Skocz do zawartości

535xi GT ATC350 regeneracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

ostatnio zregenerowalem skrzyneczke ATC350 w ladnej 535xi GT. Niestety nie mam dobrych wiadomosci.

Jak pewnie niektorzy wiecie te skrzynki nie posiadaja lancucha. Dzialaja na podobnej zasadzie jak przekladnie - wystepuja kola zebate + tarczki + silniczek.

Kilka uwag po naprawie i dla posiadaczy:

Zywotnosc takiej skrzyni to okolo 200k km (z takim przebiegiem dotarla do mnie wspomniana 5 GT)

- wymieniajcie olej (w skrzynce jest okolo 0.5l oleju, kazdy ubytek to smierc dla lozysk)

- w tym przypadku bylo podobnie, olej niewymieniany, drobny wyciek i siadlo lozysko na walku glownym

- lozyska sa srednio dostepne (nawet w specjalistycznych firmach) poza 2ma igielkowymi - nie ma ich w katalogach.

- tarczki sie nie zuzywaja na tyle aby wymagana byla ich wymiana

- uszkodzeniu w tym przypadku ulegl walek glowny na ktorym siadlo lozysko igielkowe i lozysko glowne (obracalo sie wokol mocowania) co powodowalo znaczny luz kosza z tarczkami i w efekcie nierownomierne przenoszenie mocy skutkujace szarpaniem.

Finalnie mialem na stanie pol (dluga historia) takiej skrzynki i wymiana walka + komplet lozysk rozwiazala problem podszarpywania (jak przy ATC400).

Gdyby wtyczki do silniczkow/elektryki pasowaly w X3 to bym sie nie zastanawial i przelozyl do siebie ATC350 :(

Opublikowano
200 KKm to nieźle. Ja mam 12 i szarpie :mad2:
Opublikowano
  • Autor

Dla zainteresowanych, na stronie FB zamiescilem kilka zdjec ze skrzynki ATC 350 ze wspomnianego 535xi. Zobaczcie jaka budowa skrzynki :)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.591915144203117.1073741837.215042851890350&type=3

Opublikowano
Olej był ok.

Ok tzn? Był? Koloru? Do atc350 wchodzi niespełna 0.5l...

Takich szczegółów nie znam - Naprawa w ASO na gwarancji. Swoją drogą trwająca stanowczo zbyt długo.

Pozdrawiam