Skocz do zawartości

E46 320D Różnice w temperaturze zewnętrznej TEST 7.1 a BC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy odpaleniu TEST 7 wskazuje mi temperaturę silnika w granicach 90 st. przy rozgrzanym silniku. Przy TEST 7.1 który powinien wskazywać temperaturę zewnętrzną pokazuje mi 27.5 st. ale w BC pokazuje mi inna temperaturę tj 19 st. U kumpla obie te temperatury są identyczne. Jaka może być tego przyczyna?

Dodam, że czujnik temperatury zewnętrznej ten umiejscowiony z lewej strony w zderzaku jest wymieniony na nowy (poprzedni właściciel zamiast czujnika temperatury zewnętrznej miał wczepiony czujnik temperatury płynu chłodniczego w jego miejsce) oraz wymieniłem na nowy termostat AGR EGR bo miał ułamane jedno ucho mocujące i uciekał mi płyn. Niestety nie wiem czy takie rozbierzności temperatur były poprzednio bo dopiero teraz to sprawdziłem.

Z góry dzięki za info.

Opublikowano
nowy oryginalny czujnik ? może jest uszkodzony i stąd taka różnica lub niby sprawny bo temperature pokazuje ale tak marnej jakości ze oszukuje. A sprawdziłeś który pokazuje prawidłowo ? ten z komputera czy ten z testów serwisowych ?
szukam
Opublikowano
  • Autor
Ale czy czasami oba pomiary nie są z tego samego czujnika? Temperatura BC jest dobra a w TEST błędna.
Opublikowano
no ale właśnie jeśli by brały z jednego czujnika to jak to możliwe że różnie pokazuje. Nie wiem, też mi się wydawało że bierze z jednego czujnika no a tutaj widze coś nowego i stąd sugestia że może jednak są dwa ?
szukam
Opublikowano
  • Autor
z tego co znalazłem w necie to czujnik temperatury zewnętrznej jest tylko jeden. Może komputer już na stare lata wariuje i przez to pokazuje różne pomiary. Ciekawe czy ma to wpływ na prace silnika?
Opublikowano
może mieć. Nie wiem dokładnie w takim przypadku którą temp. bedzie brał pod uwage ale może ci za wczesnie zaczać podgrzewać świece, może do rozruchu przy niskich temp. wiecej bedzie paliwa lał.
szukam
Opublikowano
  • Autor
tylko czy temperatura z czujnika jest brana pod uwagę tylko przy rozruchu? Widzisz mam juz od jakiegoś czasu problem z zanikiem mocy przy 3000obrotów silnik momentalnie traci moc i wskaźnik spalania spada do zera a komputer przełącza się w tryb awaryjny (pali się kontrolka ASR). Podpowiedziano mi, że może to być problem z przegrzaniem się silnika i tak się broni samochód przed przegrzaniem ale temperatura silnika jest ok, tylko ta zewnętrzna szaleje.
Opublikowano

nie ma problemów z przegrzaniem. Nawet jak na czerwonym jest wskazówka to auto ma pelną moc.

Raczej zrób diagnostyke bo może turbo przeladowuje i dlatego wchodzi w awaryjny.

szukam
Opublikowano
Jeśli czujnik wskazuje temperaturę zewnętrzną nr 20 stopni a wyświetla Ci się 18 to możesz zrobić kalibrację DISEM tzn robi się tak że jak skalibrujesz to będzie Ci się wyświetlało to co podaje czujnik. Ja u siebie tak robiłem i nie mam pojęcia dlaczego była ta różnica - może dlatego że czujnik wymieniałem i coś nie tak było. Jak masz DISA to sprawdzę CI dokładnie jak to zrobić - a jak nie masz to i tak musisz do kogoś podjechać więc niech się ten " ktoś męczy " :D