Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Jestem nowym użytkownikiem na forum Bmw . Potrzebuje pomocy i porady . Zaczęło się w tamtym tygodniu od dziwnych odgłosów i drgań sprzęgła . Nie znam się za bardzo na tym więc pojechałem do mechanika żeby powiedział na czym stoję ...... Tydzień temu zaczęło się od tego że po lekkim wciśnięciu sprzęgła odczuwałem drgania i slyszalny stukot . Po wciśnięcie sprzęgła do końca wszystko przechodziło . Dzisiaj jest tak samo tylko głośniej i bardziej odczuwalne . Jest też to zależne od chyba temperatury ponieważ gdy silnik jest zimny to jest ciszej , a jak się rozgrzeje to już jest głośno . Mechanik powiedział mi że to prawdopodobnie "ZATARTA DWUMASA" . Znalazłem też na forum podobny problem tylko że dotyczący ŁOŻYSKA OPOROWEGO . Nawet znalazłem też filmik na którym właśnie ja mam to samo http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Dodam też że zauważyłem że coraz gorzej jest wsadzić jakiś bieg , po prostu ciężej chodzą biegi .

Pomóżcie koledzy .......

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jest taki sam objaw, przy czym zdarzyło mi się już kilka razy odczuć uślizg na sprzęgle - koniec tarczy.

Łożysko oporowe to raczej nie będzie, bo powinno raczej hałasować cały czas po wciśnięciu sprzęgła, a tak nie jest.

U mnie jeszcze nieziemsko tłucze silnikiem przy gaszeniu, więc stawiam na dwumasę.

Jutro jadę odebrać cały komplet, na czasie będę wymieniał.

Opublikowano
Właśnie u mnie też przy gaszeniu jest konkretne telepnięcie . Myślałem że to przez to że wymontowałem klapy zawirowań powietrza ale mechanik twierdzi że to przez ZATARTĄ DWUMASE ...............
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie usunięcie klapek nic nie zmieniło, gaśnie tak samo, czyli tłucze i to mocno.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a co miało zmienić w kwestii gaszenia?

klapki nie od tego są.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem do czego służą klapki, po prostu stwierdziłem że trzęsawka przy gaszeniu nie zależy od ich braku.
Opublikowano
Koledzy mam zamiar zabrać się za wymianę dwumasy i sprzęgła sam . Myślę że dam radę :D . Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są ceny naprawy u "mechanika" , bo mi powiedział 350zł .
Opublikowano
Koledzy mam zamiar zabrać się za wymianę dwumasy i sprzęgła sam . Myślę że dam radę :D . Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są ceny naprawy u "mechanika" , bo mi powiedział 350zł .

Przy cenie za części robocizna to pikuś w sensie koszt!

No można jeszcze regenerować , ale różnie to mówią .