Skocz do zawartości

[1.8is]falowanie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam taki problem gdy samochód postoi cala noc i rano wsiade i odpale to zawsze faluje w grajicy 500-1500obr gdy przelaczy sie na gaz faluje jeszcze bardziej a gdy silnik zagrzeje sie dovtemp roboczej wszystko sie normuje tylko czasami troche zafaluje dodam se wymienilem swiece sprawdzałem kompresje i jest ok 14 na jazdym cylindrze slyszalem ze to moga byc dwie rzeczy albo czujnik walka rozrządu albo silniczek krokowy ??? macie jakies pomysly :)
Opublikowano
sprawdź układ dolotowy czy nie łapie lewego powietrza głównie chodzi o ten gumowy łącznik przepływomierza z przepustnicą najlepiej go zdejmij i sprawdź czy nie jest popękany sparciały itp
Opublikowano
panowie a chyba odkryłem dziś odłączyłem silniczek krokowy i problem znikł a jak podłącze to znów faluje próbowałem go wyczyścić ale to mało dało zamówiłem i czekam na nowy ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam u mnie jest ten sam problem tylko faluje na ciepłym głównie 1000-600.

jak sprawdzić silniczek krokowy czy jest dobry .Może to przez filtr stożkowy ? dodam że przepływka jest dobra .

Opublikowano
u mnie mam ten sam problem,faluje na zimnym i ciepłym. w moim przypadku to przepływka bo sprawdzałem, założyłem inną i falowanie ustało. lecz że to była przepływka brata to musiałem oddać. częstym powodem falowania jest nieszczelność układu dolotowego (można sprawdzić poprzez "psikanie" plakiem po układzie dolotowym,jeżeli w trakcie tej czynności obroty silnika ulegają zmianie to mamy nieszczelność. dodam że na zapalonym silniku :P ) można sprawdzić także silnikczek krokowy a w najgorszym przypadku przepływka ale to zostawcie na koniec bo drogie :D
Opublikowano

Ale to plakiem psikać w filtr powietrza .u mnie filtr jest stożkowy .

a sondę jak sprawdzić ją można ..