Skocz do zawartości

520i 24V - Vanos, czy nie Vanos?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie :Wiem że to jest silnik z vanosem http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=11_1282&hg=11&fg=15,a ja mam taki silnik http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=11_1282&hg=11&fg=15,Czy mój silnik nie ma vanosa :?: Może są jeszcze inne odmiany vanosa o których nie wiem ,Mam problem brakiem mocy , diagnostyka zrobiona , i nie ma żadnych i wszystko ok, chciałbym się dowiedziec czy u mnie jest vanos czy nie :!: Jak jest to może on coś szwankuje Proszę o pomoc :? Dzięki pzdr
Opublikowano
kurcze niechce mi się zkopiowac drugi link :oops: W każdym razie u mnie nie ma tedo dekielka z czujnikiem tylko jest zaślepione to miejsce ,Czy to jest jakaś inna wersja vanosa :?: sorki za zamieszanie z tymi linkami :oops:
Opublikowano

O jakim czujniku pisales?

Moze miales na mysli czujnik położenia wałka rozrzadu. Jesli go nie masz (zaslepka) lub jest walnienty to moc spada tak jakbys nie mial vanosa.

Roznica mocy jest wyczuwalna, doswiadczylem tego ostatnio.

Padl mi wlasnie czujnik polozenia walka rozrzadu. Po jego wymianie auto odzyskalo moc i wigor, lepiej i szybciej sie wkrecalo na obroty i spalanie sie wrocilo do normy:).

Pozdr.

GO NAVY...
Opublikowano
Jeżeli chodzi o czujnik położenia wałka rozrządu to był uszkodzony ,wymieniłem na nowy , zawory przestały klepac ,może trochę wzrosła moc ,prawie nie zauważalnie , wszystkie czujniki są ok ,więc nie mam się czego już czepic :? Wydech sprawdzony ,rozrząd też sprawdzałem ,zablokowałem wał korbowy kołkiem w skrzyni biegów ,sprawdziłem znaki na kołach wałkach rozrządu zgadzają się ,jeżeli nie ma u mnie vanosa ,a raczej chyba nie ma ,chyba że są jeszcze inne rodzaje vanosów :?: Jest jeszcze możliwośc że puszcza mechaniczny napinacz łańcuszka wałków rozrządu i w tedy wałek zaworów ssących nie otwiera zaworów w tym momencie co trzeba ,ale jak sprawdzic ten napinacz :?: Chyba zostaje tylko to , Co o tym myslicie :?: i co z tym vanosem :!:
Opublikowano

A który rok masz tej 520?

O Vanosach (o rozpoznaniu który jest z a który silnik bez VANOS'a było już wiele)

:search:

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Vanos w e-34 był chyba od końca 91 lub początku 92r., a w e-36 od września 92r. JAKBY CO TO MNIE POPRAWCIE :?
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.