Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Padła mi klimatyzacja w E61 520 d. Okazuje się, że do wymiany jest cała sprężarka. W ASO jest to dosyć duży koszt (ok. 4000 zł sama sprężarka). Boję się kupować używanej - bo nigdy nie wiadomo w jakim jest stanie.

Znalazłem "zamiennik" http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacji-bmw-e60-e61-2-0-2-2-3-0-3-5-i3423150746.html Typ: Denso, model 7SEU17C,

jest też innej firmy nowa sprężarka http://allegro.pl/nowa-sprezarka-bmw-520-525-535-730-e60-e61-e65-e66-i3424916979.html. Obydwie są nowe, z gwarancją 12 miesięczną - co o tym sądzicie ? czy da się jeździć na tego typu zamienniku ?

Opublikowano
Klima wcześniej chodziła bez zarzutów. Tego "feralnego" dnia też wszystko działało. Przez przypadek zgasł mi samochód na skrzyżowaniu, próbowałem go uruchomić i poszedł spod maski dym i klima stanęła. Okazało się, że sprężarka stanęła (coś ją w środku zblokowało) przetarł się pasek koła masowego sprężarki - wogóle nie można ruszyć koła. W zaprzyjaźnionym serwisie (klimatyzacji) powiedzieli, że nie nadaje się do regeneracji lecz do całkowitej wymiany. Z drugiej strony inny serwis podjąłby się naprawy ale dopiero pod koniec sierpnia -teraz mają za dużo zleceń. Potrzebuję uruchomić klimatyzację na wyjazd pod koniec sierpnia, dlatego myślałem nawet o zakupie jednego z tych zamienników.
Opublikowano
Przez przypadek zgasł mi samochód na skrzyżowaniu
Nie przez przypadek - tylko zatarty kompresor klimatyzacji zatrzymał ci silnik.
Opublikowano
Według mnie używana, oryginalna część będzie lepsza od nowego zamiennika. Sprężarkę kupisz za ok 400zł, a one często się nie psują.