Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, czy ktoś próbował robić plastikowe listwy "lakierem fortepianowym"?

Ja dziś próbowałem na plastiku od drążka zmiany biegów bo mam na 2x elek szyby, a docelowo zakładam 4x, wiec mogłem go poświęcić

Powiem tak, zrobiłem duży błąd, bo żeby ściągnąć tą gumę z plastiku drapałem ją papierem ściernym i porysowałem cały plastik i wszystkie rysy widać jak na dłoni, jednak i tak efekt końcowy urwał mi d**ę...

W weekend chcę się zająć resztą paneli tylko muszę znaleźć sposób ściągnięcia tej gumy (powłoki) z listew bez drapania po plastiku

i tu się pojawia moje pytanie:

jak to zrobić?

Wydaje mi się że najrozsądniejsza będzie kąpiel w nitro, dziś po polaniu nitrem dosyć dobrze to schodziło, lecz nie miałem odpowiednio dużej miski, żeby zanurzyć panel na jakiś czas, a ściereczka to się tylko rozmazywało.

Druga opcja to opalarka, goście z Audi A3 (forum, z którego podpatrzyłem co robić) tak sobie radzą z tą powłoką, pytanie tylko czy w BMW jest ta sama?

Jak ogarnę temat na tyle dobrze, że będzie to wyglądało tak jak powinno to zrobię DIY

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Popatrz w dziale zrób to sam tam jest temat o odnawianiu tych plastików i zdaje się ktoś do usuwania tej gumy używał gorącej wody i szczoteczki.
Opublikowano

Woda i gąbka... na to bym nie wpadł... zobaczymy jutro

Dzięki BaX, przeglądnąłem już kiedyś cały dział "zrób to sam", ale ten temat jakoś nie wpadł mi w oko

Opublikowano
Kolego polecam pomysł z opalarką, o którym pisałeś. Z tego co pamiętam to nawet woda okazała się zbędna bo jak się trochę podgrzało opalarką to ładnie ta warstwa schodziła i szło to 100 razy szybciej niż gąbką. Jeżeli sie zdecydujesz to musisz ostrożnie to podgrzewać żeby nie zdeformować plastiku. Pogrzać chwileczkę opalarką i próbować czy zaczyna odłazić, dalej troszkę podgrzać i próbować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Woda i gąbka... na to bym nie wpadł... zobaczymy jutro

Dzięki BaX, przeglądnąłem już kiedyś cały dział "zrób to sam", ale ten temat jakoś nie wpadł mi w oko

Kolego, nie wiem, czy moją metodą z DIY nie narobisz się jeszcze bardziej. Bo ja zakładałem, że nie maluję wcale, więc opłacało mi się trochę pomęczyć.

A jeśli chcesz malować, to zostałbym przy nitro. Czy tam opalarce.

Opublikowano

Wczoraj czyściłem plastik od drążka zmiany biegów nitrem i nie jest tak różowo, jeśli by to zamoczyć i odczekać to i owszem ładnie idzie, ale nie miałem takiego dużego naczynia. Dziś czyściłem panel gorąca woda + gąbka, wcale nie jest tak źle, ale około 30 min schodzi na czyszczenie, obecnie suszy się pierwsza warstwa bazy, także dziś myślę się z tym panelem wyrobie, a w poniedziałek rano polerka (albo jutro w nocy), nie mogę się doczekać efektu, oczywiście robię foto relacje na bieżąco i po skończeniu pokażę jak to wyszło

Spróbowałbym tą opalarką, ale niestety nie posiadam, może uda mi się pożyczyć bo jak już zrobię ten panel to resztę będę chciał hurtowo zrobić, a czyszczenie jest jednak nużące...