Skocz do zawartości

e39 3.0d "fuel injection sys."

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Piszę w sprawie wyskakującego mi komunikatu na komputerze, a mianowicie napis widniejący "fuel injection sys." problem jaki mnie dotknął w mojej e39 polega że gdy wskaźnik stanu paliwa zbliża się do 15l zaczyna być nieciekawie tzn raz gdy jechałem i troszkę cisnąłem autem to przy stanie 15l wyskoczył mi ww. komunikat i auto zgasło nie mogłem odpalić.... na komputerze miałem na jakieś 280km jeszcze paliwa, a ostatnio zgasł przy stanie gdzie było na 120km no i też przy stanie 160km zdarzyło mi się to z 3-4 razy... Gdy zaleje autko na 3/4 czy połowę zbiornika to zamykam licznik w aucie i nic się nie dzieje... chodzi jak żyletka ;)

moje pytanie brzmi "czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ?" - bo nie chodzi mi tu o to że wymień auto lub pompy paliwa lub też pompę wtryskową...

dziś wymontowałem pompę w zbiorniku i zawiozłem do sprawdzenia - od tego zacząłem

następnie zamierzam zawieźć pompę pod progiem (wysokiego ciśnienia"chyba")

wymienić filtr paliwa jak to nie pomoże to co dalej??

Auto: BMW e39 530d na M-Pakiecie 2002r

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź tą pompę w baku, bo syndrom 15-stu litrów to typowy objaw uszkodzenia tej pompy.

Zacznij na razie od tego, jak padnięta, to wymień, zalej autko, bańka z paliwkiem w bak, i śmigaj, zobaczysz czy objawy powrócą, w razie czego to masz paliwo na dolewkę, i szukasz usterki dalej.

Opublikowano

no tylko chodzi o to by było pewne czy to aby ta pompa bo bez sensu 4sttówki wyrzucić na nową... jak się okaże że są te same objawy...

ale dzięki za info ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nikt ci na odległość nie sprawdzi czy to pompa, po prostu siedzę tu już dość długo, i wiem że nie tylko mi taki objaw wyrządziła pompa w baku, a po jej wymianie było okej.
Opublikowano
W testach OBC nr6 można sprawdzić czy przelewa całe paliwo do jednego zbiornika.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

pompe odebrałem okazało się że sobie "umarła" ale nic podłączyłem pod prostownik klepnąłem młotkiem i zaczęła biegać.... wsadziłem do słoika z ropą ale nic nie zasysa... więc chyba rip...

pytanko: inwestować w oryginał za 540zł czy kupić zamiennik za 170zł??