Skocz do zawartości

Awaryjne otwarcie pokrywy silnika,jak???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Zerwała mi sie linka od otwierania maski.Dzięki Bogu,że przy rączce w kabinie.Linkie wyjołem żeby na wzór kupić nową po czym...walnąłem maską i nie MOGĘ JEJ OTWORZYĆ za nic w świecie.Wyjąłem nerki i z lewą stroną patrząc na wprost samochodu poradziłem sobie.Teraz pytam Was koledzy JAK MAM OTWORZYC PRAWĄ STRONĘ?Czytałem na forum ,że wcisnąć coś tam śrubokrętem i po problemie.Patrzyłem ale tam zupełnie nic nie widać,nie ma jak ręki włożyć.Opiszcie krok po kroku jak to otworzyć bo już mnie szlak trafia :mad2: Pozdrawiam.
Opublikowano
Kolego prawa (od pasażera to pikuś). Z drugą robisz tak: Wkładasz rękę w miejsce nerki i palcem wyczuwasz zamek. Przesuwasz zamek palcem. Jeżeli wychwycisz to miejsce, wkładasz śrubokręt, druga osoba dociska maskę, Ty popychasz zamek i po problemie. Mi już siadła jedna linka, druga, zamek więc doszedłem do takiej wprawy, że w ok. minutę otworzę hehe :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Wkładasz rękę w miejsce................palcem wyczuwasz...............wychwycisz to miejsce....................wkładasz................druga osoba dociska...............Ty popychasz ................i po problemie

:mrgreen:

Edytowane przez CICHY525
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Kolego Krys 32 ja dziś kombinowałem przy tym ze 2godziny i nici.Wyczułem po palcu linkę ,jak do czegoś dochodzi(pewnie jakiś?mechanizm) i koniec.Tam nic nie widać??!!??Już jestem głupi...Czytam na forum,że to nic trudnego a tu masz...Same plastyki,wszystko zabudowane i troszkę widać patrząc bardziej w prawą jakąś sprężynkę,tą chyba od zamka.Nie ma tam jak reki włożyć.Patrzyłem nawet przez małe lustereczko i to nie pomogło.Zdaje sobie sprawę,że to pewnie błachostka ale jestem już tak wku...że masakra.Pozdro!
Opublikowano
Jak masz możliwość to zobacz jak to jest w drugim takim samym aucie może Ci to coś pomoże.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Patrzyłem i jest dokładnie tak samo.Chodzi o e39 z 99r.Dalej stoje w miejscu z ...zamkniętą maską :mad2:
Opublikowano

Musisz popchnąć mechanizm zamka w którym siedzą linki. Jedna linka która idzie do kabiny i druga która idzie do drugiego zamka. Ja wyczaisz to miejsce dasz radę.

A dokładnie chodzi o to:

http://images61.fotosik.pl/76/10ce3b5522486403med.jpg

Opublikowano

krys32 idealnie to ująłeś. ;)

Jako tako nikt na forum o tym nie pisał - przynajmniej ja nie znalazłem.

Jak miałem problem z otwarciem maski, to siedziałem i kombinowałem z lusterkiem i znalazłem ten mechanizm. Wystarczy pchnąć i maska podskoczy. Dla ułatwienia dopiszę, że jest on na wysokości prawego bolca od maski. Dłuższy śrubokręt (nie za długi) i da radę w paręnaście minut. :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
Panowie,dzięki za podpowiedź.Jutro jeszcze raz zrobie do tego podejście.Jak nie dam rady to się chyba powiesze :D :D :D Napisze po fakcie co i jak.Dzięki.
Opublikowano
Podpowiedźcie mi jeszcze ten otwór to jest to miejsce co wchodzi ten bolec od maski?A to co mam pchnąć to te coś co jest zaznaczone w kółeczku??? :shock:
Opublikowano
Panowie dałem rade!Co prawda musiałem lusterko żonie podzielić na 4 części,zrobiłem takie małe 5cm x 5cm i znalazłem ''to miejsce''Potem śrubokręcik i po problemie.Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam fanów BMW!!! :D