Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam i pytam :wink: od paru dni mam e30 i ksiazke serwisowa do niej,w ktorej to przy kazdym polu"inspection2"oprocz pieczatki potwierdzajacej wykonanie serwisu jest dopisane "ZAHNRIEMEN ERN.'i teraz moj dylemat:czy chodzi tu o wymieniony rozrzad :?: teoretycznie slowo to oznacza pasek zebaty wiec podejrzewam ze tak ale pewnosci mi brak wiec jesli ktos mnie oswieci to bede wdzieczny bo jesli mam racje zaoszczedzi mi to niepotrzebnej roboty i paru stow.pozdrawiam.
Opublikowano
nie sugeroj sie wpisami w ksiazke serwisowa bo to bardzo latwo podrobic. Wielu sprzedajacych auta z niemiec podrabia ksiazki serwisowe bo to zawsze duzy plus przy sprzedazy a na pasku rozrzadu niema co oszczedzac najlepiej zdejmij sobie oslone i zobacz w jakim jest stanie czy nie popekany nie wytarty i czy w miare grubawy i wtedy bedziesz pewien a nic cie to niebedzie kosztowac
Opublikowano
racja i to.zrobilem juz to wczesniej,pasek wyglada ok.chodzilo mi o ustalenie czy oni w ten sposob wpisuja rozrzad w sensie"pas zebaty"wczoraj bylem jeszcze na ostroroga i upewnili mnie w tym.wiec problem sie rozwiazal bo jak pisalem przebiegu i ksiazki w tym przypadku jestem pewien. :D
Opublikowano

zasada jest taka, że jak kupujesz używany samochód z nieznanego źródła, to zawsze bezwzgędnie należy wymienić pasek rozrządu - po 40 i 100 tys. km też może wyglądać dobrze - inna sprawa jak jest łańcuch, ale pasek po zakupie należy wymienić ZAWSZE - choćby się sprzedający zarzekał, że kupił i założył go wczoraj

dlaczego?

bo wymiana paska jest nieporównywalnie tańsza od remontu/wymiany głowicy, a zatem jakiekolwiek ryzyko jest w ogóle niopłacalne

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
dobra juz dobra,wymienie. :) moze ktos mi poleci jakis warsztat na terenie warszawy pewny i oczywiscie tani,jesli sa takie :wink: do tej pory bylem tylko w tym na ostroroga.(z tych gdzie glownie bmw robia)
Opublikowano

Witam

A sprawdzales co ile mniej wiecej byla ta wymiana paska?

Wymiana rozrzadu to ok.200 pln w normalnym warsztacie a jak w ASO to nie wiem.

pozdrawiam

Opublikowano
byl wymieniany co 40000.te 200zl to sama robocizna :?: jak ostatnio pytalem to uslyszalem 380 :?jeszcze jedno pytanko:czy inspection na desce zapala sie po okreslonych przebiegach,czy ma na to rowniez wplyw jakis okres czasu?
Opublikowano

Witam

Tak te 200 pln to robocizna.

Uczciwy mechanik powinien tle skasowac.

Jezeli masz oryginalny wpis do ksiazki to mozesz nie wymieniac,ale na wlasne ryzyko.

pozdrawiam

Opublikowano

Rozrząd to nie tylko pasek są jeszcze rolki i napinacz to też jest do wymiany poza tym w nowo zakupionym samochodzie (nie nowym :) ) nasz do wymiany olej i filtry, jeśli płyn hamulcowy nie był wymieniany 2-3 lata to też, ale o tym to na pewno sam wiesz

Pozdrawiam

BMW i bassety to moja miłość
Opublikowano
Witam

Tak te 200 pln to robocizna.

Uczciwy mechanik powinien tle skasowac.

Jezeli masz oryginalny wpis do ksiazki to mozesz nie wymieniac,ale na wlasne ryzyko.

pozdrawiam

200 złotych za wymiane paska?? w m40?? :shock: :shock:

to ja chyba warsztat założę i będę same paski wymieniał :mrgreen:

klepało ale przestało!!!