Skocz do zawartości

Nawiew świruje nie da sie ustawic temperatury e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy.Mam problem z nawiewem ,a dokładniej nie da się ustawić temperatury.Działa tylko albo jak się da na 16 wtedy leci zimne ,albo na 32 wtedy leci gorąco,choć nie raz nawet to nie działa,nie raz daje na stronę kierowcy 32 i daje zimne a na stronę pasażera wtedy daje ciepłe.Co jest odpowiedzialne za sterowanie temperatura??Dzięki za pomoc...
Opublikowano

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zasyfiony czujnik w panelu klimatronika / w kanałach powietrznych, albo uszkodzony czujnik temp zewnętrznej mogą robić takie same jaja.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi.Jeżeli chodzi o tem.zewnetrzną to ciężko powiedzieć gdyż mam uszkodzoną czcionkę w miejscu temperatury zewnętrznej ,ale nie raz coś tam się wyświetla i widać że temperatura się zmienia nie jest -40 jak to przy uszkodzonym czujniku bywa.Więc raczej sprawny,chyba że da się inaczej sprawdzić?Jeżeli to jest ok to od czego proponujecie zacząć?wystarczy czyszczenie panela klimy?? co z tymi zaworami i jeżem?
Opublikowano

Panel klimy przeczyścić warto, bo to max 20 minut roboty, jak robisz to pierwszy raz. Ale to raczej nie to. Przy brudnym panelu, to może nieprecyzyjnie temp. ustawiać lub z dużymi opóźnieniami (np. zaszło słońce a klima dalej jedzie na wysokich obrotach i dopiero po chwili, jak już i tak jest za zimni, zmniejsza chłodzenie).

Może być jeż - choć z tego co wiem, to on tylko za prędkość wentylatora odpowiada, ale mogę się mylić, może jeszcze jakoś jest przez system klimy wykorzystywany.

Elektrozawory lub zapowietrzony układ chłodzenia - jak masz takie skoki, tylko ekstremalne temperatury, to może faktycznie to. Powietrze najpierw idzie na parownik klimy, gdzie się chłodzi, ale jak jest za zimne (wg klimy), to idzie na nagrzewnicę lekko się podgrzać. Jak płyn chłodniczy nie idzie przez nagrzewnicę (zawieszone zawory), to się nie grzeje i zamraża. Oczywiście może też cały czas dogrzewać jak się w "drugą" stronę zawieszą.

Opublikowano

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ,ale nie działa mi wentylator klimy co za tym idzie gdy tylko ją włącze i jest gorąco na dworze to od razu wywala mi czynnik z pod maski zaworem bezpieczeństwa,czyli klima mi działa ale w sumie nie działa...

ps;Jak wyczyścić panel klimy??jak się tam dostać?

Opublikowano

Wentylator klimy do naprawy/wymiany. Moim zdaniem jednak trochę dziwne, że tak szybko wywala czynnik, bo najpierw czujnik ciśnienia powinien wyłączyć sprężarkę.

Czyszczenie panela klimy dość proste, ale trzeba być na każdym etapie delikatnym, żeby nic nie połamać: wyciągnąć panel z konsoli, jest na wcisk, możesz pomóc sobie małym śrubokrętem, ale owiniętym w szmatę, żeby nie porysować; odpiąć kable z tyłu panela; zdjąć z zatrzasków front (z tego co pamiętam, nie ma tam już żadnych śrubek); zobaczysz wentylatorek podobny jak do chłodzenia procesora w komputerze i czujnik temperatury - do nich powietrze dostaje się od frontu przez małe kratki; tam właśnie zbiera się najwięcej paprochów, które trzeba usunąć;

Możesz też podłączyć wyjęty panel i sprawdzić czy wiatraczek się kręci i zasysa powietrze.

Opublikowano
Wentylator klimy do naprawy/wymiany. Moim zdaniem jednak trochę dziwne, że tak szybko wywala czynnik, bo najpierw czujnik ciśnienia powinien wyłączyć sprężarkę.

Czyszczenie panela klimy dość proste, ale trzeba być na każdym etapie delikatnym, żeby nic nie połamać: wyciągnąć panel z konsoli, jest na wcisk, możesz pomóc sobie małym śrubokrętem, ale owiniętym w szmatę, żeby nie porysować; odpiąć kable z tyłu panela; zdjąć z zatrzasków front (z tego co pamiętam, nie ma tam już żadnych śrubek); zobaczysz wentylatorek podobny jak do chłodzenia procesora w komputerze i czujnik temperatury - do nich powietrze dostaje się od frontu przez małe kratki; tam właśnie zbiera się najwięcej paprochów, które trzeba usunąć;

Możesz też podłączyć wyjęty panel i sprawdzić czy wiatraczek się kręci i zasysa powietrze.

Dzieki kolego za opis,niebawem sie za to zabiore i dam znać jakie wyniki :cool2: