Skocz do zawartości

Grupowy zakup Downpipe do 525d/530d-badanie rynku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robię rozeznanie czy i ilu forumowiczów byłoby chętnych na zakup 3' DP z kwasówki do 325d/330d/525d/530d(M57N2/T2)?

DP będzie posiadał wszystkie wejścia na sondy oraz czujniki(również na te, które po wyrzuceniu DPF-u zostają odłączone), wykonany będzie przez profesjonalnego spawacza TIG, który specjalizuje się właśnie w DP, kompletnych wydechach, orurowaniach do FMIC, kolektorach itd.

Cena wyjściowa to 700pln+koszt wysyłki więc biorąc pod uwagę najtańszą sensowną jakościowo ofertę na rynku, czyli DP od RM MOTOR w cenie 900pln i tak jest już dobrze, a być może przy większej ilości chętnych uda się jeszcze coś urwać.

Wszystkich chętnych proszę o wpisanie się na listę w tym wątku. O pytania również proszę w wątku, a nie na PW.

P.S.

Jeżeli pomyliłem dział, to proszę moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego i z góry przepraszam.

Opublikowano
jestem zainteresowany do 535D
Opublikowano
  • Autor
Podobno do 535d będzie inny DP więc to raczej nie wchodzi w grę bo pomiary będą robione na moim 325d. Chociaż wg mnie, jak i forumowicza czerwony330d (patrząc po schematach DPF-ów) czysto teoretycznie wszystko powinno pasować ale może niech w tej kwestii wypowie się ktoś, kto ma 100% info.
Opublikowano
  • Autor

UP, nadal szukam chętnych na DP...

Jeżeli taki sam podejdzie do 335d/535d i znajdzie się jeszcze min 2 chętnych(na razie jest 4, w sumie potrzeba 6ciu osób) to może uda się jeszcze urwać coś z ceny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem zainteresowany. Jestem na etapie rozpracowywania czy mam dpf czy katalizator, świeżo zakupiona e60 530xda LCI 07r. Chcę zrobić chipa wiec trzeba zrobić lżej dla turbinki :wink:

pytanie cena jest za ten z tłumikiem czy bez?

Opublikowano
To downpipe idzie w miejsce dpf-a? zacząłem dopiero ostatnio interesować się tym tematem powiedzcie jak DP się ma do silnika 218 KM ?
Opublikowano
przemek4net może się orjętujesz czy u mnie jest dpf? poprzedni właściciel twierdził ze go nie ma... ale jak podnosiłem auto u mechanika to zaraz za turbina mam puche z czujnikami. Wlasciciel twierdził ze ten wypust modelu jeszcze był bez filtra. Prędzej myślę ze mógł go on usunąć a to co widzę to pusta pucha bo, w idrive nie widzę żadnych opcji do filtra ( za ile zblirza się wypalanie) i dosyć głośno jest powyżej 2,5 obr z komory silnika siedzac za kierownica, dźwięk ze tak powiem agresywny nie pasujący pod seryjny wydech. Model LCI 530xd 2007 sierpien,silnik M57N2
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Wszystkie auta po 2004 seryjnie wychodziły z DPF

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
ok a w takim razie w idrive powinny być widoczne informacje odnośnie dpf?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po lifcie zrezygnowano z tej opcji w iDrive
Opublikowano
ja sie pisze na downpipe ale do e87 120d 163KM ;) w rm maja po 650 jesli w grupie wyjdzie taniej to biore!!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Widzę ze zabieracie Sie za to jak jeż za........... Jutro sam zamawiam pozdr
Opublikowano
I poszedł foch :norty:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
kupilem dp od rm motors do jedynki i nie pasuje.... takze zobaczymy jak sie rozwiaze temat. (wejscie do turbo ok wyjscie na wydech ok ale sonda w zlym miejscu( po montazu przewody sondy opieraja sie o kolektor) lącznik elastyczny opiera sie o izolacje termiczna. uchwyt montazowy opiera sie o skrzynie. napisze jak chlopcy podeszli do tematu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
odesłalem poprawili i pasuje idealnie ;) auto chodzi pieknie ale smierdzi jak z jelcza ;P
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat DP, czy faktycznie jest głośniej w aucie, po jego zamontowaniu :?:

Chciałem naciąć oryginalnego DPF-a, wytłuc wszystko i zostawić z zewnątrz na oryginał, ale również doszły do mnie słuchy, że auto będzie głośniejsze...

Także jestem w kropce i nie wiem co robić... :? :? :? E60 535d

Opublikowano
Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat DP, czy faktycznie jest głośniej w aucie, po jego zamontowaniu :?:

Chciałem naciąć oryginalnego DPF-a, wytłuc wszystko i zostawić z zewnątrz na oryginał, ale również doszły do mnie słuchy, że auto będzie głośniejsze...

Jak stanę z tyłu jest trochę głośniej, słychać jakby metaliczny dźwięk z tłumika, w środku jest tak samo jak przed wycięciem :D

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano

Jak stanę z tyłu jest trochę głośniej, słychać jakby metaliczny dźwięk z tłumika, w środku jest tak samo jak przed wycięciem :D

To wtedy super...bałem się że w środku będzie niekomfortowo i drażniąco, ale skoro mówisz że tak jest to super, to jestem wielce zadowolony... :)

Z jednej strony mam dylemat, czy :

- sprzedać DPF-a za ok 1000 zl (oczywiście trzeba znaleźć kupca) i kupić za 700 zł DP

czy :

- górną część DPF-a lekko naciąć i wyciąć filtr, ładnie zaspawać, wchodząc w kanał, masz wizualny oryginał nie do poznania, nacięcie jest od strony nadwozia..

czysto i schludnie, jak oryginał, boje się że po wycięciu może lekko huczeć w środku

• 2 lata później...
Opublikowano
Kupiłem downpipe na czas reanimacji DPFa, w samochodzie odgłos się nie zmienił, z tyłu samochodu było troche głośniej, ale nie był to drażniący odgłos.