Skocz do zawartości

[E46] Webasto Thermo Top c (diagnoza/naprawa)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat chyba standardowy przed okresem zimowym ;)

Mam w swojej bawarce Webasto Thermo Top C - samo dogrzewanie płaszcza silnika. Piecyk bzyczy, ale nie odpala. Zastanawiam się czy może być to świeca / palnik ?

Chciałem zdiagnozować swój piecyk Inpą od kolegi Trandolfa, ale jak przechodzę w Body, potem additional heater to pokazuje mi jakiś błąd i nawet nie chce się połączyć z Webastem.

Miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy jest sens kupować w ciemno świece z palnikiem, czy może padła mi przykładowo pompka paliwa...? Nie wiem jak to zdiagnozować. Może potrzebna jest jakaś nowsza wersja Inpy?

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 18,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Mozesz nie miec polaczenia pieca z samochodem (diagnoza), moze byc uwalony sterownik pieca...Powodow moze by kilka. Najlepiej podpiac dedykowany interfejs od Webasto i sprawdzic, czy nawiaze lacznosc.
Opublikowano
Webasto z uszkodzonym sterownikiem też "bzyczy" nawet czasami za każdym otwarciem drzwi :) Jeśli INPA łączy Ci się z resztą auta, a nie łączy z webasto, to uszkodzony sterownik, jeśli nie łączy się z żadnym innym sterownikiem, to INPA źle skonfigurowana. Sama INPA jest wystarczająca do zdiagnozowania webasto i nie potrzeba dedykowanego interfejsu.
Opublikowano
Dokladnie ja mam inpe od kolegi Trandolfa i bez problemowo łączy się z webastem ,można podglądać wszystkie parametry pracy np; temperatura świecy żarowej ,temperatura płynu ,szybkość obracania się dmuchawy i wiele innych :D
Opublikowano

Dokladnie tak :D

na końcu listy

Opublikowano

Ile masz pinow wyprowadzonych z malej wtyczki pieca Webasto?

http://img574.imageshack.us/img574/5844/30122010m.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mam tak samo jak na zdjęciu, które wstawiłeś. Dla jasności też porobiłem zdjęcia:

http://img716.imageshack.us/img716/4466/pkej.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/44/4gzl.jpg

http://imageshack.us/a/img69/2641/6t59.jpg

Sprawdzałem napięcie na wtyczkach - dochodzi 12 V.

Inpą zdiagnozować się nie da - błąd jak powyżej.

Teraz zagadka: sterownik, świeca, palnik, pompka czy jeszcze inne cudo się zje... popsuło? Są spore koszta tych części nawet używanych, więc wolałbym być pewien zanim coś zamówie.

Opublikowano
Jesli sterownik ma zasilanie a nie ma z nim komunikacji to wskazuje na uszkodzenie sterownika. Dla pewnosci mozna podmienic sterownik.
Opublikowano
  • Autor

No ale może to też być problem z moją inpą / interfejsem diagnostycznym - a nie mam jak podmienić sterownika, jedynie kupić drugi.

Odkręcałem pokrywe sterownika, żeby rzucić okiem na elektryke - wyglada w porządku na rzut oka - nie ma nic nadpalonego.

Czytałem wszystko co się da na temat tego błędu, który mi wyskakuje w inpie - jedni piszą żeby rozebrać i wyczyścić wtyczki do webasta, inni piszą żeby diagnozować disem, a jeszcze inni że webasto może być wyłączone w NCS i dlatego nie ma komunikacji, a czytałem nawet że u niektórych webasto działa poprawnie mimo tego samego błędu w inpie command not accepted. Także totalny misz masz i nie wiadomo co wymienić żeby mi ten piecyk ruszył :/

Opublikowano
Piec moze dzialac prawidlowo i nie miec komunikacji- spotkalem sie z brakiem pinu do diagnozy. Ale u Ciebie piec nie dziala i nie mia diagnozy mimo wyprowadzonego piny do diagnozowania- wiec stawiam jednak na uszkodzony piec (sterownik). Jesli INPA laczy sie z innymi sterownikami to pozwala sadzic, ze jest wporzadku.
Opublikowano
  • Autor

spróboję dorwać DISa i zdiagnozować, albo poszukam jakiegoś magika od webasta ze specjalnym złączem diagnostycznym tylko do webasta

dodatkowo przeczyszcze sprayem kontakt te piny i spróboje jeszcze raz inpą

Opublikowano
  • Autor

sory za double post, chciałem wstawić w osobnym zamiast edytować...

poszedłem do auta wypsikać kostki sprayem kontakt, a tam moim oczom ukazała się naderwana izolacja przewodu - czy to ten odpowiadający za komunikacje ? może sam przewód jest problemem, a sterownik jest w porządku.

http://imageshack.us/a/img819/3069/g878.jpg

w dużym rozmiarze: http://imageshack.us/a/img819/3069/g878.jpg

Opublikowano
To jest pin 6 jeśli się nie mylę on zasila pompe paliwa ,za diagnostyke odpowiada pin 2, pin 3 to czujnik temperatury na zewnątrz
Opublikowano
Wyglada na to, ze pin 2 jest w porzadku. Jesli INPA sie nie laczy to DIS tez sie nie skomunikuje. Stawiam mimo wszystko na sterownik. NIe wiem gdzie mieszkasz ale jesli gdzies na slasku to zapraszam.
Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem i ten przewód z naderwaną izolacją to pin 6sty - tak jak wywnioskowałeś ze zdjęcia (dobre oko ;))

mieszkam w Słupsku 18 km od morza, mogę jedynie udostepnić przez team viewera swoj komputer z podłączonym interfejsem i maszyną trandolfa do swojej bawarki

Opublikowano
Zrób taki manewr ,zdejmij ten środkowy plastik pod którym są podłączone ; świeca ,pompka wody ,dmuchawa i odłącz je i spróbuj wtedy się połączyć może tak da rade.
Opublikowano
Powtórzę jeszcze raz, dopóki INPA nie łączy się z innymi modułami w aucie, znaczy to, że jest coś z nią nie tak, a jak nie łączy się z licznikiem czy silnikiem, to na pewno nie połączy się z WEBASTO.
Opublikowano
Jeśli nie ma komunikacji z autem to nie ma o czym gadać ,ale kolega nic o tym nie pisze chyba że ten błąd to oznacza :D
Opublikowano
  • Autor

mogę połączyć się z silnikiem, albo z poduszkami czy EWSem przez inpe

obdzwoniłem jeszcze wczoraj wszystkich elektromechaników swoim mieście, żaden nie ma sprzętu do diagnozy webasto :/

Zrób taki manewr ,zdejmij ten środkowy plastik pod którym są podłączone ; świeca ,pompka wody ,dmuchawa i odłącz je i spróbuj wtedy się połączyć może tak da rade.

tak zrobie, ale mysle ze to raczej nic nie da :/

Opublikowano
To w takim razie, wszystko wskazuje na sterownik webasto, jeszcze ewentualnie brak zasilania mógłby powodować brak komunikacji, ale to już zostało sprawdzone.
Opublikowano
Z tego co opisujesz usterka sterownika jest najbardziej prawdopodobna- Rozejrzalbym sie za innym sterownikiem na allegro.