Skocz do zawartości

318i-płyn chłodniczy-jaki kolor?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jutro czeka mnie dłuższa podróż i dziś wieczorem(trochę za późno)zabrałem się do sprawdzenia kilki standardowych rzeczy i tak:

-olej ok

-ciśnienie w oponach ok..ale z płynem chłodniczym mam pewien dylemat:mianowicie zbliża się on do poziomu minimum i trzeba było by go wymienić(zajmę się tym w tygodniu)rzecz w tym,że na trasie może okazać się,że trzeba dolać płynu.

I teraz nie wiem na jaki kolor się zdecydować bo płynów o różnych kolorach BMW zaleca nie mieszać.

Płyn,który mam obecnie zalał jeszcze poprzedni właściciel w Niemczech(wiem,że powinienem wymienić na "dzień dobry",ale jakoś wtedy skupiłem się na rejestracji,oleju i filtrach)a,że na wierzchu widać tylko piankę to nie jestem w stanie odszyfrować jakiego koloru płyn mam.Na jaki zatem kolor płynu zdecydować się jeśli zaszła by konieczność dolewki???

Będę bardzo wdzięczny za jakikolwiek odezw:)

Opublikowano

Witam

Ja polecam Prestone, bardzo dobry płyn chłodniczy mieszalny ze wszystkimi płynami na bazie glikolu etylenowego.

W kolegi przypadku idealny na dolewkę.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odezw!

Mam nadzieję,że ten płyn można dostać na każdej pierwszej lepszej stacji paliw:)

Opublikowano
Na Shellu mają na pewno :wink:

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Nie wiesz jakiego koloru masz płyn... Odessij trochę ze zbiornika, wylej przez odpowietrznik, cokolwiek. Zaraz ktoś na forum zapyta czy ma wlewać benzynę czy diesla...
Opublikowano
  • Autor
Zdaję sobie sprawę,że pytanie jest dosyć banalne,ale gdybym miał praktyczną wiedzę to nie zakładał bym wątku,a koloru nie mogę dojrzeć przez pianę.Pozdrawiam
Opublikowano

a zlewasz stary?

jesli wymieniasz to chyba nie ma znaczenia

Opublikowano
o jakiej pianie pisałeś? płyn się nie pieni
Opublikowano
podlacze sie pod temat. chce wlasnie wymienic plyn w chlodnicy, ile litrow sie tam miesci? bo nie wiem ile kupic. silnik 2.0d
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdz sobie http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi. Wpisujesz 7 ostatnich znaków VIN i ci pokaże, ile literków się czego mieści

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

Temat płynu zgłębiłem już dokładnie:)To prawda,nie szło zobaczyć jaki on ma kolor,dopiero po odessaniu wyszło na to,że niebieski-mój mechanik mówił mi,że obecnie jeszcze nie ma sensu wymieniać,choć cały czas mam wrażenie,że mogłoby być go ciut więcej...samą podróż odbyłem bez żadnych przeszkód-temperatura w normie cały czas,kontrolka w ogóle się nie świeciła.Co do samej wymiany płynu to tu znalazłem artykuł: http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/przeglady-eksploatacyjne/286450,BMW-seria-3-E46-wymiana-cieczy-chlodzacej.html

Tam jest opisane większość wersji i benzyn i diesli-ile płynu gdzie wejdzie i jak ewentualnie zrobić taką wymianę na własną rękę.