Skocz do zawartości

[E36]Zawieszenie-sprężyny i amortyzatory.320/323

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie muszę wymienić zawieszenie w swoim bmw (BMW 320i na vanosie) . Od razu mówię że nie chce czegoś z wyższej półki gdyż samochód po zimie sprzedaje i nie chce w niego inwestować za wiele pieniędzy, lecz chce aby wybrać najlepszą opcję za nieduże pieniądze.

Na allegro znalazłem takie aukcje:

A) http://allegro.pl/zawieszenie-sportowe-komplet-bmw-e36-60-40mm-6cyl-i3521342680.html

B) http://allegro.pl/amortyzatory-odboje-przod-tyl-bmw-3-e36-oslony-i3527970983.html

B`) http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-bmw-e36-6-cyl-60-40mm-i3521342695.html

B~~) http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-bmw-e36-6-cyl-40-40mm-i3487261326.html (Bądź te sprężyny)

I tu kieruję pytanie do was który zestaw lepiej wybrać "A" czy "B" cena jest prawie identyczna zestaw "B" wyniesie mnie trochę więcej ale dodatkowo są tu odboje i osłony. I również prośba o doradzenie które sprężyny lepsze wyższe czy niższe, mi wydaje się że te dłuższe będą lepsze chociaż samochód będzie się troszkę gorzej prowadził ale na tych co mam sprężynach jak wrzucę pełen samochód to opony obcierają o błotnik ;/

Proszę o pomoc chyba że macie jakieś lepsze rozwiązanie dla mnie

Opublikowano

Czyli sprężyny 60/40 odpadają :)

No to moje dalsze pytanie co lepiej wybrać te gwintowany zawias czy jednak lepiej któryś z tych co wypisałem

Mam małe obawy co do gwintu bo i tak te zawieszenie co chce kupić nie ma wysokiej ceny więc jakość pewnie nie jest oszołamiająca więc co w takim razie mam myśleć o zawieszeniu gwintowanym za tak niską cenę

Opublikowano

Ridlu te sprężyny niestety nie są do mojej bmki a jeśli bym takowe kupił i użytkował a załóżmy że coś by się akurat stało w przeciągu tych kilku miesiecy gwarancja była by nie ważna ale dzięki za udział w moim temacie :D |

Więc czekam na dalszą pomoc z waszej strony

Opublikowano

gwint jest tej samej jakości co sportowe amorki czy spreżyny które podałeś ,czyli chinskiej jakości, jak na krótko i masz sprzedać auto to czemu nie ludzie niby jakoś na tym jeżdżą i koła nie odpadają ,czasami tylko sie amortyzator posika i trzeba reklamować :P

na dłuższa metę poleciłbym cie taki zestaw jak mam ja ,eibach pro kit -35 i Bilstein b8 ,no ale nie będziesz wkładał 2500 w auto które chcesz sprzedać bo szkoda komuś auto szykować

a najtańsza linią oporu to nie glebić wcale ,zostawić fabryczne sprężyny ,a wymienić amorki na osi na której się kończą :P , a zaoszczędzone pieniądze do skarbonki na kolejne autko (czyli w sumie też skarbonkę ale na kołach :D )

Opublikowano
a najtańsza linią oporu to nie glebić wcale ,zostawić fabryczne sprężyny ,a wymienić amorki na osi na której się kończą :P , a zaoszczędzone pieniądze do skarbonki na kolejne autko (czyli w sumie też skarbonkę ale na kołach :D )

Ja bym chyba tak zrobil, bez sensu dla mnie inwestowac w cos co chcesz sie pozbyc.

Opublikowano
Tak macie rację tylko niestety z tyłu jedna sprężyna jest już pęknięta czyli tak czy tak muszę wymienić bo bez sensu będzie wkładanie nowych amortyzatorów wybiorę chyba ten zestaw z odbojami i spreżyny 40/40 w sumie i tak go sprzedam więc nie ma co się rozwodzić nad tym tematem dziękuję wszystkim za udział w moim temacie
  • 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam szanowne grono forumowe :cool2:

Czy w przypadku zmiany amortyzatorów można spowodować żeby auto było ciut bardziej miękkie.

Otóż po seryjnych sprężynach jakie powinny być czyli Mtechnik zostało wspomnienie :wink:

Siedzi teraz u mnie niebieski H&R. Auto w porównaniu do serii siedzi niżej -40 przód i -15 tył.

Autko prowadzi się jak gokart, wygląda ciekawie i ogólnie fajnie jest tylko.... jest tak twarde, że zęby mi dzwonią :mrgreen: .

Zwłaszcza, że przyzwyczajony jestem do amerykańskiego bujania :mrgreen: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A jakie masz koła rozmiar i jakie amortyzatory jedynie co mi przychodzi do głowy to koła o rozmiarze 205/15 /60 takim sposobem możesz zyskać trochę komfortu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opony mam 205/55R16. Amortyzatory nie wiem jakie są bo brak jakichkolwiek oznakowań. Sprawdzane były na diagnostyce i wyniki są super, te z tyłu wyglądają na bardzo świeże i mają czerwone etykietki tylko nic z nich nie wynika :?

Nie no, nie założę felg 15 do Mpaka-spalił bym się ze wstydu. W miarę wolnych funduszy będę chciał wrzucić styling 24 :wink:

ec2Wze6.jpg