Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie byłem dzisiaj na przeglądzie zawieszenia i wszyło,ze lewa tuleja jest rozsypana czy ma luzy jakoś tak

i spytałem diagnosty czy można wymienić samą lewą tuleję mówi,że można i tu pytanie bo nie chce dodatkowych kosztów można samą jedną tuleje np na febi lub lemfolder wymienić?

Opublikowano

Ale jesteś świadom, że w tylnym zawieszeniu jest 5 tulei na stronę, jeśli nie wliczamy w to łącznika stabilizatora? Pytanie, która to tuleja, chociaż pewnie zaraz wpadnie ktoś i powie, że to przecież bez różnicy, ale różnica jest, i ci, którzy znają się na zawieszeniach to potwierdzą.

Lemforder, Febi - jak najbardziej polecane firmy.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

ale nie o to chodzi...

chodzi o tuleje przedniego zawieszenia... wyszła,ze lewa tuleja jest rozyspana czy ma luzy jakoś tak dla tego pytanie czy można wymienić samą lewą tuleje przedniego zawieszenia? o to chodzi

Opublikowano
Jeżeli to przednie tuleje - to nie musisz mieć uchwytu - jeśli Twoje, które masz w aucie nie są popękane, to tak jak napisał kolega wyżej - wyprasowujesz z uchwytu stare tuleje i wprasowujesz nowe.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Generalnie mlotkiem tego nie zrobisz :lol: potrzebna jest do tego prasa

Zauwaz, ze tam nie ma zadnych srub - jest to mocowane za pomoca pasowanua ciasnego. Jakbys juz chcial sam to wprasowac to pamietaj o zmrozeniu gumy i podgrzaniu ucha - powinno pojsc troche lepiej. Nie mniej wiekszosc mechanikow powie Ci zebys kupil razem z uchem od razu

Opublikowano

heh zadzwoniłem do mechanika i mówi bym z uchem kupil :mrgreen: ale mówię coś tam o wkładach czy by wprasował itp mówi a to już kup ale pytanie ile on za to powie,żeby mi na to samo co z uchami nie wyszło...

a co się stanie jak by kupił jedną tulejkę tylko?

Opublikowano

Jak ma swoja prase to nie powinien za to duzo policzyc, ale jak bedzie z tym jezdzil gdzies aby mu prasowali to pewnie tylle samo wyjdzie kupic Ci z uchem :P

Generalnie praktycznie wszystkie czesci zawieszenia nalezy wymieniac parami jednak wiadomo - nie kazdego stac na to aby wyjmowac dobre jeszcze czesci z samochodu :P generalnie nic nie powinno sie stac, chodzi tex o to ze po tym zabiegu powinienes zrobic zbieznosc no i jak np za miesiac pojdzie Ci druga tuleja to znowu bedziesz za zbieznosc placil - wiec de facto czasem wymiana od razu dwoch to moze byc oszczednosc a nie zbedny wydatek :)

Opublikowano

hmm prasy to on na pewno nie ma... pracuje w okręgowej stacji pojazdów jako mechanik tam to może tam mają prase... sam nie wiem...

ale wymieniająć jedną tuleje nic sie nie stanie? w sensie nie będzie dziwnych zachowań auta itp?...

a jeżeli tak to czytam i dużo osób odraza FEBI,że padają błyskawicznie a dużo osób poleca Meyle HD 1szt 120zł na czescidobmw to co polecasz kolego?

chodzi o to,że jak wymiana jednej tulei nie,bedzie miała wpływu na komfort itp to nie ma sensu dwuch bo dodam,że mam teraz trochę wydatków 2 termostaty,sterownik świec żarowych itp

ps; czy jak tuleja lata/skrzypiała to możliwe jest ściąganie auto w lewo jak poszła lewa tuleja?

Opublikowano

Heh, nie bez powodu mowi sie Bedziesz Mial Wydatki :P

Nie, po wymianie jednej tuleji nie powinno byc zadnych dziwnych objawow, ja u siebie tez wymienilem jedna i jest ok

Ciezko mi cokolwiek polecic - ja zaloztlem sobie febi 2 miesiace temu i lata wszystko ok

Co do sciagania to przyczyn moze byc wiele - od luzow w zawieszeniu przez zle ustawiona geometroe kol az po krzywe podluznice :mrgreen: po wymianie bedziesz robil geometrie to sie okaze czy furka jest prosta ,)

Opublikowano

Pojedz do takiego mechanika który posiada prasę, żadne zamrażanie i podgrzewanie obejm aluminiowych nie wchodzi w rachubę - osłabisz tylko materiał. Wyprasowanie starej i wprasowanie nowej tulei plus wymiana (dwie strony) w Szczecinie płacę 100 pln.

Tak jak pisałem wcześniej tylko Lemforder da ci takie same odczucia jak w ori z aso. Myele HD są twarde, ja wywaliłem je po 10 tys, bo nie odpowiadał mi komfort wybierania nierówności na drodze.

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Kolego podgrzewajac aluminium chwilowo w temperaturze rzedu piekarnika nie zajdzie w nim zsdna przemiana fazowa czy i nie bedzie to mialo negatywnych skutkow a przy takich ciasnych pasowaniach wlasnie tam robi sie to np w fabrykach
Opublikowano
Ale powiedz mi po co podgrzewać - zamrażać jak prasa świetnie daje sobie z tym radę.
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
boże jedyny nie chce lem bo jak bym nie miał wydatków typu sterownik świec żarowych itp to bym kupił dla tego coś z tych 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przydałoby się jeszcze ustawić geometrię :cool2: bo bez tego wyjdzie że np opony zostaną "zjedzone" na dystansie kilkuset km i wydatki wzrosną kilkukrotnie. Takie oszczędzanie na siłę może drogo kosztować.

Dokładnie to samo robiłem u siebie jakieś 2 tygodnie temu. Koszt 2x tuleja lemfordera + wysyłka ok 160zł, wymiana + geometria kompletna przód-tył 170zł. Razem 330zł i jestem spokojny. U mnie obie padły równolegle, więc radziłbym wymienić parę, aby za kilka miesięcy znów nie płacić za robociznę i geometrię przy wymianie drugiej strony :cool2:

Opublikowano

Rozumiem,ale póki co chce wstawic coś z tego

febi

meyle hd

ruville

bardzo prosiłbym o odpowiedz które będą chociaż w miarę sensowne

Opublikowano

no nic zamówilem febi... 119zł+25wysyłka

nie chciałem meyle bo jak bym dwie kupywał to okej a na dodatek,ze to twarde i do tego jedna to nie ciekawie by było

Opublikowano
Ja kupiłem same wkłady. Strare tuleje z uszami wsadziłem w imadło i wyprasowałem środki tuleji (samą gumę), wychodzą z łatwością. Potem brzeszczot, nacięcie blachy tuleji tak żeby nie naciąć uszu, kombinerki i po sprawie. Wprasować nową to już prosto.