Skocz do zawartości

E46 320D Różnice w temperaturze zewnętrznej TEST 7.1 a BC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy odpaleniu TEST 7 wskazuje mi temperaturę silnika w granicach 90 st. przy rozgrzanym silniku. Przy TEST 7.1 który powinien wskazywać temperaturę zewnętrzną pokazuje mi 27.5 st. ale w BC pokazuje mi inna temperaturę tj 19 st. U kumpla obie te temperatury są identyczne. Jaka może być tego przyczyna?

Dodam, że czujnik temperatury zewnętrznej ten umiejscowiony z lewej strony w zderzaku jest wymieniony na nowy (poprzedni właściciel zamiast czujnika temperatury zewnętrznej miał wczepiony czujnik temperatury płynu chłodniczego w jego miejsce) oraz wymieniłem na nowy termostat AGR EGR bo miał ułamane jedno ucho mocujące i uciekał mi płyn. Niestety nie wiem czy takie rozbierzności temperatur były poprzednio bo dopiero teraz to sprawdziłem.

Z góry dzięki za info.

Opublikowano
nowy oryginalny czujnik ? może jest uszkodzony i stąd taka różnica lub niby sprawny bo temperature pokazuje ale tak marnej jakości ze oszukuje. A sprawdziłeś który pokazuje prawidłowo ? ten z komputera czy ten z testów serwisowych ?
szukam
Opublikowano
no ale właśnie jeśli by brały z jednego czujnika to jak to możliwe że różnie pokazuje. Nie wiem, też mi się wydawało że bierze z jednego czujnika no a tutaj widze coś nowego i stąd sugestia że może jednak są dwa ?
szukam
Opublikowano
z tego co znalazłem w necie to czujnik temperatury zewnętrznej jest tylko jeden. Może komputer już na stare lata wariuje i przez to pokazuje różne pomiary. Ciekawe czy ma to wpływ na prace silnika?
Opublikowano
może mieć. Nie wiem dokładnie w takim przypadku którą temp. bedzie brał pod uwage ale może ci za wczesnie zaczać podgrzewać świece, może do rozruchu przy niskich temp. wiecej bedzie paliwa lał.
szukam
Opublikowano
tylko czy temperatura z czujnika jest brana pod uwagę tylko przy rozruchu? Widzisz mam juz od jakiegoś czasu problem z zanikiem mocy przy 3000obrotów silnik momentalnie traci moc i wskaźnik spalania spada do zera a komputer przełącza się w tryb awaryjny (pali się kontrolka ASR). Podpowiedziano mi, że może to być problem z przegrzaniem się silnika i tak się broni samochód przed przegrzaniem ale temperatura silnika jest ok, tylko ta zewnętrzna szaleje.
Opublikowano

nie ma problemów z przegrzaniem. Nawet jak na czerwonym jest wskazówka to auto ma pelną moc.

Raczej zrób diagnostyke bo może turbo przeladowuje i dlatego wchodzi w awaryjny.

szukam
Opublikowano
Jeśli czujnik wskazuje temperaturę zewnętrzną nr 20 stopni a wyświetla Ci się 18 to możesz zrobić kalibrację DISEM tzn robi się tak że jak skalibrujesz to będzie Ci się wyświetlało to co podaje czujnik. Ja u siebie tak robiłem i nie mam pojęcia dlaczego była ta różnica - może dlatego że czujnik wymieniałem i coś nie tak było. Jak masz DISA to sprawdzę CI dokładnie jak to zrobić - a jak nie masz to i tak musisz do kogoś podjechać więc niech się ten " ktoś męczy " :D