Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam E90 z 2011 roku i potrzebuję książkę serwisową dorobić aby wpisywać tam przeglądy, jest możliwość wydania zastępczej książki.

Auto ma przejechane dopiero 11 000 km, za 2000 km mam dopiero 1 serwis olejowy. Kupiłem to auto w USA, i zgubiłem oryginał, to auto stało cały rok 2012 w stanach. Chciałbym to wbijać tak jak powinno być aby w przyszłości mi nikt nie powiedział że jest jakiś dziwny samochód z przebiegiem 300 tyś. Proszę jak ktoś ma znajomego w BMW zapłacę za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak tylko wszystkie niemieckie i jakieś stare, sam się zastanawiam po co mi to :-)

A zna ktoś dokładne wymiany oleju zwłaszcza pierwsza wymiana dla 335D czyli 3.0 bi-turbo DIESEL.

Mi pisze ze 2 lata lub 13000 km, czy następna tez będzie za 13000, myślałem ze takie silniki maja te około 30 000km.

I co najważniejsze nie pamiętam jaki olej pisał w pierwszej książce..... wiem tyle ze CASTROL.

Oczywiście full syntetyk ale który jest ich parę :(

A ASO nie wydają duplikatu książki, chyba że w USA ale tam nie wracam przynajmniej na razie.

Opublikowano

Dzięki właśnie sprawdziłem jest 0w-40 i filtr knech lub man.

Druga sprawa jaki serwis w krakowie polecacie do wymiany oleju?

Myślałem o nich >> http://centrum-bmw.pl/kontakt.html

I jeszcze jedno czy w 335D jest korek spustowy?

I co jeszcze przy 2 latach i 11tys do wymiany? - przebieg 100% :( stało mi auto ponad rok w USA, w garazu.

Serwis mówił o czyszczeniu i wymianie płynu hamulcowego - co wy na to?

Opublikowano
A jeszcze jedno ale zamęczam, ma ktoś znajomego w BMW? ile jest gwarancji na 335D i czy jak kopiłem taki samochód w USA to gwarancja mnie obejmuje w Polsce?
Opublikowano
Dzięki właśnie sprawdziłem jest 0w-40 i filtr knech lub man.

Druga sprawa jaki serwis w krakowie polecacie do wymiany oleju?

Myślałem o nich >> http://centrum-bmw.pl/kontakt.html

I jeszcze jedno czy w 335D jest korek spustowy?

I co jeszcze przy 2 latach i 11tys do wymiany? - przebieg 100% :( stało mi auto ponad rok w USA, w garazu.

Serwis mówił o czyszczeniu i wymianie płynu hamulcowego - co wy na to?

W BMW nie ma czegoś takiego jak np. "wymiana oleju co 15 tys." - komputer sam dynamicznie dobiera okresy na podstawie przebiegu/obciazenia i czasu (akurat faktycznie powinienes zmieniac raz na rok co najmniej). To powiedziawszy - większość "świadomych" użytkowników diesli bmw, zwłaszcza jeśli samochody są po chipie, wymienia olej co 10-15 tys km, niezależnie od tego co sugeruje komputer (a komputer sugeruje wymianę co około 30 tys. km, który to zasięg zmienia się dynamicznie w czasie użytkowania samochodu).

Serwis mówił o czyszczeniu czego? Płyn hamulcowy możesz zmienić (w tym przypadku chyba faktycznie są dwuletnie okresy), koszt jest nieduży.

Opublikowano

No to mi komputer pokazywał 13 000 km lub 07.2013 (czyli 2 lata) a że nie udało się jeszcze przekroczyć 13 000km, to zmieniam dlatego ze minął termin.

A co jeszcze wymienia się zwłaszcza w DIESLu, (nie chipowany bo jeszcze na dotarciu). Ma ktoś całą specyfikację od nowości do np 100 tys. Czytałem że jakieś odmy? Olej w skrzyni? w automacie coś tam. Ja jestem nie świadom tych rzeczy zawsze miałem 1.9 TDI i co bym nie robił i tak było super :-)

Wszelakie wskazówki mile widziane.