Skocz do zawartości

e34 tds klima slabo chlodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z klimatyzacją ponieważ po nabiciu klimatyzacji w mojej e34 i włączeniu nawiewów leci powietrze w temperaturze otoczenia a po chwili zacznie wiać chlodem i niby nic w tym dziwnego gdyby nie fakt , że po chwili znowu klima nie chlodzi.....

wymienilem kompresor ponieważ padł objaw jakiegoś zaworu ciśnieniowego, aktualnie wsadziłem kompresor od e36m3 i byl on sprawny do konca pobytu w tamtym aucie jednak zostalo przebudowane do sportu i kompresor jezdzi juz u mnie

mam takie pytanie poniewaz do e34 wchodzi 1550g czynnika a do m3 okolo 1100-1200 czy to może powodować taką prace sprężarki?? i oba maja gaz R134

Opublikowano
Sprawdź czujnik wysokiego cisnienia w układzie klimatyzacji bo przewaznie on jest odpowiedzialny za wyłączenie sprezarki chyba ze wiatrak sie nie włącza i tez bedzie za wysokie cisnienie w układzie
Opublikowano
  • Autor

a gdzie znajdę ten czujnik ??

i jak mam go sprawdzić przy pomocy miernika mierząc opór czy tylko jego przejście???

wiatrak chodzi bo nawet bez klimy w korku sie zalącza

Opublikowano
Jezeli sprezarka pracuje a klima raz chłodzi a raz nie to do wymiany jest zawor rozprezny

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866

Opublikowano
  • Autor

ale u mnie sprężarka raz się załączy raz nie a patrzyłem dzisiaj parownik i po odpaleniu samochodu i włączeniu klimy na obie kostki idące do niego jest prąd 13.8- 14.2V natomiast po wyłączeniu klimy jest 7V czy to normalne???

na kabel załączający sprzęgło po włączeniu klimy jest prąd a po wyłączeniu nie ma ....

czyli wydaje mi się ze w miarę dobrze natomiast jeśli podam plus bezpośrednio na kabel od sprzęgła w sprężarce to ono załącza kompresor

więc czy ten zawór rozprężny może jakoś pomóc ??

Opublikowano

Podaj cisnienia na ssaniu i tłoczeniu. Pomiaru dokonaj przy 1500rpm/min

Co do pytania o ilosc gazu to powinno byc 1450g jezeli skraplacz ma plaskie rurki i 1550 jezeli okragłe a rodzaj sprezarki nie ma znaczenia(pochodzenie) i powinienes napełnic odpowiednia iloscia przewidziana dla tego modelu. E34 nie posiada presostatu LP natomiast niedobór czynnika moze powodowac zamrazanie parownika a co za tym idzie system rozłaczy czujnik przeciwzamrozeniowy w parowniku.

Opublikowano
  • Autor

ale w zeszły piątek napełniałem klimę i na przednim pasie mam tabliczkę gdzie jest napisane że ma być 1550g czynnika R134 i koleś napełnił mi 1500g stwierdził ze da tyle ze względu na wiek auta....

nie znam się na klimie i wydało mi się to logiczne więc nie protestowałem

mam okrągłe rurki więc to potwierdza że klima została poprawnie nabita ( uwzględniając 50g różnicy jaką zalecił koleś)

w moim mercedesie w124 miałem podobny problem i tam winą był przekaźnik od klimy, pompy i obrotomierza ale widze ze BMW jest bardziej zaawansowane technologicznie

i kompletnie brak mi pomysłów....

Opublikowano
Podaj cisnienia podczas pracy klimy a i jak masz mozliwosc podepnij sie pod kompa na sprawdzenie błedow.

Opublikowano
  • Autor

witam

powiem szczerze że nie bardzo mam jak sprawdzić prace klimy, natomiast codo kompa to mój nie pokazuje mi błędów klimy mogę jedynie wyzwolić jej prace

ale popytam w poznaniu żeby ktoś mi sprawdził ciśnienia podczas pracy klimy