Skocz do zawartości

Brak sterowania pompa paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem ze komputer nie steruje mi pompa paliwa. Podmienilem na inny o tych samych numerach ale dalej to samo. Co dziwne po podpieciu pompy na krotko na moim kompie samochod odpala a na nowym kompie juz nie. Mam e36 z 94 roku.

Nasuwają sie moze komus jakies pomysly?

Opublikowano
Ja szukałbym problemu nie w komputerze a zasilaniu pompy tj.kable lub przekaznik może alarm był dokładany i ktoś zrobił odcięcie na pompę i też przekaznik mógł paść.Ale obstawiam przekaznik pompy paliwa przy skrzynce bezpieczników lub przerwę na kablach.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Dzwoniłem w 2 miejsca serwisowe to obaj mi powiedzieli że dokładnie od maja 94roku.Bo to było 1 pytanie z którego roku mam auto podczas mojej akcji z brakiem prądu na pompie.

Ok. To widocznie ja mam złe dane.

Opublikowano
  • Autor

MOje e36 jest 01/1994. Wiem ze to nie idzie sygnal od kompa bo nie ma masy podawanej na pinie 1. Co ciekawe dzisiaj doszedlem to tego -->jak probuje odpalic samochod i on zaskakuje to pompa sie odzywa... Ale dlaczego nie po przekreceniu kluczyka? Aha i nie da sie polaczyc z nim przez kompa diagnostycznego.

Po drugie, złozylem dzisiaj glowice i reszte gratow. Ustailem rozrzad tak jak powinien byc iii ?... [BAD] samochod wogole nie wchodzi w obroty, jezeli juz zaskoczy to lapie 200 obrotow pyrka pyrka i zdycha. Tak jakby nie chodzil na wszystkei gary. Moze jakos inaczej zaplon ustawic? Wczesniej byl ustawiony o wiele wczesniej i jakos chodzil. Ale na 3 gary. Teraz po prawidlowym ustawieniu nie chce praktycznei wogole dzialac... Jakies rady? bo ja osobisciejuz sie poddaje...

Opublikowano

Tu pompa paliwa działa dopiero podczas kręcenia rozrusznikiem ułomne to rozwiazanie...

ale na spokojnie od początku sprawdzałeś przekaznik pompy na krótko? bo mówisz ze nie ma masy gdzieś a pompa działa na krótko nie pamiętam już oznaczenia przekażnika i musiałby popatrzyc

Opublikowano
  • Autor
A widzisz.. to wiele wyjasnia... słabe to rozwiazanie. W takim razie dziala... Ale komp musi byc jakos uwalony bo pali na 3 gary a juz wszystko inne wykluczylem.
Opublikowano
  • Autor
jezeli w tym modelu pompa ma startowac po odpaleniu to jest okej, na krotko tez zwieralem ale nic to nie zmienialo w pracy silnika
Opublikowano
Skoro chodzi to sprawdż jej wydajnośc jeszcze czy pompuje tyle ile trzeba.Takie pyrkanie na wolnych o dużo za wolnych obrotach znam doskonale i gaśniecie od razu po dodaniu gazu ... Może ta pompa chodzi ale nie stwarza odpowiedniego ciśnienia i silnikowi zwyczajnie brakuje paliwa.. zrób test wydajności tej pompki.
Opublikowano
  • Autor
Pompa jest nowa, dopiero dzialala. A po odpaleniu jak pyrka to zadnej reakcji na gaz. Doslownie. Odpinalem czujniki pokolei i kurcze jak odpiolem od walka rozrzadu to nic sie nie zmienilo, jak odpialem od walu to momentalnie zgasl i nie dalo sie odpalic. Moze to ten czujnik?
Opublikowano
Pompa jest nowa, dopiero dzialala. A po odpaleniu jak pyrka to zadnej reakcji na gaz. Doslownie. Odpinalem czujniki pokolei i kurcze jak odpiolem od walka rozrzadu to nic sie nie zmienilo, jak odpialem od walu to momentalnie zgasl i nie dalo sie odpalic. Moze to ten czujnik?

A było by bardzo ciekawe jak by silnik pracował z odłączonym czujnikiem walu...

Wszystko jest ok.

Opublikowano
  • Autor
chodzilo mi o czujnik polozenia walka rozrzdu. A pompa BMW oryginalna. Tylko samej pompy bym sie nie czepial, bo wczesniej dzialala dobrze.