Skocz do zawartości

Chłodzenie oleju, wentylator elektryczny itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zabieram się powoli za troszeczkę zmian w moim silniku zmierzających do podniesienia mocy. Będzie to związane z doładowaniem silnika, ale o tym innym razem, jak już wszelkie problemy i zapory technologiczne będą usunięte.

Konicznością będzie zamontowanie chłodnicy oleju.

I tutaj są malutnie schody, mianowicie taką chłodnicę będę miał wykonaną z rurek mosiężnych i będzie ona wielkości połowy fabryczenj chłodnicy w Bawarce, będzie też zamontowana do chłodnicy od wewnątrz.

W tym miejścu dochodzi element wentylatora z visco. Chciałbym go usunąć a w jego miejsce przed chłodnicę wstawić elektryczny wentylator i oczywiście w układ chłodzenia wpiąć włącznik termiczny za przekaźnikiem.

Moje pytanie: w jakich samochodach znajdęfajne małe i wydajne wentylatory, które mogłyby wejść przed chłodnicę w E30?

Moje drugie pytanie: jak sądzicie, włącznik terminczy umieścić w wężu górym czy dolnym w chłodnicy? I w jakim zakresie temperatur powinien on włączać/wyłączać wentylator?

To tyle, dzięki za wszelkie podpowiedzi.

PS. Od razu mówię, że nie chodzi tu o moją Bawarynkę, ja tam mojej wynalazkami doładowującymi krzywdzić nie będę. :]

http://i3.photobucket.com/albums/y100/kabaty/Dsc00102.jpg

Śnieżnobiała Księżniczka Monachijka... :]

Opublikowano
Zabieram się powoli za troszeczkę zmian w moim silniku zmierzających do podniesienia mocy. Będzie to związane z doładowaniem silnika, ale o tym innym razem, jak już wszelkie problemy i zapory technologiczne będą usunięte.

PS. Od razu mówię, że nie chodzi tu o moją Bawarynkę, ja tam mojej wynalazkami doładowującymi krzywdzić nie będę. :]

Jedno zdanie zaprzecza drugiemu

Opublikowano

Oj... bo to nie moj samochod bedzie dostawal te wariactwa...

Nie jestem na tyle szalony zeby uturbiac Bawarke.

Ale mam szalonych znajomych a przedsięwzięcie może być ciekawe.

Nie mniej to nie zmienia tematu, że nadal nie wiem czy to dobry pomysł z tym wentylatorem zamiast Visco...

http://i3.photobucket.com/albums/y100/kabaty/Dsc00102.jpg

Śnieżnobiała Księżniczka Monachijka... :]

Opublikowano
a tak poważnie,to włącznik termiczny jest w chłodnicy i jak chcecie robić takie cyrki to zamontujcie całą chłodnicę razem z elektrycznym wentylatorem od innego auta o podobnym silniku,to samo proponuje z chłodnicą oleju-bo jak chcecie to zrobić,wyprowadzić wyjsie oleju do chłodniczki i powrot rurkami :lol: a co zrobicie z ciśnieniem :?: doradzam wycofanie sie z pomysłu a jak potrzebujecie wrażeń to wrzucić mocniejszą kobyłę i tu się wykazywać z dostosowaniami.pozdro
Opublikowano
Widzialem w e30 325e zamontowany wentylator od duzego fiata, ale chyba nie spelnial zadania gdyz byl zamontowany miedzy nerka a chlodnica i bardziej wyciagal powietrze niz dmuchal na chlodnice.
Opublikowano
a nie mozesz doradzic koledze zeby zalozyc seryjna chlodnice oleju od 325i

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D