Skocz do zawartości

VANOS w M52TU - uszczelki czy czujnik położenia wałka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam ostatnio problem z VANOS-em.

Od czasu do czasu auto traci moc w zakresie niskich obrotów (poniżej 3000). Czasem występują problemy z odpaleniem - trzeba kręcić kilka sekund mimo, że normalnie załapuje po mniej więcej sekundzie. W czasie dodawania gazu nieraz czuć szarpnięcie jakby silnikowi nagle przybywało mocy.

Komputer pokazuje błąd położenia wałka zaworów ssących.

Początkowo obstawiałem standardowy problem uszczelek VANOSa, ale teraz zastanawiam się czy to nie czujnik. Nie chciałbym wyrzucić paru stówek niepotrzebnie w błoto wymieniając wszystko po kolei.

Od strony mechanicznej silnik pracuje cicho i równo. Nie ma żadnego "grzechotania", po którym ponoć rozpoznaje się zużytego VANOSa.

Mam też pytanie odnośnie uszczelek Beisana. Na Allegro znalazłem gościa, który sprzedaje zestawy naprawcze pod nazwą: "ZESTAW NAPRAWCZY 2x VANOS BEISAN SYSTEMS BMW". Tyle tylko że ma w ofercie DWA RÓŻNE zestawy dokładnie tak samo opisane i w tej samej cenie.

Zestaw BS001:

http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/33/22/28/55/3322285516

Zestaw BS002:

http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/32/99/86/57/3299865780

Uszczelki do tłoczków widzę w pierwszym zestawie. Do czego służy ten drugi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz błąd czujnika to czujnik, uszczelki to osobny temat i nie mają wpływu na błąd czujnika. /mogą mieć wpływ na odczyty ale nie "działanie" czujnika./ Jaki konkretnie masz błąd?
Opublikowano

Raczej też obstawiam czujnik Zużyte uszczelki Vanosa, faktycznie objawiają się charakterystycznym terkotaniem, w dodatku podczas nagrzewania, silnik spada chwilowo z wolnych obrotów. Poza tym, w czasie normalnej jazdy nie ma skoków mocy, jest mniejsza elastyczność przy niskich obrotach i to wszystko. Co do zestawów naprawczych, na pewno jest to ten pierwszy zestaw, uszczelki tłoczków. Jakiś czas temu wymieniałem w swoim i teraz wszystko chodzi jak należy.

Ten drugi to chyba dodatkowy, prawdopodobnie uszczelnienie w "gniazdach" Vanosa. Nie wiem jak fachowo to określić, ale gość mi mówił, że czasem jeszcze rokręca się tą "głowicę" Vanosa i wymienia się dodatkowe uszczelnienia.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano

witam i jak wymiana czujnika pomogla?

mam blad 65 w inpa NWS -E.

czujnik wlotowy.

z mojä bee nie idzie sie nudzic