Skocz do zawartości

320D Touring Komputer przeklamuje wartosc spalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam maly problem ze wskazaniem spalania paliwa przez komputer. Zatankowalem 60 litrow i przejechalem prawie 1100 km. Czyli jak by nie liczyl wychodzi okolo 5,5 litra 100 natomiast komputer pokazuje ze auto spalilo srednio 6,5 litra na 100 km. Tak ma byc, czy trzeba jakos skorygowac komputer??? Troche to dziwne.
Opublikowano

zawsze oszukuje. Myslałeś że pokażę ci zawsze taką samą wartość jak przy dystrybutorze ?

wskazania można skorygować ale nie wiele ci to da bo i tak bedzie przekłamywać. Kazdy komputer przekłamuje. Mój raz zaniża, raz zawyża. W trasie zazwyczaj zawyża, jeżdząc po mieście pokazuje mniej niż faktycznie pali.

Jedyna opcja to na stacji jak wiesz ile przejechałeś i ile litrów zatankowałeś. Bak ma 63l, plus pewnie w rurze się coś mieści. Tankuj do pierwszego odbicia, resetuj licznik dzienny, tankuj potem znowu do odbicia i masz spalanie z dokładnością do kilku miejsc po przecinku :cool2:

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
można skorygować ale u większości kłamie o ten litr :wink:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Ja leje az zobacze paliwo i to jest dokladny wynik.

Pierwsze odbicie tez wychodzi roznie....

U mnie komp zawyza spalanie.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Pierwsze odbicie tez wychodzi roznie....

Masz rację. Paliwo się pieni. Jedno mocniej drugie słabiej i wtedy masz różnicę, ale to jest mała różnica.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak mam czas to pod sam korek najlepiej jak już nigdzie nie ucieka w odpowietrzniki :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

ja od roku leje az zobaczę paliwo (zawsze mam czas ;p )

codziennie robie 84km po trasie (42km stop i powrót do domu) i 20km po miescie (czasami więcej po miescie się pokręce) i musze przyznac ze 2.0d zaskoczyl mnie pozytywnie w kwestii ekonomiki

obecnie 5.7/5.8, w okresie zimowym 6.2 - 6.5l

Opublikowano
Ja kiedyś miałem przedlifta 99 r. i pokazywał spalanie OK, tolerancja 0,2 l. Obecnie jeżdżę poliftem 2003 r i spalanie ma tolerancje jak karabin maszynowy. 2- 2,5 litra zaniżania to norma jeśli chodzi o różnice. Wiadomo jest, że tak się dzieje praktycznie we wszystkich poliftach, najgorsze jest to, że to wielkie niedopatrzenie jeśli chodzi o taką porządną markę. Nie mogli tego jakoś ogarnąć ? W jakim celu robić funkcję która nie działa ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież ona działa idealnie :cool2: zerkasz sobie na spalanie i cieszysz się że jadąc spokojnie po trasie auto pali 3,4l/100km :8) a jadąc normalnie spalanie pokrywa się z tym deklarowanym w katalogu. Tak naprawdę 1 na 10 osób porówna spalanie realne z tym z komputera. Ostatnio sprawdzałem poziom paliwa w ukrytych testach i też nie jest to zbyt dokładne. Po zatankowaniu do pełna wskazuje mi 57l w baku :wink:
Opublikowano

To ciekawe bo u mnie poziom w baku pokazuje ok a spalania na kompie nigdy nie zobaczylem mniejszego jak 5.2litra

Tyle ze u mnie zawyza spalanie, zima nawet o 1litr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co mi wiadomo to standardowo polifty zaniżają spalanie. Jest możliwość skorygowania wskazań i być może u Ciebie ktoś już sie za to zabierał i nie wycyrklował odpowiednio :wink:
Opublikowano

Mozliwe ze tak jest

Robilem nawet testy kasujac spalanie i jadac jak najoszczedniej mozna w trasie i min 5.2l

Po kazdym zalaniu do pelna kasuje jeszcze srednia predkosc. Moze komp tez z niej przelicza spalanie i dlatego zawsze mi zawyza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozliwe ze tak jest

Robilem nawet testy kasujac spalanie i jadac jak najoszczedniej mozna w trasie i min 5.2l

Po kazdym zalaniu do pelna kasuje jeszcze srednia predkosc. Moze komp tez z niej przelicza spalanie i dlatego zawsze mi zawyza.

Kasowanie średniej prędkości nie ma tu znaczenia. Ja jadąc ekstremalnie delikatnie potrafię wykręcić wynik 3,4l/100km na kompie, więc realnie pewnie coś koło katalogowych 4,5l/100km. Oczywiście każdy ma silnik w różnej kondycji, inną nogę, inne drogi, opony itp, więc to tylko takie teoretyczne porównywanie

Opublikowano
..Ostatnio sprawdzałem poziom paliwa w ukrytych testach i też nie jest to zbyt dokładne. Po zatankowaniu do pełna wskazuje mi 57l w baku :wink:

Mi tez wskazuje 57 i z tego co wiem tak tez wskazuje u innych. Powyzej tych 57l komputer "nie widzi" paliwa, ale ponizej pokazuje juz OK.