Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie.

Chciałbym się dowiedziec jak wygląda kontrolka dot. działania NIVO. :think:

Szukam Touringa, ale bez NIVO i chcialbym zorientowac sie czy auto ma NIVO czy inny typ zawieszenia. :roll:

Wiadomo, że w ogloszeniach bajkopisarze pisza najróżniejsze rzeczy. A to nie wiedzą czy ma NIVO, nie wiedzą co to EDC, itp itd. :doh:

A ja właśnie będę sprawdzał czy jest NIVO... na odległość. :mrgreen:

Z góry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
Nivo raczej nie ma kontrolki. Najskuteczniejszym sposobem jest rzucenie okiem na tylne amorki. Jezeli dochodzą do nich rurki (czytaj: są wkręcone w amortyzatory) podobme do hamulcowych to nivo jest, jezeli nie to nie ma :)

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano

czesto nivem nazywa sie tez "samopoziomujące sie zawieszenie tylne". Wtedy masz normalne amortyzatory oraz miechy powietrzne zamiast spręzyn. W przypadku miechow - widac je od spodu - cylindry srednicy ok 20cm, dodatkowo we wnece na kolo zapasowe jest wypuklosc - taki okrągly dekiel o wys 15cm i srednicy 30cm (jakbys rzucil kapelusz bez ronda na srodek wneki). Pod tą pokrywa jest pompa, ktora utrzymuje wlasciwe cisnienie w miechach. Podejrzewam, ze w przypadku nivo, gdzie stosowane sa zwykle sprezyny oraz pompowane amorki tez owa pompa sie tam znajduje, bo nie bardzo jest gdzie indziej ją upchać.

Tak wiec gdyby ktos mogl napisac co jest we wnece nakolo zapasowe (oprócz kola) w kombiaku z normalnym zawieszeniem to bylaby jasnosc w temacie

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Cześć Typson. Wprawdzie nie mam kombi ale mam nivo i we wnęce na zapas nie mam nic ( prócz zapasu) a pompę mam z przodu jest to ta sama pompa co od wspomagania kierownicy tyle tylko że ma dwie sekcje. Obok amorów z tyłu stoją takie małe amorki i są podpięte przewodem do tych właściwych amorów. Troszkę dalej są dwie gruszki ( akumulatory ciśnienia ) a do nich właśnie doprowadzone są przewody z pompy wspomagania. Przy prawym ( pasażer) wahaczu jest '' czujnik '' położenia wahacza względem budy i to on właśnie decyduje jakie ciśnienie podać do amorów.

To tyle pewnie to wiedziałeś ale napisałem dla innych kolegów.

Pozdrawiam Kanap.

Opublikowano
Nawpychaj do bagażnika kilka ciężkich zwłok , zapal bryke i zobacz czy siedzi tył czy stoi normalnie.

Wprawdzie nie mam kombi ale mam nivo i we wnęce na zapas nie mam nic ( prócz zapasu) (...)

Kanap, litości. :roll:

My tu prawimy o E39 Kombi, a nie E32 z trupami w kufrze.

(...) To tyle pewnie to wiedziałeś ale napisałem dla innych kolegów.

Tę przydatną dla wyszukiwarki wiedzę na temat E32 przyjęliśmy do wiadomości. :clap:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Wszystko pieknie ładnie i dziekuje za dotychczasowe pożyteczne odpowiedzi :D , ale nikt nie zwrócił uwagi, że chodzi mi o zorientowanie się "na odległość" czyli przez telefon od "fachowca" czy autko ma nivo. Mam tu na mysli telefon do sprzedajacego, i moje pytanie: "czy auto ma nivo?" Odpowiedz najczęstsza to: "nie wiem, chyba, albo zgrozo :duh: ..."co to jest "- pomimo tego, że w ogłoszeniu jest napisane "zawieszenie z NIVO".

Wiem, ze to juz dobra informacja, że albo mamy doczynienia z typowym handlarzem :doh: :mrgreen: co ma wszystko w d... i pewnie tak traktuje auto. Albo ciemnogrodem, który nie wie co sprzedaje i wtedy jest szansa na zbicie ceny.

Ponawiając pytanie...

Czy oprócz gruszek, przewodów i oczywistego testu bagaznika są jakies kontrolki informujące, że jest nivo? :think: Np. przy odpalaniu auta, albo obciążeniu bagażnika. Coś co jest łatwe do sprawdzenia, gdy sprzedający nie jest pewien czy furka ma nivo, a rozmawiamy przez telefon.

Sorki, że tak marudzę ale nie chce gnac przez pół Polski, żeby pózniej sam się przekonać...że jednak auto ...ma NIVO. :mad2:

Pozdrawiam i sorry za długi post. :oops:

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

no poza bagaznikiem (nie wiem jak wygląda to w sedanie oraz w drugiej wersji nivo, ktorej nie mam) to nie ma innych widocznych sladów takiego zawieszenia. Komunikat o nivo pojawia sie wtedy, gdy jest zepsute. Mozna goscia poprosic by usiadl w bagazniku (ktos drugi w tym czasie odpala auto) i powinno byc slychac mruczenie pompy oraz powinno sie wypoziomować.

Jeszcze jedna wersja to poproszenie o nr VIN. Z niego wynika (ale nie z ETK) w co auto zostało fabrycznie wyposażone, oczywiscie jesli po drodze nie trafil sie ktos, kto z oszczednosci wymienil cale zawiechy z nivo na zwykle "statyczne". Ktos z forum sprawdza takie numery - trzeba miec dostep do chronionej witryny BMW. Moze jak ladnie ASO poprosisz to Ci podadzą ;)

Nivo jako takie (w e39) nie ma przyciskow, bo sluzy tylko do poziomowania obciazonego tylu i jest tylko z tyłu (jak sie myle to mnie poprawdzie).

ps

A co ci nivo w touringu przeszkadza?

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Jeszcze jedna wersja to poproszenie o nr VIN. Z niego wynika (ale nie z ETK) w co auto zostało fabrycznie wyposażone...

Nivo jako takie (w e39) nie ma przyciskow, bo sluzy tylko do poziomowania obciazonego tylu i jest tylko z tyłu (jak sie myle to mnie poprawdzie).

Własnie o taką odpowiedz mi chodziło! :cool2:

ps

Nie. Nie przeszkadza, ale: :think:

1. nie planuje dużego nacisku w bagażniku

2. serwis i cześci droższe w stosunku do normalnego zaw.

Pozdrawiam

Marcin

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeszcze jedna wersja to poproszenie o nr VIN. Z niego wynika (ale nie z ETK) w co auto zostało fabrycznie wyposażone...

Własnie o taką odpowiedz mi chodziło! :cool2:

ps

Nie. Nie przeszkadza, ale: :think:

1. nie planuje dużego nacisku w bagażniku

2. serwis i cześci droższe w stosunku do normalnego zaw.

Eeee. nie przesadzaj. Wiecej Cię bedzie kosztować znalezienie bez. A co jeśli znajdziesz zadbany z Nivo a bez Nivo bedzie szmelc ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

podepne sie...

czy w tescie zegarow wyskoczy ta kontrolka od nivo???

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
podepne sie...

czy w tescie zegarow wyskoczy ta kontrolka od nivo???

tak ale to Ci nic nie da. Bo przy tescie zapalaja sie wszystkie kontrolki - tak jak u mnie zapalaja sie kontorolki od automatycznej skrzyni :) a jej nie mam :P

Opublikowano
W mojej e39, nie ma żadnej kontrolki od NIVO, najlepiej, aby sprzedawca spojrzał do bagażnika i powiedział, czy pod kołem zapasowym jest jakiś garb na podłodze, lub nie, wtedy będziemy wiedzieć na 100%.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

najlepiej sprawdzic czy jest nivo w taki sposob:

- podnosisz auto na lewarku (tyl auta) i zaraz opuszczasz, bedziesz widzial ze siadze nizej niz byl.

- wsiadasz do samochodu, odpalasz i zapala Ci sie kontrolka od NIVO miedzy zegarami a tyl unosi do normalnego poziomu.

Proste...

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

no wlasnie.....jak to sprawdzic ????

ja mam EDC i EDC S, ale skoro nivo to zupelnie inna sprawa to skad ja mam wiedziec ze mam nivo ??

nie czuje zeby mi sie auto podnosilo, nie widze zadnych gruszek.....nie widze pompy pod kolem zapasowym....natomiast do tylniego amora dochodzi jakis przewod - o srednicy 0,5cm i ciagnie sie od podstawy amora do samej gory wchodzac w miejsce gdzie konczy sie tylnia szyba. probowalem sprawdzic to przez bagaznik ale dostep jest strasznie trudny i to miejsce jest zakryte gumo-podobna oslona. jest tam tez jakas kostka ktora laczy sie z tym przewodem.

w trasie z pelnym bagaznikiem i 4 osobami faktycznie nie bylo wiekszej roznicy w przeswicie, ale skad moge miec pewnosc, czy to nivo ....

wogole trudno wyczuc co i jak....kompletnie nie wiem jak sprawdzic zeby na 100% wiedziec czy mam nivo czy nie .....