Skocz do zawartości

bulgotanie, odgłos przelewającej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj zauważyłem dziwne odgłosy dobiegające do mnie spod deski rozdzielczej. Odgłos jakby bulgotania, przelewania wody.

Istotny jest fakt, że owe odgłosy dobiegają do mnie jedynie podczas włączonego ogrzewania, niezależnie od siły nadmuchu.

Podejrzenie w oczywisty sposób pada na nagrzewnice, jednak czy aby na pewno? Ktoś przerabiał podobny temat? Silnik to N42B20A

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Opublikowano
A patrzyłeś pod maską w ogóle ??
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
Zaglądałem, wszystko w normie :)
Opublikowano

Sprawdź czy Ci nie ubywa płynu, lub czy układ nie jest zapowietrzony.

U mnie były takie bulgotania po wymianie płynu chłodniczego - po tygodniu ustało.

Opublikowano
Najpewniej powietrze gdzieś się dostaje do układu chłodzenia. Może gdzieś na uszczelkach, pomyśl o ich wymianie.
Opublikowano
  • Autor

Przeprowadziłem dzisiaj eksperymentalne odpowietrzanie, według Waszych rad.

Poluźniłem zaworek (ten przy korku) i ustawiłem temp. grzania na max, auto przegazowałem, uszło trochę powietrza no i coś tam dolałem ;)

Próbowałem jeszcze kilkukrotnie powtórzyć operację, robiąc również krótkie trasy, udało mi się też zagrzać auto na tyle, żeby wskazówka była w pionie i wtedy próbować odpowietrzyć chłodnice.

Przód samochodu stawiałem cały czas pod górkę.

Generalnie po tych operacjach i po tym co też uciekło w między czasie przez zaworek - dolałem jakieś 0,7L płynu.

Jednak kiedy włączę zapłon i mam jednocześnie włączone ogrzewanie to słyszę nadal ogłos przelewającej się wody, kiedy odpale silnik nic już takiego nie słyszę. Płynu też już dolać nie mogę bo jest do pełna.

Może po dłuższej trasie jeszcze trochę przetrawi i coś uda się dolać, co o tym myślicie?

Opublikowano
U mnie twoje objawy utrzymywały się do 2 tygodni po wymianie płynu.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam. U mnie pojawiły się nagle i to nie po wymianie płynu. Nic nie robione przy układzie chłodzenia. Posiadam E90. Jak odpowietrzyć uklad?
Opublikowano
  • Autor

Masz LPG? U mnie za długi obieg wody był przyczyną, ale już mam inny silnik hehe ;)

Generalnie ustaw przód samochodu pod górkę, dolej płynu ile trzeba, odpal auto, niech ktoś trzyma wciśnięty pedał gazu (w ramach rozsądku do póki nie osiągnie 90 st. C), poluźnij oba zaworki odpowietrzające, do momentu aż zacznie z nich lekko wypływać płyn, zgaś auto, sprawdź poziom płynu, powtórz czynność aż auto się nagrzeje do 90.

aha no i bardzo istotne ogrzewanie też trzeba włączyć :)

Edytowane przez lysyts

Opublikowano

Mam LPG. A gdzie są zawory odpowietrzające? Jeden chyba na zbiorniku wyrównawczym. Temperatura podczas jazdy rośnie max do 110 stopni.

Silnik N46

Opublikowano
Ok jutro postaram się to zrobić. Wentylator musi się załączyć? Możliwe że sam układ się zapowietrzył? Gaz mam od prawie dwóch lat i nie było słychać bulgotania :)
Opublikowano
  • Autor
No wygląda na to że możliwe ;) Temp. ogrzewania na max. w climatronicu zawsze musisz włączyć dmuchawę, jeśli o to Ci chodzi.
Opublikowano
  • Autor
Silnik nie powinien się przegrzewać, w związku z tym wentylator lepiej jak jest spokojny ;)
Opublikowano

OK ide sprawdzić teraz :) a temperatura 108-110 stopni słyszałem że w benzynach to norma.

Jeżeli jeździłem tak jakiś czas to jakie mogę być usterki z tym związane? :/

Opublikowano
  • Autor

Możliwe, termostat otwiera się przy 95 st. więc na pewno musisz auto rozgrzać do pełna. Ostrożnie ze sprawdzaniem później poziomu płynu hehe ;)

Jednak nie pamiętam żeby u mnie kiedykolwiek załączył się wentylator, czy też żeby wskazówka temp. silnika przechyliła się bardziej w prawo od pionu ;)

Usterki raczej nie, choć raz miałem tak że płyn uciek mi przez zbiorniczek wyrównawczy a węże gumowe zmniejszyły mocno swoją objętość - to groziło usterką, ogólnie bez stresu ;)

Opublikowano
Wlasnie odpowietrzam :) temp trzyma na 69 :D i bardzo pomału idzie :) do góry :) koniecznie do 90 stopni? :)
Opublikowano
  • Autor
koniecznie :)
Opublikowano
  • Autor
daj mu po gazie ;)
Opublikowano
  • Autor
żeby powietrze uszło zaworkami łatwiej, generalnie nagrzewnica jest też dość wysoko