Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze!

Dziś zmieniam opony na zimowe. I po tej zmianie padła mi geometria (jeżeli dobrze to określam), tzn. aby jechać prosto to muszę mieć kierownicę minimalnie skręconą w lewo.

Miałam już tak jakieś pół roku temu, ale ustawiłam geometrię (czy też zbieżność) i było ok, a teraz po wymianie opon problem powrócił- czy to normalna sytuacja? Czy po każdej zmianie opon należy znowu inwestować w geometrię czy zbieżność?

Pozdrawiam!

Opublikowano
Jest to jak najbardziej nienormalne! Widziałem takie przypadki ale tylko wtedy gdy zdejmowane lub zakładane opony były wyząbkowane lub całkiem bieżnik byl zużyty "po skosie".
Opublikowano
Jeśli miałeś tak pół roku temu robione to oznacza że miałeś geometrie dobrą tylko koła źle założone letnie. Prawdopodobnie na letnich masz dwie pary z różnym ET (osadzeniem środka koła) i je ktoś pomieszał i założył na przysłowiowy krzyż. Przez to Cie ściągało, są takie przypadki w felgach orginalnych MPower gdzie to ET się różni. Potem niedoświadczony mechanik ustawił Ci tak geometrie żeby gyło w miare ok na te koła, ale jak założyłeś zimowe z tym samym ET to teraz różnice w ustawieniu geometrii wychodzą. Mogę się mylić ale lepiej to sprawdź. Zawsze to jest jakaś możliwość. I dotyczy to felg a nie opon, sprawdz też czy opony nie są czasem kierunkowe i założone na odwrót.

Moja Bunia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322746

Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Krzywa felga też może psocić, ja tak samo ustawiałem zbieżność bo auto uciekało, potem zaczęło huczeć, to łożysko wymieniłem (oczywiście stare było ok), potem znowu kierownicą trzęsło, już miałem tarcze zmieniać, a wszystkiemu winna krzywa felga i nierówno zdarta opona.

Podjedź na wulkanizacje, i niech fachowiec rzuci okiem na te twoje kółka.