Skocz do zawartości

Problem z olejem 316 i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem związany z olejem. Jakiś czas temu kupiłem bmw e36 316 i compact z niemiec. Sprzedawca nie jest w stanie mi powiedzieć na jakim oleju jeździła więc dolałem 10 w 40 półsyntetyk bo wydawało mi się troszeczkę za mało, wszystko ok autko śmiga, lecz chce teraz wymienić olej przed zimą i zalecany jest 0w40. Boje się że coś się może stać z silnikiem. Pomoże ktoś w doborze oleju ? według tej stronki też wychodzi ten symbol oleju http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9040701&contentId=7074467

Autko ma 235 tysięcy przebiegu bez gazu.

Opublikowano
Jesli nie masz wycieków silnik jest w dobrym stanie to zalej syntetyk castrol lub motul drogo ale dobrze
Opublikowano
  • Autor
A jesli wczesniej byl wlany polsyntetyk to jak wleje syntetyk to nic sie nie stanie?i czy ten symbol 0w40 moze byc?
Opublikowano
0w40 trochę za rzadki nalej 5w40 i będzie ok
Opublikowano
  • Autor
pomimo, ze wczesniej był przykladowo wlany polsyntetyk to teraz mozna taki zalac ?
Opublikowano
tak można jeśli masz silnik w dobrej kondycji bez wycieków itp. to jest spoko jeśli masz wycieki to nie lej syntetuku bo będzie gorzej
Opublikowano
najbezpieczniej będzie wlać valvo max life 5W40. Nie jest to prawdziwy syntetyk, ale jest o niebo lepszy od 10W40, zwłaszcza teraz.
Opublikowano
  • Autor
Dobrze zrobię tak jak mówisz może nic się nie stanie :D Temat do zamknięcia :) pzdr :)