Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powoli przymierzam się do zmiany lamp na xenon, ale brakuje mi sprysków, montaż tak jak seria odpada bo koszta się mijają z celem, ale wpadłem na inny pomysł, kupić pompkę od sprysków ,dołożyć do zbiorniczka, i zmostkować obie pompki aby psikały jednocześnie, teraz mam kilka pytań :

1.Czy seryjnie w zbiorniczku jest miejsce na 2 pompkę ?

2.Czy jeżeli zmostkuję obie pompki, nie będzie wywalało bezpiecznika?

3.Czy może coś się dziać z przewodami ze względu na większe obciążenie ? Lub przekaźnikiem ?

Opublikowano
A po co Ci ksenony http://www.karawanier.pl/images/smilies/niewiem.gif żarówki h7 siwecą bardzo dobrze jeżeli lampy nie są matowe.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Przez ostatnie 3 lata jeździłem na bixenonie, i żarówka h7 w porównaniu do xenona nie świeci w ogóle ... kwestia przyzwyczajenia może, a mam bardzo dobre żarówki
Opublikowano

Witam

Kolego robiłem to samo u siebie czyli zakupiłem ksenon i trzeba było zamontować spryskiwacze.

Na początku zrobiłem tak jak Ty planujesz i powiem szczerze nie za bardzo sie to sprawdza moim zdaniem.

w odpowiedzi na Twoje pytania:

Ad.1

Ja mam kombi i miałem miejsce na pompkę.

Ad.2

Bezpiecznika nie wywala po podłączeniu obu pompek ael zużycie płynu jest masakryczne (pompka wysokiego ciśnienia) plus zawsze uwalona maska od psikania na lampy.

Ad3.

Z przewodami nic mi się nie stało bo przecież nie jedziesz cały czas z włączonym spryskiem.

teraz jak ja to rozwiązałem.

zakupiłem na allegroszu przewody, manetkę i dysze spryskiwaczy. montaż prosty, po prostu trzeba zdjąć zderzak ja w belce miałem otwory w miejscach których powinny być spryski zrobiłem otwory w zderzaku i tyle. do manetki dołączony jeden przewód puszczony z wiązką pozostałych od kierownicy do pompki. po drodze zwykły przekaźnik.

mam nadzieję, że troszkę pomoglem pomimo zakręconej wypowiedzi.

pozdrawiam

Opublikowano

Żeby to zrobić zgodnie z przepisami to będzie raczej kosztowne, lampy (raczej oryginalne) spryskiwacze samo poziomowanie i co tam jeszcze, raczej kosztowna impreza a zyski z tego raczej niewielkie. Jeździłem autem z ksenonami i fakt świecą fajnie ale żeby wydawać na to dodatkową kasę to nie wiem http://www.karawanier.pl/images/smilies/niewiem.gif

Pozdrawiam.

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Opublikowano

Samopoziomowanie nie mam ale mam test silniczków, więc nikt się nie skuma że to nie jest samopoziomowanie ... co do ciśnienia to zdaję sobie sprawę że płyn będzie znikał szybko, ale ja bardzo rzadko go używam, dla przykładu mam w układie jeszcze zimowy :D dlatego chce to zrobić jak najtańszym kosztem żeby smerfy się nie czepiali :mad2: psikać będzie ? Bedzie... lampy będą ? będą, test silniczków jest ? jest, więc będą mogli mi naskoczyć

Co do wydawania kasy na sam xenon to faktycznie droga impreza, ale chodzi mi również o wygląd, polifotwe lampy są dużo ładnijesze od ryflowanych przed liftowych ...

zakupiłem na allegroszu przewody, manetkę i dysze spryskiwaczy. montaż prosty, po prostu trzeba zdjąć zderzak ja w belce miałem otwory w miejscach których powinny być spryski zrobiłem otwory w zderzaku i tyle. do manetki dołączony jeden przewód puszczony z wiązką pozostałych od kierownicy do pompki. po drodze zwykły przekaźnik.

Manetka ? hmmm jaka ? Z jakimś dodatkowym przyciskiem ? Z jakiego modelu ?

Opublikowano
Tanio? Proszę http://allegro.pl/spryskiwacze-reflektorow-xenon-spryskiwacz-lamp-i3238819888.html Dodatkowy zbiorniczek tylko do spryskiwania lamp, guzika nie montujesz i wpinasz się w oryginalna wiązkę i montujesz wtryski. Zabawy na pół godziny czasu. Ja tylko do tego zestawu znalazłbym oryginalne spryskiwacze na szrocie czy gdzieś bo te są moim zdaniem obrzydliwe :D Co do poboru płynu to zawsze ze spryskiwaczami będzie większe. Dlatego były dwa rodzaje zbiorniczków do płynu. Mniejszy nie pamiętam ile ma i taki jak u mnie 6l + zbiorniczek do intensywnego zmywania.
Opublikowano
więc nikt się nie skuma że to nie jest samopoziomowanie

Chyba sobie kpisz. Wystarczy przekręcić światła i widać, czy jest samopoziomowanie czy nie.

Opublikowano

Chyba sobie kpisz. Wystarczy przekręcić światła i widać, czy jest samopoziomowanie czy nie.

Ja nie mam ksenonów a jak załączę światła to widać że lampy się podnoszą, a dzieję się to wtedy kiedy auto stoi krzywo

jeżeli stoi prosto to takiego efektu nie ma, dziwne http://www.karawanier.pl/images/smilies/n010.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przecież żeby dołożyć sam sprysk świateł wystarczy podciągnięcie jednej wiązki (sprawa elektryki), i mamy tak jak w oryginale.

Nawet gdzieś schemat miałem, jak znajdę to wrzucę.

Ogólnie nie jest to takie trudne.

Opublikowano
Dlatego były dwa rodzaje zbiorniczków do płynu. Mniejszy nie pamiętam ile ma i taki jak u mnie 6l + zbiorniczek do intensywnego zmywania.

U mnie wchodzi 4,5 litra, więc mam ten mniejszy, czyli bez miejsca na dodatkową pompkę ?

mam test silniczków ... po włączeniu świateł idą na dol i do góry ... dlatego nikt się nie skuma ,jedynie znawca BMW ... czytaj dokładnie moje posty

Ja nie mam ksenonów a jak załączę światła to widać że lampy się podnoszą, a dzieję się to wtedy kiedy auto stoi krzywo

jeżeli stoi prosto to takiego efektu nie ma, dziwne http://www.karawanier.pl/images/smilies/n010.gif

Samopoziomowanie nie działa w ten sposób, ustawia światła w zależności od tego w jaki sposób auto jest załadowane ludźmi czy bagażem, a nie od tego czy krzywo stoi, masz test silniczków, czyli to samo co ja

Opublikowano
Ja mam swoje bmw od 5-6 lat. Mam Xeony ale wiem, że poprzedni właściciel je dołożył, bo mam w zderzaku spryskiwacze. Ale nie są w ogóle podłączone. Nigdy nie miałem problemu z przeglądem czy z policją. Światła mam dobrze wyregulowane nikogo nie rażę, a jak napakuje za dużo do bagażnika to same się obniżają.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiem, że poprzedni właściciel je dołożył, bo mam w zderzaku spryskiwacze. Ale nie są w ogóle podłączone. Nigdy nie miałem problemu z przeglądem czy z policją. Światła mam dobrze wyregulowane nikogo nie rażę, a jak napakuje za dużo do bagażnika to same się obniżają.

Samopoziomowanie występowało tylko z xenonami, więc siłą woli musiałeś je wcześniej mieć.

Jak byś miał zwykłe światła, to musiał byś ręcznie pokrętłem zniżać lampy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No rozkodować najlepiej ;)

Bo jakoś wątpię żeby ktoś dołożył samopoziomowanie, bo z tym to akurat jest masę roboty :wink:

Opublikowano

Prawda jest taka, że lampy (przynajmniej poliftowe) z h7 robią robotę. Jedyne co trzeba zregenerować odbłyśniki. Przed regeneracją istotnie świeciło to słabo, natomiast po to już inna bajka i nawet tanie żarówki no name świecą bardzo dobrze. Spryskiwacze dołożyłem sobie dla sportu. Dysze, przewody, pompka kawałek instalacji zakupiłem ori w częściach. Akurat z dużym szczęściem i w dobrej cenie, sprzedający pompkę wysłał mi ją razem z przewodem do rozdzielacza i kawałkiem kabla, a ten od dysz dał instalację ze zderzaka i zawór zwrotny. Całość za pomocą przekaźnika i odpowiedniej instalacji uruchamiane jest przyciskiem intensywnego mycia (dokupiłem manetkę z tym guzikiem). Pompka w zbiorniku pasowała idealnie (miałem dodatkowe miejsce, zbiornik turas), za uszczelkę pompki idealnie pasuje guma króćca zasilania w płyn hamulcowy pompki hamulcowej od malucha :D praktycznie nie do odróżnienia, wygląda całkowicie jak ori BMW.

Spryskiwacze mają sens jak się ich używa regularnie np w zimie. Inaczej tylko z grubsza obmywają lampy ale zaschniętej soli nie ruszą. Zużycie płynu jest duuuże. Te tanie zestawy z allegro to już chyba zupełna atrapa spryskiwaczy.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
Odświeżę kotleta, jestem na etapie poszukiwania kompletu sprysków na przednie światła, ale mam jedno pytanie, w zbiorniczku mogą być 1 lub 2 lub 3 pompki czyli szyba lub szyba+światła lub szyba+światła+tylna szyba ale w kilku egzemplarzach widziałem jakiś dodatkowy zbiorniczek obok wtyczki do kompa co to jest i do czego służy ? Edytowane przez Wojtec1987
Opublikowano
Jesteś pewny ? Przecież w zbiorniczku są 2 lub 3 pompki to po co dodatkowa jeszcze ?? Ja doczytałem właśnie w necie że jest to opcja dodatkowa i nazywa się intensywne mycie szyb
Opublikowano

2 pompki są jak jest sedan ze spryskami.

3 pompki to turas ze spryskami lapm

Intensywne mycie włącza się co któreś spryskanie szyby i wali na lampy albo jak (chyba) dłużej przytrzymasz manetkę od sprysków wtedy włącza się intensywne mycie czyli szyba+lampy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daniel, w błąd wprowadzasz :mrgreen:

Ten zbiorniczek pod maską przy złączu diagnostycznym jest na koncentrat.

Jak masz przycisk "S"na manetce od wycieraczek, to po wciśnięciu leci na przednią szybę (i tylko na nią) ten koncentrat, i miesza go ze zwykłym płynem z dużego zbiorniczka.

Nie ma to nic wspólnego ze spryskiwaczami świateł.

Obie te opcje występują niezależnie.

Kombi ma ten duży zbiorniczek zawsze na 2 pompki, przednia i tylna szyba, dokładając spryski na światła, montujemy tylko pompkę.

Sedan ma mały zbiorniczek z jedną pompką jak nie ma sprysków świateł, jak ma spryski świateł, to zbiorniczek jest inny i są dwie pompki.

Sprysk na światła leci tylko i wyłącznie z dużego zbiorniczka za nadkolem, i tylko w momencie pryskania na szybę, pod warunkiem że mamy włączone światła.

Czyli jak masz xenon, i włączysz światła, to nie zależnie czy wciśniesz "S" czy włączysz klasyczny spryskiwacz szyby, światła i tak umyje.

Spryskiwanie świateł działa każdorazowo gdy użyjemy sprysku szyby po włączeniu świateł, a następnie co 5 raz, z zachowaniem jakiegoś tam odstępu czasowego.

Opublikowano

No to rzeczywiście wprowadzam w błąd :modlitwa:

Ten dodatkowy zbiornik z tego co czytałem jest do tylko i wyłącznie do lamp. Tak to jest jak się czegoś nie ma i na własnej skórze nie sprawdzi :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam chwilowo drugą e39 pod domem i ma spryski na xen (fabrycznie), a intensywnego nie ma, małego zbiorniczka także brak.

Do mojej dokładałem i to, i to, w pierwszej kolejności sprysk świateł, więc nic tam nie jest powiązane, jedynie jest wspólny przekaźnik który steruje pompkami.

W dodatku e39 ma taki przepust na dyszach od sprysku świateł, że taki litrowy zbiorniczek to by na 2 razy rozładowało :mrgreen:

Opublikowano

Ja u siebie wymieniłem lampy z fabrycznych poliftowych H7 na oryginały ksenonowe D2S. Zamontowałem spryskiwacze lamp i na początku pompki spiąłem obie więc jak pryskałem na szybę to i lampy myło. Niestety zimą kiedy częściej się myje syf z szyby cały zbiornik 4,5 l potrafiło mi zeżreć na trasie niecałych 100km.

Dlatego zakupiłem manetkę z przyciskiem "S" od intensywnego mycia szyby i pod ten przycisk podpiąłem pompkę spryskująca lampy - dając oczywiście odpowiedni bezpiecznik + przekaźnik, bo bez tego można ponoć upalić piny w manetce). Teraz mam zupełnie niezależne sterowanie sprysków szyby i lamp i bardzo mi to odpowiada.

Pzdr.