Skocz do zawartości

540i śruba koła pasowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

od paru dni walczę z odkręceniem śruby koła pasowego na wale silnika z przodu (padła mi szyna zwrotna i przy okazji wymieniam wszystkie uszczelski przy silniku) i nie umiem jej odkręcić. wał mam dobrze zablokowany, połamałem już dwie dźwignie 1/2 cala i to takie z wyższej półki. Moje pytanie brzmi - czy ta śruba ma normalny gwint czy może lewy? bo już nie mam pomysłu jak ją odkręcić. Nie mam dostępu do pistoletu pneumatycznego - miaszkam w UK.

pozdrawiam

P.S bmw 540iA 98r przedlift

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano
Gwint jest normalny,ale śruba jest fabrycznie wkręcana na pastę.Życzę powodzenia.
Opublikowano
nie wiem jak wygląda dostęp u ciebie do tego koła ale u mnie zdjąłem wisko co dało dobry dostęp. silnik na 5 biegu + hamulec i u mnie tłumik drgań skrętnych (czyli jednocześnie to koło pasowe?) odkręcałem starą zaspawaną grzechotką z rurą długości ponad 1m jako przedłużka. w zasadzie poszło gładko :norty:
Opublikowano
Kiepska sprawa. Ja wiozłem auto do warsztatu na lawecie tylko po to żeby pożyczyć pneumatyka.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

fabrycznie to jest dokręcone 300Nm.

trzeba rury.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!