Skocz do zawartości

320d M47D20 drgania paska klinowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Jako, że jestem czytelnikiem Waszego forum już od długiego czasu, i niestety nie doczytałem się rozwiązania, pozwalam sobie przedstawić mój problem.

W moim aucie wibruje pasek. Sytuacja wygląda tak: obroty jałowe bez obciążeń typu podgrzewacz itp, odcinek paska od koła pasowego do alternatora skacze góra - dół mniej więcej 3 cm. Cały napinacz wraz z rolką cały czas pracuje - też skacze, jednakże ruchy są mniejsze - ruch mierzony na śrubie rolki napinacza to okolice centymetra. Całość wydaje charakterystyczny dźwięk - to pasek tak brzmi. Poniżej poglądowe wideo:

Co sprawdziłem? Amortyzator napinacza - trzeba się naprawdę ostro przyłożyć, żeby poluzować go do położenia umożliwiającego założenie paska więc uznaję, że jest OK, ale mogę się mylić, porównanie mam z TDS, tam amortyzatorek chodził podobnie ciężko, rolki napinająca i zwrotna sprawdzone, sprawne, bez luzów i szumów łożysk, alternator kręci się swobodnie, pompa wody kręci się swobodnie, pompa wspomagania kręci się swobodnie. Sam pasek klinowy jest nowy. Czytałem, że problem może stanowić koło pasowe wału - moje koło wygląda tak:

http://i107.photobucket.com/albums/m310/carl00s/CAM00075_zpsc9523463.jpg

Widać było zmienione nie tak dawno temu, bo nalot korozyjny jest powierzchowny. Jest to jakaś hiszpańska produkcja, ale nie ma nazwy czy logo producenta. Martwi mnie różnica w wyglądzie między tym kołem a oryginalnym, ale średnice są dobre. Koło nie ma luzów, nie ma pęknięć gumy, nie wpada podczas pracy w wibracje.

Ogólnie poza wibracjami paska oraz denerwującym hałasem jaki on generuje, nic innego niepokojącego nie zauważyłem w pracy silnika. Wibruje, przenosi drgania na karoserię, ale potwierdziłem, że to wina źle wspawanego łącznika elastycznego wydechu.

Pomożecie? Od czego zacząć?

Bonus:

Widoki, widoczki ;)

http://i107.photobucket.com/albums/m310/carl00s/CAM00081_zps9ccd0837.jpg

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko kup corteco a nie jakiś wynalazek. :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za rady. Już miałem zamawiać koło, ale u tłumikarza wyszło, że nie mam już poduszki pod silnikiem lewej. Wiadomo, poduszki to zawsze para. Doradził też, że lepiej najpierw wymienić poduchy i później koło, bo koło się nie rozleci, a ta lewa poduszka pękła nie dość, że od góry, to jeszcze w poprzek, co powoduje ustawienie silnika pod kątem, przez co cały układ napędowy pracuje w złej pozycji. Także właśnie zamówiłem poduchy od Stonesa, w środę wymiana, a koło musi niestety poczekać do kolejnej "Matki Boskiej Pieniężnej" ;).

Raz jeszcze dzięki za porady ;).

Opublikowano

Panowie wznawiam sprawę - poradziliście mi już Corteco jako optymalne rozwiązanie, ale powiedzcie, co myslicie o produkcie INA? Jest ponad 200 tańszy od corteco, a przecież INA ma jednak renomę.

Co sądzicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego jak chcesz mieć znowu problemu to oszczędzaj, ale tylko pozornie..bo i tak później kupisz corteco. Poczytaj temat kolegi roger-nysa na bmw-sport o kole pasowym w 320d, tam są ładne zdjęcia takich wynalazków.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 90% tak, ale to trzeba ocenić fizycznie, na miejscu. Zrób wyraźne zdjęcie koła pasowego i wrzuć do tematu.

Dodatkowo dopiszę za kolegę carl0s , bo już chyba nie zagląda na forum, że założył koło INA i był zadowolony, przejechał ładnych kilkadziesiąt tysięcy km i koło dalej było ok, więc INA nie taka zła :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Hejka

INA to szajc . Corteco jest dla BMW jako pierwszy montaż niedawno borykałem się z tym samym problem wymienilem 3 kola pasowe napinacz rolki paski pompy i nic doperio wymiana na Corteteco za 650zł pomogło Polecam ten produkt problem zniknie na 100%. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na telefonie nic nie widzę, szkoda, że nie zrobiłeś zbliżenia na samo koło. Później odpalę kompa to może coś wypatrzę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL