Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich pasjonatów BMW

Mam problem i chciałem się poradzić ... w dniu dzisiejszym po odpaleniu samochodu i przejechaniu ok 1 km zaświeciła mi sie kontrolka nagrzewnicy świec żarowych samochod kilka razy szarpnął po czym zgasł. po odczekaniu ok 3 minut i kilku probach zastartował po czym przejechałem ok 24 km i udałem sie do pracy, po 8 godzinach i probie odpalenia samochód juz nie odpalił wogóle. prosze o pomoc koledzy zastanawiam sie co moze byc przyczyna moze mieliscie podobne sytuacje. Nadmieniam ze generalnie samochód nie odpalil na zimno z wyjatkiem przejechania ok 1 km za pierwszym razem. dzieuje za pomoc dzieki wielkie.

Opublikowano

W 2001 roczniku masz kontrolkę nagrzewnicy świec żarowych???? O jakiej kontrolce Ty piszesz bo z tego co mi się wydaje (sam mam egzemplarz z 2003 r) to takowej nie ma. Jedynie pojawia się napis "vorgluhen' lub "preheating" (w zależności od języka menu) i to jedyna informacja o świecach. Dopiero w INPA można kompem znaleźć błąd o świecach żarowych i to też zdaje się nie pokazuje która konkretnie świeca padła. No chyba, że mam jakieś złe informacje i to moje auto jest wybrakowane odnośnie tej kontrolki...?

Pierwsza i podstawowa sprawa - PODŁĄCZ AUTO POD KOMPA. Bez tego można sobie jedynie wróżyć ze szklanej kuli.

Jak podłączysz do kompa to w pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na pompę progową - ona odpowiada za odpalanie. Postukaj nogami w podłogę i potem próbuj odpalić. Jeśli uda się odpalić auto (czasem nie zaraz za pierwszym razem) to na 100% pada Ci pompa progowa.

co do samych świec żarowych to w obecnej temperaturze raczej nie mają one jeszcze żadnego wpływu na odpalanie. Dopiero jak temperatura na zewnątrz spada poniżej +6 stopni zaczyna się uruchamiać proces grzania świec.

W następnej kolejności sprawdziłbym korekcje wtrysków, ciśnienie na szynie itp, itd.

Pzdr.

Opublikowano
bmw jest z uk koniec 2001 roku po liftingu kontrolka nagrzewnicy swiec zarowych zapala sie po wlacaeniu zaplonu w trakcie jazdy zapalila sie i samochod zgasl po odpaleniu dojechalem na miejsce i na tym koniec dzis holuje do mechanika na pewno napisze co bylo powodem dzieki za pomoc pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ma małe.

Wywaliło mu błąd DDE jest on razem z kontrolką od świec żarowych.

To jest usterka układu wtryskowego. Może któraś pompka nie domaga znaczy się skończyła żywot.

ec2Wze6.jpg