Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy dołożenie haka z alledrogo używanego (po taniości) stanowi jakiś problem? Wystarczy przykręcić, podpiąć wiązki czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe czynności? Przerabiał to już ktoś?

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mechaniczne dolozenie pewnie nie stanowi problemu, trzeba bedzie raczej elektryke zakodowac

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wiązka oraz moduł jest razem z hakiem w zestawie.

Wprawdzie ja nigdy nie montowałem ale aktualnie moja F10 ma dokładany hak (nie oryginalny, odpinany) i był to cały zestaw.

Opublikowano

ASO mówi 9,500 PLN za dołożenie. Wnioskuję więc że się da.

Na alledrogo kompletne haki używane roczne z modułami koło 800 PLN! Różnica jakby dość duża. Nawet jeśli dodać usługe montażu.

Numer polega na tym, że nie pomyślałem o tym że haka może nie być :) Wpadłem w pułapkę wyposażenia poprzednich samochodów i nie sprawdziłem kilku rzeczy :) Ale na razie mam Xa wiec nie mam problemów, potem będzie trzeba pokombinować. Przyczepa jest lekka, ciągam motocykle crossowe na tor (z synem sobie brykamy) średnio raz na tydzień w sezonie 20 km w jedną strone. Więc wysiłek dla samochodu też żaden będzie (więcej by pewnie oberwał z pasażerami z tyłu). Jak dojde do montażu i się uda to się pochwale, na razie i tak najpierw wakacje przede mną :)

Gdyby jednak ktoś się wcześniej dowiedział co trzeba wiedzieć na ten temat, będę bardzo wdzięczny za informacje. Piwko się też znajdzie :)

PS

Znalazłem też inne opcje jak Thule czy rodzima produkcja, jednak z wyglądu i ze sposobu montażu - trochę słabo to wygląda, aczkolwiek pewnie w ostateczności swoją funkję pełnić będą co najmniej zadowalająco.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj,

Jestem właśnie w trakcie zakładania haka , trwa to 6 miesięcy ;-)

Początkowy optymizm ze tanio kupiłem hak ( 1500 zł z modułem) został szybko ostudzony

w ASO. Dodatkowe zakupy: wiązka, drugi moduł, osłony itd. Dodatkowo w niektórych wersjach silnikowych

BMW zaleca wymianę łapy pod silnikiem i wentylatora chłodnicy ( ceny powalają z nóg ), dodatkowo dochodzi

usługa montażu i kodowanie. Sam zastanawiałem się czy nie taniej wyjdzie kupić drugie autko z hakiem tylko

do wożenia moich motocykli. Doszły jeszcze przestoje w magazynach BMW, ale mam nadzieje ze skończe w tym tyg.

Producentem oryginałów jest VESTFALIA ale nie da sie teraz kupić tego haka i wiązki, bo zarezerwowne dla ASO.

Dodam zdjęcia po montażu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no ale mimo wszystko koszt takiego dolozenia bedzie duzo nizszy niz przy konfiguracji nowego samochodu... i jest to oczywiscie jedyna rozsadna opcja dla tych, ktorzy kupil uzywany samochod bez haka

ja swoj hak przetransportowalem z Polski do US, gdyz nie lubie amerykanskiego standardu, ktory wymaga brzydkiego wyciecia zderzaka - to dopiero byla zabawa: transport samolotem, wczesniej proby potwierdzenia czy hak bedzie pasowal do US spec, proby przekonania serwisu BMW do zalozenia haka, itp.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

krótkie podsumowanie:

Hak z modułem haka 1000-1500

moduł oświetlenia przyczepy 900 zł ( lub ebay 50e) pasuje od wszystkich bmw serii F

wiązka elektryczna, montaż , programowanie, przełącznik,zaślepki i inne drobne części ASO ok 2300

BMW zaleca jeszcze wymianę wentylatora chłodnicy na mocniejszy i łapę pod silnik ale zrezygnowałem

bo mam lekką przyczepkę i raczej nie stoję w korkach. o cenę tych elementów nie pytajcie bo powala z nóg.

Hak prezentuje się pięknie!!!

Opublikowano

Właśnie wróciłem z wakacji i chcę podjąć temat haka. Mianowicie: pierwsza lepsza oferta z alledrogo: (pisownia oryginalna zachowana) BMW F10 F11 hak elektryczny WESTFALIA

+ 2 moduły w komplecie

stan idealny

(śruby w komplecie)

cena 800. Czyli niezbyt dużo. Zrozumiałym jest że trzeba go zamontować i zakodować. Teraz pytanie: czego brakuje w zestawie - tak jak pisałeś wcześniej - jakiś wiązek, plastików. Czy ich koszt to 2300 PLN? Jaka jest cena samej usługi montażu z kodowaniem?

Zapodałem temat znajomym mechanikom, zobaczymy co powiedzą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różne rzeczy przeczytałem na tym forum, ale jesteś chyba pierwszym, który napisał, że hak w BMW prezentuje się PIĘKNIE :mrgreen: jestem pod wrażeniem! :wink:

Opublikowano
Na Chorwacji widziałem piękny hak. Miał doczepioną łódź za jakieś 140 tys euro :) Tylko że to był Ford 150 HD :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a nie prezentuje sie?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Różne rzeczy przeczytałem na tym forum, ale jesteś chyba pierwszym, który napisał, że hak w BMW prezentuje się PIĘKNIE :mrgreen: jestem pod wrażeniem! :wink:

Są gusta i guściki ;)

a podobno o gustach się nie dyskutuje : :D

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuję temat ;) Właśnie jestem na etapie doposażania F10 w hak elektryczny. Sam hak już mam, ale teraz poszukuję odpowiedniego modułu. Na eBay znalazłem dwa rodzaje, jaka różnica pomiędzy nimi? Niby obydwa są z F10, ale wtyczki inne.

http://www.ebay.de/itm/321613445701?_trksid=p2045573.m570.l6345&_trkparms=gh1g%3DI321613445701.N101.S1.R1.TR6&autorefresh=true

http://www.ebay.de/itm/BMW-3er-F30-F31-F34-4er-F32-5er-F07-F10-F11-7er-F01-F02-STEUERGERAT-AHK-6856980-/181736145394?hash=item2a505181f2

Opublikowano (edytowane)
Gdzie zamontujesz moduł nie ma większego znaczenia.Ważniejsze jest aby był prawidłowo i zgodnie z zaleceniami zainstalowany.Dodajesz w aucie FA haka po tym wchodzisz Rheingold i tam dostaniesz schematy dla twojego rocznika.Inaczej nie da rady. Edytowane przez kiler.b
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam

podpinam sie do tematu haka.

Moglby ktos wyjasnic / rozpisac jakie dokladnie elementy potrzebne sa do dolozenia ori haka do f10/f11? Oczywiscie poza chlodnica bo wiekszosc tego nie bedzie potrzebowala jednak.

W moim przypadku zamierzam dopiac bagaznik rowerowy wiec to zadne obciazenie dla auta.

Jak wyglada sytuacja z F11 z M-pakietem?

W necie sporo jest uzywek z modulami.

Sam montaz to raczej zaden problem. Tu, co prawda zwykly hak, ale kazdy model powinien byc juz do haka dostosowany:

http://www.euroautohak.pl/instrukcje-montazu1/file/1541-instrukcje

• 1 miesiąc temu...