Skocz do zawartości

e46 20d 150km touring czy radio mp3 jest lepsze od CD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy fabryczne radio mp3 ma lepsze parametry od CD czy tylko rozni sie formatem odtwarzania?
Opublikowano
A czy jakość mp3 można w ogóle porównywać do jakości nieskompresowanego audio ?
Opublikowano
  • Autor
ale pytanie dotyczy parametrów radia. Wymieniłem formaty bo zastanawiam się czy BMW zmieniało coś w poszczególnych modelach
Opublikowano

zależy jeszcze jakie cd, bo były cd Business i cd Professional...

Dodatkowo na przestrzeni paru lat mogli coś tam zmienić w specyfikacjach.

Opublikowano
Professional w e46 nie wychodziło z mp3 z tego co wiem, tylko późniejsze Biznesy, dlatego odpowiedź o różnicy w jakości uznałem za bezcelową
Opublikowano
  • Autor
ok, ja miałem na mysli business MP3 w porownaniu do CD
Opublikowano
Spoko, to jest to samo moim zdaniem, tylko kwestia odczytu się różni, było też 2 - 3 różnych producentów i z Mode albo bez.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Parametry najprawdopodobniej są te same, natomiast byli różni dostawcy: alpine, siemens/vdo, blaupunkt, becker :wink: w zależności od rocznika. Z tego co się orientuję jakość dźwięku także była na różnym poziomie
Opublikowano
  • Autor
mysle jeszcze o jakims standardowym radyjku z usb czy karta pamieci ale kurde nie wyglada to tak jak bym chcial. Druga sprawa czy idzie to podłączyć do kierownicy wielofunkcyjnej?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zapomnij o tym, wygląda to ochydnie.... sam miałem nawet zakupione radio alpine 9812r jak najbardziej pasujące do moich aluminiowych listew + ramki, przejściówki itp... a na koniec okazało się że nie da się upchnąć kabli od tego radia (za mało miejsca). Straciłem kupe kasy, czasu i nerwów :cool2: Lepiej przyzwyczaić się do płyt cd lub zmienić auto :wink:
Opublikowano

inne radio można bez problemu wsadzić, na kable tam jest dużo miejsca, wystarczy je wsadzić w lewo za deską i już. Nie wygląda dobrze ale gra dobrze. Nawet na zwykłych głosnikach po zmianie radia bedziesz się czuł jakbyś pare tys. zainwestował w audio, takie pierwsze wrażenie jest po zmianie samego radia. Ori radia nie mają mocy żadnej, do tego głośniki papierowe i źle umocowane.

Niektóre radia chyba mają możliwośc podłączenia ale potrzebny jest chyba do tego jeszcze jakiś moduł czy inna przejściówka żeby z kierownicy działały.

Ja ogólnie długo walczyłem ze sobą ale jednak wole dzwięk i wygode, a nie wygląd.

Zawsze możesz pomyślec też o zmieniarce mp3. Ogólnie dorwać radio z mp3 jest ciezko no i drogie bardzo są. Według mnie gra nie warta świeczki.

szukam
Opublikowano

A ja właśnie z zestawu pioneera bardziej HiEndowego, wzmacniacza, skrzyni i kondensatora powróciłem do ori, które podłączam pod iPoda.

Tyle, że na HK.

Opublikowano
Kiedyś też chciałem zmienić audio i pojechałem do fachowca. Mam professionala i chciałem żeby zrobił mi cos na tej bazie bo dobrze na desce wygląda. Absolutnie powiedział "nie" Jedyny sposób na zachowanie wyglądu fabrycznego to ...ukrycie wszystkiego w schowku i zachowanie atrapy BMW. :)
Opublikowano

Ale professional to tylko radio, to co miał robić na bazie radia żeby ładnie wyglądało ?

btw sam professional lepiej gra, ale nie zawsze da radę go przerobić pod aux a i czytniki audio nie są pod niego ronione.

Pewne jest że działa pod nim iPod na ori interface-ie.

Opublikowano

Witam

Według mnie nie ma co patrzeć na wygląd zwłaszcza w dzisiejszych czasach tamte radia raczej już nie dają rady a na innym radiu będziesz miał i dźwięk lepszy i funkcjonalność wiadomo USB czy slot na kartę SD ja u siebie mam ALPINE nie pamiętam jaki model ale ma identyczne podświetlenie jak zegary i wszystko w nocy ładnie wygląda także ja na Twoim miejscu bym się nie czaił ;D

Opublikowano
  • Autor

no to mam jeszcze wiekszy metlik niz miałem hehe ale dzieki za wpisy.

macie namiar na allegro albo gdzie indziej na jakies radyjko za 700-800 zeta oraz interfejs ktory pasowac bedzie do mojego auta pamietajac ze mam kierownice wielofunkcyjna i chcialbym z niej korzystać od czasu do czasu ;)

Opublikowano
Jest taka marka Nakamichi - mają radia o bardzo klasycznym wzornictwie, które pasuje z deską e46, a przy tym są już nowoczesne.
Opublikowano

Do e46/e39/e38 tylko fabryczne radia, kazde inne wyglada paskudnie.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg