Skocz do zawartości

Wentylator chlodnicy-klimatyzacji prosze o rade 320i E90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie, tymrazem na kompie wyszlo ze wentylator martwy....

Test 7 temperatura 105-107 w jezdzie w miescie w korku idzie na 110-111 max widzialem.

Czy te wentylatory powinny sie zalaczac przy wlaczeniu klimy?

Czy jakis czujnik moze byc uwalony badz bezpiecznik i temu nie dziala?

Jak sprawdzic czy to wentyl czy moze modol?

Boje sie o bunie latem teraz zimno to latwo jej nie zagotuje, ale chce miec pewnosc i nie bac sie poziej korkow.

Bardzo prosze o porade co i jak sprawdzic zeby wykluczyc ewentualnie.

Czytalem duzo i wyczytalem ze czujnik cisnienia klimatyzcji niesprawny powoduje brak reakcji wentyla, ale czy tez wtedy gdy auto ma ponad 110 stopni?

Wtedy chyba juz powinein ruszyc do akcji....

Auto choc nie nowe ma gwarancje do stycznia i mam dostac nowy(badz uzywany arzcej ale sprawny).

Tylko jak sie okaze ze modol czy bezpiecznik czy czujnik to i tak minie ruszy...

Sorry ze zwaracam tylek....ale sa tu madrzy ludzie a ja chetnie poczytam co i jak zrobci zeby nie jechac i nie wydawac kasy na mechnikow tylkop lepiej zatankowac albo doposazyc autko z jakims emblematem M :)

dzieki z gory!

Opublikowano

Witam

U mnie temperatura płynu chłodzącego rozgrzanego silnika również oscyluje w granicach 105 - 110 stopni, wydaje mi się że to dużo.

Poszukałem trochę w internecie i okazało się, że termostat stosowany w tym silniku otwiera się dopiero przy temp 105 stopni Celsjusza.

Specem nie jestem ale wygląda na to, że to jest normalna temperatura pracy tego silnika. (Dla przykładu w modelu 320d termostaty otwierają się przy 88 stopniach, więc jest spora różnica).

Mam nadzieję, że się nie mylę.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

U mnie temperatura płynu chłodzącego rozgrzanego silnika również oscyluje w granicach 105 - 110 stopni, wydaje mi się że to dużo.

Poszukałem trochę w internecie i okazało się, że termostat stosowany w tym silniku otwiera się dopiero przy temp 105 stopni Celsjusza.

Specem nie jestem ale wygląda na to, że to jest normalna temperatura pracy tego silnika. (Dla przykładu w modelu 320d termostaty otwierają się przy 88 stopniach, więc jest spora różnica).

Mam nadzieję, że się nie mylę.

Pozdrawiam

Nie mylisz się, termostat się otwiera właśnie 105-107 stopni i taka temp. pracy 105-110 to norma. Ale swoją drogą pod maską wtedy jest niezły żar :)

Opublikowano

Dziekuje koledzy, to juz stwierdzilem organoleptycznie na tescie nr 7:)

Mam jednak nadal problem bo nie wiem jak i czy moge sam sprawdzic i co i dlaczego mojwentylator si enie zalacza...

To jest wazny problem ktorego sie boje bo mialem kiedys e46 328i i zajechalem uszczelke pod glowicanie wiedzac ze wentylator byl odlaczony...latem sie zagrzala i bylo rozczarowanie ze taka ladnabunia tak brzydko zrobila...

A sie okazalo ze poprzedni wlasciciel odlaczyl wiatrak bo mu chodzil non stop...o czymoczywiscienie powiedzial aja mialem kilka tysiecy w plecy:( Anglik tak na marginesie bo akurat na tej wypsie mieszkam...

Dziekuje za odpowiedzie i jesli tomozliwe prosze o rady na temat wentylatora, bo jak sadze temperature mam ok na tescie 103-110 raz tylko bylo 111 ale to po wylaczeniu auta:)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Inpa , wejdź w climatronic i tam gdzieś powinno być wymuszenie włączenia wentylatora .

A tak po za tym to przy 107stopniach nie włącza się wiatrak , nie wiem dokładnie kiedy ale na pewno przy ponad 110.

Opublikowano

Witam ponownie, wentylator wymieniony wraz z pompa wody i plynem...i etraz auto nie pokazuje na tescie 7 nawet 90 stopni...

oscyluje meidzy 77-87...zaczynam sie zastanawiac czy nie przedobrzylem...

Co prawda w trasie nei bylem jeszcze ale to chyba dosc niska temperatura, ktos wie gdzie jest czujnik od testu 7?

To temperatura plynu przy chlodnicy?(wtedy ma prawo byc nizsza) czy czegos innego?

Bledow nie stwierdzno na kompie.

Opublikowano
Witam ponownie, wentylator wymieniony wraz z pompa wody i plynem...i etraz auto nie pokazuje na tescie 7 nawet 90 stopni...

oscyluje meidzy 77-87...zaczynam sie zastanawiac czy nie przedobrzylem...

Co prawda w trasie nei bylem jeszcze ale to chyba dosc niska temperatura, ktos wie gdzie jest czujnik od testu 7?

To temperatura plynu przy chlodnicy?(wtedy ma prawo byc nizsza) czy czegos innego?

Bledow nie stwierdzno na kompie.

jest ok na trasie troche sie zwiekszy

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Witam, na trasie jak sie rozgrzal silnik temperatura poszla na 100-105, ale zaraz spadla na 90 i oscyluje w granicy 88-100.

Jak jezdze po miescie to nie idzie wyzej niz 90 poki co, ale nmie rozgrzalem jeszcze konkretnie w miescie auta bo zimno jest ogolnie.

Chyba jest ok, nowa pompa i plyn zamiast wody daje lepsze efekty:)

Jak sprawdzic czy wentylator dziala??

Czy jak wlacze klime "musi" sie wlaczyc czy nie koniecznie?

Jest jakis sposob zeby go sprawdzic bez kompa?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A wiec, auto na gwarancji wiec dostalem dwa wentylatory(uzywane) od komisu i musze sobnie sam wymienic..z tych dwoch jeden ma peknieta obudowe a drugi chyab martwy...suma sumarum wyjdzie mam nadzieje ejden dobry:)

Teraz pytanko, czy po zainstalowaniu go auto samo wykryje ze juz dziala i np jak wlacze klime sie zalaczy?!

Czy musze robic adaptacje(odlaczyc aku na jakis czas?)

I co jesli nie ma czynnika w klimie badz czujnik uwalony?!

Prosze o sugestie

Opublikowano

Wentylatpr wymieniony, wlaczam klime i dziala!

Sukces znaczy jest:)

Z tej ze okazji pije zubra,ZDROWKO panowie i panie :P

• 1 rok później...