Skocz do zawartości

e46 320d głośna praca silnika! + dziwnie jedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Zakupiłem bmw w dieslu - a moje pojęcie o tych silnikach jest zerowe ;(

Dlaczego kupiłem diesla - bo nie udało mi się znaleźć porządnej benzyny .

O ile zawieszenie , blacharka w moim aucie jest w stanie b.dobrym (brak oznak poważnego dzwonu)

To wydaje mi się , że z silnikiem jest coś nie tak - owszem pali od strzała , nie kopci właściwie zero dymku .. To jednak wydaje mi się , że chodzi za głośno + turbina ma objawy "zawieszanie" przyśpiesza normalnie a po chwili dosłownie na moment dół i znów fajnie jedzie ;(

Co już zrobiłem zawór egr , wymiana intercoolera (stary był w nie najlepszym stanie)

Do tego zgrzyta mi sprężarka klimatyzacji co w sumie akustycznie powoduje , że silnik chodzi nie co jakby inaczej (głośniej) , ale po ściągnięciu paska od klimy nie zgrzyta , wymieniłem pasek + jakieś łożysko i niestety dalej zgrzyta , ale gość od klimy mówi , że parametry chłodzenia ma b.dobre więc przyzwyczajam się do tego zgrzytu ;/

Temat głośnej pracy silnika był wałowany ale większość blachach przyczyn już wykreśliłem typu obudowa filtra, tłumik, zawór.

Wtryski ponoć stukają ale tutaj jakbym tego nie słyszał . A oczywiście auto nie faluje na obrotach ...

No i co począć z tą turbiną ? wszystkie wężyki wyglądają ok , intercooler porządny

Auto ma spory przebieg bo prawie 300tys z tym że, w większości jest udokumentowany , jeżdżony był pełnym syntetyku więc i ja zalałem pełny (castrol) wymieniłem wszystkie filtry ...

silnik 2.0 d 136

Niestety nigdy nie jeździłem silnikiem diesla i po prostu moje odczucia są bardzo subiektywne , może dlatego że wciąż żałuje , że to nie benzyna ;( ale r6 po prostu są drogie

A 1,6 , 1,8 przerabiałem w e36

P.S

Mój mechanik średnie ma pojęcie o dieslach , a opinii ludzi jeżdżących tdi-kami nie słucham bo po prosty już wysiadam od słuchania o wyższości tdi-ków nad wszystkimi innymi silnikami diesla.

Ze spalania jest b. zadowolony 6,5 l według dystrybutora komp pokazuje około 7

Opublikowano

nagraj film z tym dzwiękiem. Bo z czytania ci nie wywróżymy co go powoduje.

Co do spadku mocy to dużo do sprawdzenia to prosze lektura dla ciebie

viewtopic.php?f=15&t=29414

ogólnie najłatwiej podłączyć się laptopem i podczas jazdy sprawdzić.

Może byc wiele problemów, weżyki podciśnienia, zaworek, zawieszające się łopatki, źle ustawiona turbina, przepływomierz.

szukam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra Panowie postanowiłem nagrać filmik jest on dość krótki (słaba prędkość łącza) , ale teoretycznie w jakości HD .

Pewien szum czy jakby tego nie nazwać jest spowodowany sprężarką klimatyzacji i to zostało potwierdzone (po ściągnięciu paska milknie)

Film nakręcany na zimnym silniku , ale jego rozgrzanie właściwie nic nie zmienia , nadal w moim odczuciu pracuje głośno , chociaż powiedziałbym że równo , nie faluje , nie kopci ...

Byłem u mechanika i w sumie również stwierdził , że chodzi głośniej niż powinien .., ale co mi z takiej diagnostyki jak stwierdził , że gdzieś jakby z dołu silnika , a w celu szerszej diagnostyki musiałbym mu po prostu zostawić auto , z tym ,że ja lubię najpierw wiedzieć co jest do zrobienia za nim oddam auto ;D

Nie wydaje mi się ,żeby to był np. kolektor , ale może może ... ciężkie dojście

filmik

http://www.youtube.com/watch?v=5FQqo1rLpGE&feature=em-upload_owner

Opublikowano
Jedź do kogos na diagnostykę kto ogarnia ten silnik , zaoszczedzisz czas i pieniądze ... Znajdź kogoś z forum z Twojej okolicy ... Przyczyn glosniejszej pracy może być mnóstwo ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
ten post roberta tyczy sie elektrozaworu turbiny czy innegi elektrozaworu ? zawor agr to poprostu zaworek egr bo w allegro jak wpisze zawor agr to wyskoczy mi elektrozawor turbiny , jezli chce sprawdzic problem ze spadkiem mocy to pierwsze co robie to sprawdzam elektrozawor turbiny najlepiej wymienic na nowy a potem sprawdzam czujnik doladowania ktory znajduje sie pod filtrem kabinowym i jaki zaworek jeszcze moge sprawdzic ?????? robertowi chodzilo tylko o sam elektrozawor turbiny czy inny jeszcze ????
Opublikowano
Jedź do kogos na diagnostykę kto ogarnia ten silnik , zaoszczedzisz czas i pieniądze ... Znajdź kogoś z forum z Twojej okolicy ... Przyczyn glosniejszej pracy może być mnóstwo ...

No dzięki ;D

Teraz pytanie - kto jest z okolic Wrocławia i się zna ;D