Skocz do zawartości

szarpanie IS'a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :dance: Na wstępie napisze że szukałem dużo bo wiem że każdy mnie odeśle znów do wyszukiwarki, ale chodzi mi nie tyle o podpowiedź kogoś kto sie domyśla a raczej kogoś kto miał taki konkretnie porblem. :D Mam już 2-gie auto BMW 318is... W 1 egz miałem objawy pulsowania świateł- słyszałem że to regulator napiecia. W 2 egz. mam to samo :duh: ale dochodzi do tego szarpanie: jak jade na 1 lub 2 biegu ale nie operuje gazem mocno- wrecz jade prawie bez gazu (np w korku) auto zaczyna szarpać jakby nie dosatwało paliwa... ale zauwazyłem że dzieje sie to w rytm przygasania świateł (widze to po wyświetlaczu radia). Czy te 2 zdarzenia mają związek ze sobą? (pulsowanie iszarpanie) Dodam że na trasie przy większych prędkościach to sie nie dzieje

Czytałem już takie wersje:

A)świece

B)przepływomierz

C)filtry

D)sonda lambda

E)pompa paliwa

F)...............

Prosze tylko o ewentualne sugestie opcji odpowiedzi lub swój typ. A jak mi jeszcze ktoś opisze co i jak to bede dozgonnie wdzięczny :modlitwa:

Opublikowano
Zacząłbym od sprawdzenia wszystkich połączeń silnika i jego osprzętu elektrycznego z masą. W E36 będzie ich kilka, ale w pierwszej kolejności sprawdź połączenie alternatora z masą. Może gdzieś kabel jest poluzowany, nadpęknięty, naderwany, coś w takim stylu....

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

a ile ci pali?

zwiększone spalanie + szerpanie może mieć związek z sondą,

a co do świateł ,nie wiem jak dokładnie u ciebie,ale u mnie pulsują w rytm silnika,ale to już inna bajka związana z alternatorem,przewodami masami i jakością styków.

Opublikowano
  • Autor
No dzieki wielkie za odpowiedź.. :cool2: :D ale sądzisz że szarpanie może sie też stąd brać czy tylko pisałeś odnośnie tego pulsowania lamp? :?: Mimo wszystko dziekówka za jakiekolwiek sugestie bo sam nie za bardzo wiem od czego zaczynać :modlitwa:
Opublikowano
  • Autor
a ile ci pali?

zwiększone spalanie + szerpanie może mieć związek z sondą,

a co do świateł ,nie wiem jak dokładnie u ciebie,ale u mnie pulsują w rytm silnika,ale to już inna bajka związana z alternatorem,przewodami masami i jakością styków.

no dziś dolałem do pełna to wyszło jakieś 11 litrów... z uwagi że zimno i tras mało to uwazam że chyba normalnie w miare...Obroty nie skaczą jako tako ale jak sie wyłączy radio i wsłuchasz sie w prace silnika to sa takie delikatnie słyszalne zmiany pracy ale nie widoczne na obrotomierzu... dziś pojade do mechanika i zobacze co on mi powie... DZIEKÓWKA za sugestie

Opublikowano
Tak jak pisze 130rapid sprawdź masy szczególnie tą na silniku i przy klemach aku bo silnik może kiedyś nie zapalić pomimo sprawnego akumulatora i "świecącej" konsoli.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Ja się będę jednak upierać przy swoim ;-) :mrgreen: ze względu na to jednoczesne lekkie przygasanie wyświetlacza radia.

Niepewna masa alternatora powoduje skoki napięcia, nie ukazywane przez lampkę kontrolną ładowania.

Napięcie waha się wtedy w granicach 12,5-14,2 V, a podczas gdy w pełni sprawnym układzie 13,8-14,2 V. Do tego dochodzi iskrzenie w słabym punkcie. Lampka kontrolna ładowania nie zapali się, ale wyświetlacz radia "widzi" tę różnicę w napięciu. Przy chwilowym spadku napięcia łagodnie przygasa.

W czysto mechanicznym układzie zapłonowym (takim ze stykowym przerywaczem zapłonu) skoki napięcia w instalacji nie mają odczuwalnego wpływu na pracę silnika.

W nowocześniejszych silnikach mogą mieć, bo mikroprocesor wtrysku / zapłonu silnika lubi stabilne napięcie zasilania. Wszelkie iwększe skoki i przepięcia w sieci może interpretować błędnie, jako faktycznie nigdy nie nadane komunikaty z czujników. Stąd może się brać to świrowanie silnika.

To wszystko jest tylko hipotezą.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
Tak jak pisze 130rapid sprawdź masy szczególnie tą na silniku i przy klemach aku bo silnik może kiedyś nie zapalić pomimo sprawnego akumulatora i "świecącej" konsoli.

No też dzięx wielki... Ps ( to tyle jechałeś 320?) :twisted2:

Opublikowano
no dziś dolałem do pełna to wyszło jakieś 11 litrów... z uwagi że zimno i tras mało to uwazam że chyba normalnie w miare...Obroty nie skaczą jako tako ale jak sie wyłączy radio i wsłuchasz sie w prace silnika to sa takie delikatnie słyszalne zmiany pracy ale nie widoczne na obrotomierzu... dziś pojade do mechanika i zobacze co on mi powie... DZIEKÓWKA za sugestie

Tak,to dobre spalanie , więć sondę wukluczam,

Sprawdz masy i ewentualnie przeczyść na nich styki papierkiem drobnym,

tak jak pisali koledzy.

Opublikowano
jak jade na 1 lub 2 biegu ale nie operuje gazem mocno- wrecz jade prawie bez gazu (np w korku) auto zaczyna szarpać jakby nie dosatwało paliwa... ale zauwazyłem że dzieje sie to w rytm przygasania świateł (widze to po wyświetlaczu radia). Czy te 2 zdarzenia mają związek ze sobą? (pulsowanie iszarpanie) Dodam że na trasie przy większych prędkościach to sie nie dzieje

Witaj !

Czy zauważyłeś, że to szarpanie ma miejsce częściej w deszczowe, mokre dni? I co ciekawe - może na cieplym silniku ?

Czy to szarpanie zdarza się przy ruszaniu (1 bieg), tak jakby coś auto przytrzymywało przez chwilę (np. jakbyś ręczny zaciągnięty miał przez sekundę, dwie) ?

Czy nie masz wrażenia, że auto lekko bardzo faluje na biegu jałowym?

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano
polakosbanditos: oczywiście że spadki napięcia mają wpływ na pracę silnika; wtedy np. zmniejsza się energia iskry i inne historie, o których pisze Rapid130.
Opublikowano

tez mam is'a i spotkala mnie podobna usterka , tylko, ze nie ma mrugania. U mnie natomiast jak jest zimny silnik to przy rozpedzaniu traci moc i szarpie czasami tak jakby paliwo nie dochodzilo, albo nie palil na gar?? Jak sie nagrzeje jest ciut lepiej?! objawy tego zaczely sie pojawiac juz miesiac temu i objawialy sie tym ze co jakis czas jak ruszalem na zimnym silniku to szarpnal raz i jechal dalej, a teraz jest masakra nie da sie jechac. musze dodac ze jeszcze okolo 3 tyg stal nie uzywany na dworze a ostatnio wjechal w gleboka kaluze, wiec tez cos podejzewam ze instalcja elektryczna. u mechanika bylem to mi powietdzial ze gdzies bierze powietrze i musi rozebrac kolektor? a tak pieknie jezdzil :(

mam nadzieje ze nie jest to pompa, co o tym myslicie?

Opublikowano
sluchajcie chlopaki ja mialem podobne objawy i u mnie to byla mokra wtyczka do sondy lambda pod autem
Opublikowano
jak jade na 1 lub 2 biegu ale nie operuje gazem mocno- wrecz jade prawie bez gazu (np w korku) auto zaczyna szarpać jakby nie dosatwało paliwa... ale zauwazyłem że dzieje sie to w rytm przygasania świateł (widze to po wyświetlaczu radia). Czy te 2 zdarzenia mają związek ze sobą? (pulsowanie iszarpanie) Dodam że na trasie przy większych prędkościach to sie nie dzieje

Witaj !

Czy zauważyłeś, że to szarpanie ma miejsce częściej w deszczowe, mokre dni? I co ciekawe - może na cieplym silniku ?

Czy to szarpanie zdarza się przy ruszaniu (1 bieg), tak jakby coś auto przytrzymywało przez chwilę (np. jakbyś ręczny zaciągnięty miał przez sekundę, dwie) ?

Czy nie masz wrażenia, że auto lekko bardzo faluje na biegu jałowym?

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Rafał

No wlasnie u mnie tak sie zaczelo ze przy ruszaniu szarpalo, a teraz po wjechaniu w ta kazluze to sie nie da jechac??

Opublikowano
  • Autor
Powiem ci że nie zauwazyłem żeby była różnica czy na ciepłym czy na zimnym :roll: jak mu dam w pedał :twisted2: to nieraz szarpie ale tak do max 2tyś obr. a potem idzie dobrze... :mrgreen: ale spadków mocy raczej nie ma... W przyszłym tygodniu jade do mechanika wymieniać uszczelki paski i filtry... Słyszałem też że to może być któraś z uszczelek. Jak coś sie poprawi to dam znać :dance: POZDRO
Opublikowano
  • Autor
Dużo osób stawia na mokrą wtyczke w sondzie... :roll: gume od przepływki mam raczej całą... a jak stoi na luzie to są małe wachania obrotów słyszalne przy wyłączonych nawiewach i radiu ale na obrotomierzu spokój...i to pulsowanie radia :duh: jak wyświetlacz lekko przygaśnie to wtedy silnik tez :evil: nie znam sie na tyle żeby grzebać samemu i za wszelkie sugestie i opisy naprawiania usterek z góry :modlitwa: POZRDO 318is :twisted2:
Opublikowano
Sprawdz jeszce cewki zaplonowe i przewody do swiec ...czesta usterka w IS`ach jezeli bedzie jakas uwalona to czesto oslona jest nadtopiona...
Pozdrawiam dinox
Opublikowano
bylem na diagnostyce komputerowej i wykazalo bledy w sondzie, cewkach, pompie wiec jest co patrzec?! jutro daje do mechaniora i sie okaze?
Opublikowano
  • Autor
bylem na diagnostyce komputerowej i wykazalo bledy w sondzie, cewkach, pompie wiec jest co patrzec?! jutro daje do mechaniora i sie okaze?

:8) siemka... Moze wjedź na kanał i zobacz sam tą sonde :mrgreen: może rzeczywiście tam sie do wtyczki jakaś woda dostała :oops: ja bede za niedłubo jechał też do mechanika ale na wymiane płynów i uszczelek to może mi tam zerknie :norty: jak coś sie poprawi to dam znać. :dance: póki co jezdze :twisted2: Pozdro :twisted2:

Opublikowano

No wlasnie u mnie tak sie zaczelo ze przy ruszaniu szarpalo, a teraz po wjechaniu w ta kazluze to sie nie da jechac??

Nie wiem czy u Ciebie to jest przyczyna, ta kałuża. Pompy paliwa też nie da się wykluczyć.

U mnie mechanik stawiał na świece, jako przyczyna falowania lekkiego na jałowym biegu. Swiece mam NGK BKR6EK z katalogu. Mają może z 7 tys przejechane.

Dałem sie namówić. Wymieniłem na Champion. Jak na razie nie faluje, ale też zrobiło się cieplej i sucho. Zobaczymy

Raf

Opublikowano
  • Autor
ludzie!!! :D nie uwierzycie co sie stało :lol: PRZESTAŁ SZARPAĆ :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: moze to rzeczywiście była woda w tej wtyczce :?: Było pare dni suche i może wyschła.Dziś bede troche jeździł to zdam relacje co i jak :mrgreen: a co jeszcze mnie zaskoczyło to ze światła też nie pulsują :dance: czyżby siła wyższa :roll: narazie nie zacieszam na max'a :8) zobacze co bedzie w kolejnych dniach. Pozdro :modlitwa:
Opublikowano
!!!!!!mialem identyczny problem chcialem auto utopic w wisle. Wyciaglem alternator, wymienilem regulator, zastanawialem sie nad wymiana mostku, ale chcialem sprawdzic sam regulator. zmienilem jeszcze pasek i od 6miesiecy wszystko chodzi jak trzeba!!!!!!!
Opublikowano
u mnie byla to sonda, auto juz nie szarpie ale na wolnych obrotach nie rowno pracuje, mechanik okreslil usterke jako wypadajace zaplony, z kolei elektryk doradzil zeby skasowac kompa i troche przegrzac fure na trasie.