko, choć ogrzewanie działa, nie jest zbyt efektywne, leci w sumie letnie powietrze, czy może to mieć z związek z zapowietrzonym układem chłodzenia, czy nagrzewnica szwankuje.?
Opublikowano

podstawa ogrzewania to brak powietrza w ukladzie chlodzenia

od tego zacznij przygodę !

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Jeśli masz zapowietrzony układ chłodzenia to oczywiście może być problem z ogrzewaniem wnętrza. Zmieniałeś ostatnio płyn czy skąd podejrzenie że jest zapowietrzony?
Opublikowano
A jak temperatura silnika? Utrzymuje się w pionie? Sprawdzałeś w ukrytych funkcjach zegarów jak silnik trzyma dokładnie temperaturę?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Podejrzenie że układ jest zapowietrzony pochodzi z tego że jak autko nabyłem, było bardzo mało płynu chłodniczego, poniżej minimum, więc płyn dolałem. Mechanik powiedział że ten układ sam sie odpowietrza, ale z tego co czytam ja to musze zrobić. Czy to prawda że wystarczy odkręcić korek odpalić autko, i sprawdzić czy uciekają bąbelki, jak płyn opadnie wtedy dolewać? Co do tempreraturki to ładnie trzyma w pionie, zrobiłem narazie ok 400 km i żadnych problemów z przegrzewaniem sie itd. Co do ukrytych funkcji zegarów, wiedzy na temat takowych nie posiadam. Pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz w google ukryte testy bmw e46 i zrób test 7.0, będziesz wiedział jaką temperaturę ma silnik. Dopisz 318i do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Sprawdź kolego testem temperaturę silnika, jak piszą koledzy. Ja ostatnio u siebie musiałem wymienić termostat. Wprawdzie mam silnik 6-cyl., ale może powód może być podobny o ile masz dobrze odpowietrzony układ. Teoretycznie wskazówka była w pionie, a temp. cieczy oscylowała w granicach 75-78 stopni.
A wszystko to przez REKINA ;-)