Skocz do zawartości

PDC - problem dość irytujący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, dwa problemy z autkiem mi się nałożyły;) Wtryski oraz PDC od kilku dni wydaje dźwięki jak mu się podoba, ale głównie to ciągle piszczy. Inpa nie pokazuje żadnych błędów, ale po wbiciu wstecznego jeden z czujników automatycznie schodzi na pole jak widać na załączonym foto, czasami dwa szwankują, ale głównie lewy dolny (według rozpiski Inpy) schodzi do ok 9 i wtedy już wyje całość. Jak nasłuchuję każdego to wszystkie cykają i jeśli przyłożę nogę to poprawnie reagują w Inpie ale ten jeden pomimo tego powoduje pikanie, a następnie ciągły pisk;/ Można je jakoś szybko zamienić miejscami, aby zobaczyć czy to on coś oszukuje?

http://img17.imageshack.us/img17/7612/nha9.jpg

Opublikowano

Na początku wydawało mi się że mógłbyś tylko wtyczki zamienić na czujnikach ale wiązka jest tak robiona że chyba łatwiej będzie wyjąć czujniki...

Mam pytanie: gdzie w INPIE znalazłeś test tych czujników?

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Do wymiany. Mozesz latwo sprawdzic przekladajac dwa miejscami ze soba czy to wiazka czy czujnik, ale na 99% czujnik bo kolega ma to samo.

On sie nosi juz rok z jego wymiana.

Opublikowano
Mam pytanie: gdzie w INPIE znalazłeś test tych czujników?

Też mnie to interesuje. Kurde ta INPA to jednak ma masę opcji diagnostycznych tylko jak widać trzeba pogrzebać.

Opublikowano
  • Autor
Ależ co Wy Panowie mówicie to było na wierzchu, nie trzeba nigdzie grzebać, aby sprawdzić w ten sposób czujniki. Z głowy już nie powiem ale wchodziłem w body/PDC i tam znajduje się już jedna z opcji do wyboru, która pokazuje stan aktualny czujników. Może ktoś mi powie jak mogę na czas nieużywania zdezaktywować PDC? NCS INPA, średnio mi się widzi ciągłe pikanie lub piszczenie z każdorazowym wbiciem wstecznego. Dxtr71 czy można wyjąć czujniki bez zdejmowania zderzaka?
Opublikowano

Tak. Listwa z czujnikami jest osobna od zderzaka. Ciagnac za nia odciagniesz ja od zderzaka :) (latwo sie nie podda, ale sie podda).

Wtedy masz mozliwosc odpiecia poszczegolnych czujnikow i ich wymiany.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki wielkie:) Jeszcze jakby ktoś powiedział, czy można tymczasowo wyłączyć przynajmniej buzzer spod kiery?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wypnij wtyczkę od modułu pdc, który jest w bagażniku (między schowkiem nad kołem zapasowych a kanapą), jak podniesiesz płytę bagażnika to w rogu będą dwie nakrętki, dalej ogarniesz co zrobić :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Ok dzięki maniek, nie ma nic bardziej irytującego jak ciągłe wycie na wstecznym;) Myślę, że temat wyczerpany, już wszystko wiem :roll:
Opublikowano
  • Autor
Witajcie, zrobiłem myk i zamieniłem ten niby uszkodzony ze sprawnym i według Inpy przeszkodę widzi teraz ten, który wcześniej był sprawny. Na moje oko coś moduł się chyba sypnął bo to już nie wina samych czujników. Dodam, że głównie pokazuje przeszkodę w skali 40/100 i jak go zasłonię to prawidłowo spada do 0 i wyje ale więcej jak 50 nie podejdzie na otwartym polu, a powinno być 100 jak w pozostałych sensorach. Jakieś propozycje naprawy tego problemu? :roll:
Opublikowano
Wymien modul. Uzywka na allegro grosze kosztuje. Ewentualnie wczesniej przeczysc styki przy module i przy czujnikach.