Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

w aucie mam wszystko sprawne (termostat,sonda,rozrzad,geometria) a mi moje 316i pali 11-12 litrow.co moze byc nie tak?dodam ze przy normalnej jezdzie bez zadnych wyczynow

Opublikowano
Jeśli pali Ci tyle gazu to raczej normalnie,chyba że chodzi o benzyne-na pierwszy ogień sprawdż czujnik przepustnicy u mnie kiedyś zsunęła się kostka(choć długa zastanawiałem się jak to możliwe)chodził w trybie awaryjnym i żłopał jak smok.pozdro
Opublikowano
ja mam m40 i pali mi 12 benzynki.gdzie jest ten czyjnik przepustnicy?dodam ze z osiagami nie ma zadnych problemow gania jak trzeba
Opublikowano
tankuje na statoil glownie bo mam 100m od odmu i nigdy tam nie bylo problemow z paliwem wiec jakosc paliwa raczej odpada...aha zapomnialem napisac ze moje traski to maja po 5km dom-praca,dom-szkola,dom-laska i tak caly czas...
Opublikowano
jak tankowalem na schelu u nas w bydg zawsze palil mi ok 1 litra wiecej benzyny, na jakosc nie narzekam ale wydaje mi sie ze na litrach oszukuja, to samo w poprzednim aucie na gazie na schelowym tez palil duzo wiecej,teraz leje benzyne na jet, jest tanio, spala mniej niz na schelu a auto jezdzi tak samo.Nie wiem czy na wszystkich stacjach szel takie walki robia ale w Bydgoszczy nie polecam schela.
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano
pogadalem dzisiaj ze znajomym stwierdzil ze jemu auto na paliwie ze statoilu ciezko zapalalo wiec dzisiaj zatankowalem na shellu - zobaczymy jak wyjdzie
Opublikowano
...aha zapomnialem napisac ze moje traski to maja po 5km dom-praca,dom-szkola,dom-laska i tak caly czas...

Kornelio przy takich odcinkach to powinieneś cieszyć się że pali tylko 11-12 :cool2:

Pewnie jak zjeżdzasz wieczorem na parking to dopiero auto ma normalną temperaturę.

Opublikowano
kata wywalac nie bede spokojnie :) poki co zmienilem stacje i zobaczymy co i jak :) a moze to poprostu moje super trasy po 5 km robia swoje i lyka te 11-12 bo jak dojezdzam do celu to akurat sie nagrzewa auto
Opublikowano
kata wywalac nie bede spokojnie :) poki co zmienilem stacje i zobaczymy co i jak :) a moze to poprostu moje super trasy po 5 km robia swoje i lyka te 11-12 bo jak dojezdzam do celu to akurat sie nagrzewa auto

Ale chyba robisz kiedyś większe przebiegi :?: Krótkie są bardzo szkodliwe dla silnika m.in. uszczelki pod głowicą i samej głowicy nie mówiąc o ciągłej pracy niedogrzanego silnika wtedy silnik bardzo szybko się starzeje.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
"czasem robie" ale poki co zima i jak nie muszze to si enie ruszam nigdzie...ale wiekszosc to miasto tak czy siak...gdzies z 95%...
Opublikowano
moja palila tyle jak mialem zapchany filtr paliwa po wymianie pali mi ponizej 8l staram sie 100 nie przekraczac.
Opublikowano
:) ja nie narzekam autko odzyskało życie na niskich obrotach duzo lżej jezdzi nie wiem o co chodzi z ta sondą przeciez ona jest blizej silnika przed katalizatorem wiec to chyba nie ma zadnej roznicy. Mam taki silnik jak ty m40.
Opublikowano
ale 99% uzytkownikow M40 co wycielo kata sobie chwali :) narzekaja wlasciciele innych silnikow a dwa ze BMW produkowalo e36 1.6 i 1.8 bez katalizatora