Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie do wszystkich którzy znają sie na zagadnieniu Inspekcji w modelu e 39. Sam posiadam E-39 z 2001r i po zakupieniu jej w niemczech dostałem fure ze zrobioną dzień wcześniej inspekcją. Po przejechaniu 13 tys Km zostały mi jeszcze dwie cegiełki dlatego domniemam że po nast 8 tyś będe musiał zapoznać się z tym tematem dogłębniej. WOle być zapobiegawczy i wiedzieć już teraz co mnie czeka a te 8 tkm:) Stąd moje kilka pytań, co należy wymienić w tym modelu po wygaśnieciu wszystkich cegiełek jeżeli inspekcje chcaiłbym robić we własnym zakresie bądź od czego to zależy czy powinno robić się inspekcje nr 1 czy nr 2. Zastanawia mnie jeszcze jedna opcja, mój kolega kupił taka sama fure co i ja i też dostał ja z pełnymi cegiełkami, po zrobieniu inpecji w polsce w ASO te 5 cegiełek znikneło mu chyba w 10tkm, jak to jest że u mnie po 20 znikneły a uniego po o wiele krótszym czasie, czy to ASO programuje ile km przypada na jedna cegiełke czy jak to w końcu jest? No i ostatnie pytanie na koniec czy ktoś robił taką inspekcje w ASO i ile go za to skasowali?
Opublikowano
Czesc, jeszce jedno: jest to strona amerykanska wiec zip code jaki musisz podac powinien pochodzis skads w stanach, np 45514 (Cincinati w stanie Ohio) Wpisz ten kod pocztowy i bedzie ok. Jacek
Opublikowano
Dzięki, w sumie koszty 300 USD z wyliczen tej strony sprawiają że chyba sie skusze po konsultacji z poslkim ASO na przeglad w Serwisie BMW :D
Opublikowano
Czesc, jeszce jedno: jest to strona amerykanska wiec zip code jaki musisz podac powinien pochodzis skads w stanach, np 45514 (Cincinati w stanie Ohio) Wpisz ten kod pocztowy i bedzie ok. Jacek

1. Niesty ten kod nie chce działać...

2. W przypadku E39 dostępne sa dane jedynie dla 528 i 540 (w USA nikt nie kupował takich 520 jak moja :worried: .

pozdr

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano
wpisz inny kod ja zdaje sie wpisalem 10007 , no wlasnei na storni nie ma 520 ale jest 525 a to chyba nie wiele sie rozni, tak jest przynajmniej w roczniku 2001 :] :cool2:
Opublikowano

Witam!

Od 2001 bmw stosuje oleje o zwiększonym okresie między przeglądami.

ASO tutaj nic nie programuje.W poprzedniej bmce 528 wymieniałem olej co 12-13 tys km wg wskazań własnie tych kostek.Obecnie w mojej 540 wymienia się olej patrząc na książkę serwisową którą dostałem od niemca i na zbliżającą sie wymianę po 20-stu paru tysiącach km.

Nie wiem czy to prawda czy mit ,ale słyszałem że zależy to także od stylu i w jakich warunkach się jeżdzi krótkie -długie trasy-jesli sie mylę to to sorry .

Polecam do Twojej bmki catrol o specyfikacji BMW LONG LIVE 01

Ja stosuję castrol bmw long live 98 i takie zalecenie jest w książce .

Oczywiscie mozesz stosowac inne oleje ale trzeba zwrócic uwagę na powyższą specyfikację.

inspekcja nr 1

oleje, filtry

inspecja 2 jw+w zaleznosci kiedy co było wymieniane płyny w chłodnicy,płyn hamulcowy,filtry kabinowe

Pozdro!!!!

Opublikowano

Kontrolki inspekcji zaleza od stylu jazdy, ilosci rozruchow na zimnym i cieplym silniku, dystansow jakie sa pokonywane (dlugie czy krotkie) a nie od oleju jakim jest zalany silnik i ASO tez nic nie ma do programowania inspekcji.

Pozdrawiam

PS

Bylo juz wiele razy na forum :search: :search: :search:

Opublikowano
Ja akurat używam w swojej e39 oleju o specyfikacji LONGLIVE 04 0W40 Castrol wiecz chyba jest duzo lepszy niz LL 01 :) A apropo stylu jazdy to badziej cegielki sie zuzywaja przy krotkich czy dlugich trasach?
Opublikowano
Dokładnie rzecz biorąc, to w E39 (E38) zużycie "cegielek" jest dokładnie zależne od ilości zużytego paliwa (czyli uwględnia ostrą jazdę, częste rozruchy, praca w niskiej temp. itd.) - tak to jest sprytnie i prosto zrobione :)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)