Skocz do zawartości

Silnik mi się rozszczelinił M73 v12 - popsuty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

No i popsuło się... coś jak by się rozszczelnił silnik i je powietrze nie przez filtry

i włączył się tryb awaryjny.....

to normalna usterka ? czy coś się powyginało od ciągłej jazdy "na pełne piździe" ?

generalnie syczy jak zimny - ale jeszcze chodzi dalej na 12cyl

co to może być ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Sprawdź ósme jak miałem e39 i podobny objaw (silnik jakby brał lewe powietrze) każdy stawiał na uszczelkę ale kumpel powiedział żebym kupił odmę i po sprawie.
Opublikowano
  • Autor

właśnie to się pojawiło jakiś czas temu to wymianie takich 2 uszczelek gumowych co gdzieś tam z tyłu silnika są (takie coś niby rurka),

tylko z czasem średnio - a silnik syczy tylko zimny, jak ciepły to ok.

Opublikowano
na niskich obrotach ma problem z moca ???? na wysokich śmiga jak zła ?????? masz któryś z tych objawów.
Opublikowano
  • Autor

error mi się zaświeca, chyba coś z kabelkiem do któregoś wtryskiwacza nie tak - to trochę mocy zredukował - tylko znowu trzeba auto na chwilę zostawić :(

ale generalnie tak - na niskich (do 2k rpm) możliwe że jest jakiś problem, tylko go nie czuć, a na wysokich nie wydaje mi się.

generalnie się tym jeździ po korkach na 1.3...1.9k rpm i jest normalnie jak zawsze, raz na jakiś czas - np co 20 sekund - zgubi iskrę, to czuć a tak to ok.

Opublikowano
to dziwne a może masz problem z głównym kablem zasilającym (na łączeniu pod dywanikiem pasażera) jak chcesz mogę podać nr do mechanika powiesz mu objawy a może coś podpowie.
Opublikowano
ale generalnie słyszysz z któregoś boku jak by powietrze świstał nienaturanie ???
Opublikowano
chyba że uszczelka pomiędzy kolektorem wydechowym a blokiem lub między kolektorem wydechowym
Opublikowano
  • Autor

tz. jak auto było u mechanika, bo coś tam wymieniałem to mi zaczął mówić że syczy i pokazywał że jak dociśnie silnik to przestaje ;)

z obu stron, podobnie, coś jak by się góra rozszczelniła (od przegrzania ? ).

odebrałem takie bo czasu brak - a jeździć trzeba ;)

ale róże cuda robiłem z poprzednimi autami i puki nie eksplodowało to silniki działały (dość dobre konstrukcje, nie tracące mocy

po katowaniu ale ekstremalnie drogie w częściach - porównując do v12).

no... poza jednym nagle zaczął wodę żreć i olej na raz i generalnie mieszał wszystko ze wszystkim i paliwem, ale to nie v12 tylko 12v było,

za to mocy nie stracił ;) (wszystkie uszczelki wypruło).

pewnie gdyby miał 4 cylindry to by od tego pracował nierówno, tu nie czuć różnicy, ale coś jak by z mocą nie tak i się pojawia

jak się mocno depnie lub się nagrzeje i "uszczelni" (ciepły nie syczy).

nie sądzę żeby był problem z elektryką, generalnie auto jeździ i jeździ i nic się dziwnego nie działo nigdy (poza błędami softu DSC)

i tym ze mi się stacyjka rozleciała. A właśnie tempomat mi nie działa (mechanika) - podobno to może mieć związek z silnikiem ?

Auto będzie u mechanika bo od walenia po dziurach na wprost (założyłem te tanie amortyzatory - bo nie mam EDC i testuje ile wytrzymają)

się rozwaliła osłonka tarcz hamulcowych na jednym kole, trze, iskrzy i hałas robi więc "w końcu trzeba" ;) i się dowiem co nie tak.

tylko mówi ze to silnik wyciągnąć trzeba - dobrze że to normalne auto i od góry wyjdzie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie chciał bym kupić tej E38 po takich katiuszach :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

nic się nie bój... "Niemiec płakał.... by jak by wiedział co się z tym autem stanie" (już układam tekst na ogłoszenie - "auto sprawia wiele radości!, zarówno przy kupnie jak i sprzedaży")

no i fotka z Mirkiem Handlarzem musi być !

właśnie się znowu popsuł.... kurde !!! zaczyna mnie to wkurzać - straciłem 40minut !!!

nalałem mu oleju (do niemieckich), bo się kończył przy hamowaniu (kontrolka się świeciła ze niski stan)

http://oi42.tinypic.com/28v5e6d.jpg

http://

no i na złość mi się popsuł 20min potem - zaciągnięty na sznurku Roverem 75, obok złom lub mechanik - może się auto samo wystraszy i naprawi ;)

http://oi44.tinypic.com/33cx2cx.jpg

Opublikowano

[BAD]

ja juz nie ogarniam tego trolla

wlej olej do japonczykow to bedziesz mial WYSOKOOBROTOWY MOTOR [BAD]

a najlepiej to motocyklowy olej wlej to bedziesz mial 500 koni od razu (taki 300V do wyczynow)

Opublikowano
  • Autor
spoko, teraz muszę wyjeździć 8kkm żeby się miejsce na nowy olej zrobiło
Opublikowano
  • Autor

jak już mi się popsuje to tytuł będzie: "E38 v12, nie bite, nie skakane, lekko driftowane, 2999pln"

a w treści będzie "sprzedam spokojnej osobie o bardzo stabilnej pozycji materialnej, bo auto będzie wymagało nowej skrzyni"