Skocz do zawartości

E39 skrzynia manualna - korek kontrolno-przelewowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam drobny dylemat. Dzisiaj miałem odkręcone dolne osłony u mechanika i postanowiłem sobie skontrolować poziom oleju w skrzyni biegów. Na początku śruba wogóle nie chciała puścić. Niezbędny był klucz z półmetrowym ramieniem. Jak już udało się ją popuścić to po przekręceniu jej o około 90-120 stopni stwierdziliśmy, że jednak damy sobie spokój. Szła tak ciężko, że mechanik nastraszył mnie, że może się cały gwint wyrwać ze skrzyni.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Opublikowano
Też odkręcałem w sobotę tą śrubę. Upustową również. Obie nie poszły bez użycia młotka. U mnie z 2 dobre obroty szło ciężko, potem już luźno. Szło na tyle ciężko, że zastanawiałem się czy w drugą stronę przypadkiem nie kręcę.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to cholerstwo przeważnie tak idzie.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
to cholerstwo przeważnie tak idzie.

Troszkę mnie uspokoiliście, chociaż zanim się do tego znowu zabiorę to pewnie zejdzie do wiosny.

I mam nadzieję, że nie pojawi się w tym czasie ktoś kto jednak zerwał ten gwint. Problemem ponoć może być połączenie stalowego gwintu śruby z aluminiowym gwintem obudowy skrzyni biegów.

A może potraktowanie tego połączenia jakimś "siuwaksem" coś pomoże.

Opublikowano
Polecam CX Boscha. Mi pomógł przy okręcaniu świec żarowych, śrub od zawieszeń itd. Psiukasz, 2- 3 piwka (zależy od gardła), wypijasz i do roboty :mrgreen: